Dacă primarul Nicolae Robu vrea amenajarea unui pasaj rutier subteran în Piaţa Victoriei, aleşii PDL merg mai departe şi propun reorganizarea întregului centru.
Consilierul local Ştefan Sandu a prezentat vineri un proiect în acest sens. Alesul propune lărgirea zonei centrale pietonale până spre canalul Bega, desfiinţarea circulaţiei auto prin faţa Catedralei Mitropolitane, unde ar urma să fie amenajată o piaţetă, şi devierea traficului rutier pe o nouă stradă care ar putea fi creată în zona din spatele lăcaşului de cult spre Bega, realizarea unui număr suplimentar de 600-700 de locuri de parcare în zona centrală şi chiar lărgirea canalului Bega pe o porțiune.
„Proiectul prevede prelungirea zonei centrale pietonale Corso până dincolo de Catedrală, până pe malul canalului Bega. Practic, aceasta ar introduce Catedrala în centrul de interes al acestei zone, ar pune în valoare mai bine canalul Bega, ar presupune lărgirea canalului Bega în zona centrală, unde s-ar putea realiza un port turistic (…) Sunt două variante de lucru, diferenţele constau în posibilitatea ca linia de tramvai care în momentul de faţă trece pe lângă Catedrală să fie deviată prin Parcul Central, pe o rută foarte scurtă, către zona intersecţiei de la Spitalul de Copii, rezultând în acest fel o zonă verde mult mai amplă în jurul Catedralei. Traficul auto nu va intra în blocaj, pentru că s-ar construi o nouă cale de acces de-a lungul canalului Bega de la intersecţia podului de la Electro, zona Terasei Bănăţene, până în zona subpasajului de la podul din Maria”, a explicat Sandu, precizând că în elaborarea acestui proiect a fost implicat arhitectul Ionel Pop, unul dintre cei care a candidat, în primăvara, fără succes, la concursul pentru ocuparea postului de arhitect-şef al Timişoarei.
Alesul a afirmat că a fost solicitat și un punct de vedere al Mitropoliei Banatului pe această temă și că ulterior proiectul va fi înaintat Executivului Primăriei Timișoara.
Consilierul local spune că o astfel de investiție s-ar ridica la aproximativ 4-5 milioane de euro. Cu ce fonduri ar putea fi implementat un asemenea proiect? Este fezabilă cu bani de la bugetul local, afirmă Sandu. „Este un proiect care în prima fază cel puţin şi-l poate asuma Timişoara. Consider că Timişoara nu este un oraş sărac, este un proiect pe care îl putem realiza prin mijloace proprii”, a declarat consilierul democrat-liberal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!