Fundaţia Şcoala De Afaceri şi Meserii Timişoara, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei De Muncă Timiş, a implementat în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012 proiectul „Set integrat de măsuri active de ocupare pentru 150 de şomeri şi persoane inactive în judeţul Timiş”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Proiectul a pus accent pe creşterea oportunităţilor în participarea la piaţa muncii pentru persoane inactive, şomeri sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin metode inovative şi integrate de evaluare, testare, consiliere, educaţie nonformală, formare profesională, mediere şi plasare. Proiectul a asigurat calitatea intervenţiei prin furnizarea unui model eficient de intervenţie individuală integrată menită să asigure facilitarea integrării pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată, indemnizaţi şi neindemnizaţi, şi a persoanelor inactive.
Obiectivul general al proiectului a fost asigurarea de oportunităţi sporite în participarea la piaţa muncii pentru 150 de persoane inactive, şomeri sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din judeţul Timiş. Participanţii la proiect au beneficiat de un plan individualizat de acţiune în vederea reintegrării profesionale a cestora pe piaţa muncii, cu implicarea activă a beneficiarilor în toate fazele de evaluare şi intervenţie.
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 16 luni (ianuarie 2011-aprilie 2012), în Timişoara, la sediul Şcolii de Afaceri şi Meserii Timişoara şi cel al AJOFM Timiş, în această perioadă au fost identificaţi 222 de beneficiari, care au participat activ la una sau mai multe din activăţile proiectului faţă de 150 de persoane propuse a fi înregistrate ca beneficiari la începutul proiectului, acestea făcând parte din grupul ţintă a proiectului care are următoarea structură la sfârşitul proiectului:
Din totalul de 222 beneficiari identificaţi şi înregistraţi ca şi grup ţintă a proiectului 87 din beneficiari sunt femei şi 135 bărbaţi. Toţi aceşti beneficiari au participat în cadrul proiectului de servicii de informare şi consiliere psihoprofesională cu scopul reorientări profesionale a acestora Din cei 222 de beneficiari înregistraţi 181 (73 femei / 108 bărbaţi) au participat la programe de formare profesională în urma cărora au absolvit 160 (67 femei / 93 bărbaţi). în cadrul proiectului au fost organizate 6 programe de formare profesională tip calificare: 2 programe pentru Lucrător finisor pentru construcţii (40 înscrişi / 36 absolvenţi); program pentru Electrician exploatare medie şi joasă tensiune (27 înscrişi / 22 absolvenţi); programe pentru Comerciant vânzător mărfuri alimentare (55 înscrişi / 47 absolvenţi); 1 program pentru Comerciant vânzător mărfuri nealimentare (16 înscrişi / 14 absolvenţi.
Din cei care au participat la programele de formare profesională tip calificare, 56 (30 femei / 26 bărbaţi) din aceştia au beneficiat în cadrul proiectului de un al doilea program de formare profesională tip iniţiere în meseria de Operator calculator electronic şi reţele ca element suplimentar de competenţă a calificării. De asemenea au fost organizate 2 programe de formare profesională tip iniţiere pentru ocupaţia de Operator calculator electronic şi reţele pentru un număr de 43 de beneficiari care nu au participat la alte programe de formare profesională.
Ca urmare a pregătirii efectuate, până în prezent 47 din beneficiarii cursurilor au fost deja angajaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!