Piața centrală din Ciacova era plină de miresme sâmbătă seara. Prima ediție a „Festivalului Păturatei” i-a pus la lucru pe bucătari. Aluatul l-au preparat înăuntru, pentru că stropii de ploaie au fost mai tot timpul prezenți, iar mâncarea a fost fiartă afară, chiar în fața participanților la festival, care abia așteptau să o guste.
Inițial, păturata pe crumpi era o mâncare de post. Un aluat subțire, ca de tăiței, se întinde pe masă, după ce a fost lăsat la dospit, apoi, după ce se presară mărar sau orice altceva, foaia se rulează și se așează în formă de melc, cam cât e gura oalei în care urmează să fie fiartă. În oală fierbe deja o tocană de cartofi, așa că păturata este așezată pe crumpi și lăsată la făcut. Rezultatul este unul delicios.
Așadar, deși la începuturi păturata era o mâncare de post, fără carne, bănățeanul i-a mai adăugat o bucată de cârnat în compoziție, ieșind o păturată pe crumpi și de diferite produse din carne sau brânză.
Festivalul Păturatei de la Ciacova a fost sâmbătă, 9 iunie, la prima sa ediție. A fost acolo muzică populară, produse ca la târg și tradiționalul preparat care dă numele manifestării. Bucătarii au pus oalele pe foc în văzul lumii și participanții au primit câte o porție.
Un festival în afara Timișoarei, unde pot fi atrași și locuitorii urbei de pe Bega, care sunt la aproximativ 30 de kilometri, mai ales dacă li se oferă pe lângă tradiționala păturată și „întâmplări” pe gustul lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!