La ora actuală, aproximativ 65.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare în Timişoara, potrivit reprezentanţilor Colterm.
Conducerea companiei susţine că numărul debranşărilor este în scădere, ba chiar că au fost şi mai multe cereri de rebranşare anul acesta. Mai mult, actualul director general al Colterm, Cristian Mircea, se aşteaptă la „o recuperare masivă a clienţilor” de anul viitor. El spune că principalul motiv de nemulţumire al timişorenilor care au ales să renunţe la sistemul centralizat a fost cel legat de apa caldă, şi nu de preţul gigacaloriei sau alte cauze. Apa caldă care vine după lungi aşteptări…
„Totalul numărului de cereri de deconectare a fost de 3.105, din care 773 au primit aviz negativ, vorbim de cereri respinse. Din istoria anilor trecuţi şi cei care au primit aviz negativ s-au deconectat… Am avut şi cereri de reconectare, atât de la societăţi, cât şi de la persoane fizice, de la asociaţii de proprietari, în jur de 100. Anul trecut au fost 10-15. Apa caldă îi deranjează pe cei care se debranşează. Am constatat că avem 5.000 de metri de reţele de recirculare care nu sunt făcute, nu au existat niciodată, n-au fost făcute. Am reuşit să facem 1.500 de metri, dar toate aceste lucruri înseamnă investiţii, reţele noi de recirculare a apei calde. Am identificat problema, la anul vrem să finalizăm tot. De anul viitor ne aşteptăm la o recuperare masivă a clienţilor”, a declarat şeful Colterm.
În ceea ce priveşte debranşările ilegale, directorul societăţii spune că autoritatea locală, deci primăria, este cea care trebuie să facă verificări.
„Autoritatea locală are obligaţia de a verifica, nu Coltermul (…) Primăria presupun că este în verificări. În cazul celor care s-au debranşat abuziv sancţiunile constau în amendă între 500 şi 1.000 de lei şi sunt obligaţi să-şi repună instalaţia în situaţia avută anterior, trebuie să se debranşeze”, a afirmat Mircea.
El a explicat că sunt şi cazuri în care locatarii ajung la procese din cauza deconectărilor.
„Sunt cazuri în care oamenii sunt în instanţă şi ne cer documentele care au stat la baza deconectării. Am cazuri de oameni care se dau în judecată pentru fals şi uz de fals, că nu ar fi semnat vecinii pentru cererea de deconectare”, spune directorul Colterm.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au afirmat că au primit de la Colterm situația cererilor de deconectare care au primit răspuns negativ, înregistrate anul acesta până în data de 15 octombrie, şi urmează să înceapă verificările.
„Menționam că solicitările au primit răspuns negativ întrucât nu îndeplineau condițiile legale, documentațiile depuse erau incomplete. Toate cererile neavizate favorabil au fost formulate de locatari din imobile unde, în evidențele Colterm, nu există deconectări anterioare intrării în vigoare a legislației care reglementează condițiile deconectărilor individuale definitive. Este vorba despre: HCL 239/2009 privind Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Timișoara, Legea energiei termice nr. 325/2006, HCL 319/2008 privind Strategia de alimentare cu căldură a municipiului Timișoara și Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 91/2007. Primăria Timişoara va efectua verificări la adresele care au avut cereri de deconectare și au fost respinse”, ne-a transmis purtătoarea de cuvânt a municipalităţii, Alina Pintilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!