Maria Albani, Ileana Pintilie, Rodica Vârtaciu, Vasile Popovici, Viorel Marineasa și Daniel Vighi au făcut o petiție împotriva lui Victor Neumann, acuzat că a fost informator al Securității.
„Până când CJ Timiș va ocroti un manager turnător la Muzeul de Artă? Când are de gând președintele CJT, Alin Nica, să lămurească dacă V. Neumann are declarația de necolaborare cu Securitatea?”, spun autorii petiției.
Muzeul de Artă din Timișoara este condus de opt ani de Victor Neumann. Acesta este acuzat că a reușit, cu sprijinul foștilor președinți ai CJT, să ocupe funcția de director fără să depună la dosar declarația dacă este sau nu colaborator, informator sau ofițer acoperit al Securității. După cum se specifică în OG 24/2008, art. 3, litera ș, pentru directorii instituțiilor de cultură, la nivel național, județean, municipal și local, această declarație este obligatorie.
În data de 20 noiembrie 2018, un document oficial al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a comunicat că numele conspirativ de „Hodoș” a fost asociat în actele Securității cu Victor Neumann.
„Pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neumann Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş”. Documentul indică un informator al Securității (a se vedea documentul în anexă). În ciuda insistențelor presei, nici directorul muzeului și nici CJT nu au explicat de ce lipsește de la dosar declarația pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea”, spune grupul de inițiativă.
Mai mulți angajați au plecat din instituție
De când Victor Neumann se află la conducere, în instituție au fost mai multe scandaluri și procese, ale căror costuri au fost suportate din bani publici de Consiliul Județean Timiș, instituția tutelară. Mai mulți angajați au plecat din MArT, iar conducerea CJ a fost impasibilă, neavând nicio reacție la plecarea oamenilor din subordinea lui Neumann.
„Muzeul nu a performat, iar oportunitățile de dezvoltare au fost respinse după bunul plac al lui Victor Neumann. Cazul laboratorului de restaurare, atât de necesar patrimoniului valoros al muzeului, care nu a mai fost dotat, deși fusese finanțat de CJT, este doar un exemplu”, spun autorii petiției.
Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a primit în urmă cu două luni o copie a documentului emis de CNSAS. I s-a semnalat că există două mari probleme privitoare la situația lui Victor Neumann: a colaborat cu Securitatea și în dosarul lui de angajare nu se găsește declarația privind relația cu Securitatea. În tot acest răstimp, Alin Nica nu a luat nicio măsură de intrare în legalitate.
„Îl îndemnăm pe Alin Nica să ia drept exemplu decizia vicepreședintelui (USR) al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, care a retras în 24 de ore din Consiliul științific al Muzeului Satului Timișoara o persoană acuzată de colaborare cu Securitatea. Mandatul lui Victor Neumann se încheie în aceste săptămâni. Turnătorul «Hodoș» se pregătește să candideze pentru un nou mandat de director la Muzeul de Artă. Nici comisia de examen și nici Consiliul Județean Timiș nu se pot preface că nu au luat act de situația lui Victor Neumann, de managementul defectuos și nu pot ignora obligațiile care le revin prin lege în chestiunea colaborării cu Securitatea”, conchid autorii petiției.
Se strâng semnături AICI.
UPDATE. Reacția lui Alin Nica
Președintele CJ Timiș, Alin Nica spune că va cere clarificări de la CNSAS, pentru că în anul 2013, atunci când Victor Neumann s-a angajat la muzeu, nu i s-a cerut o declarație pe proprie răspundere cu privire la colaborarea cu Securitatea.
„În 2013, atunci când s-a realizat angajarea, nu i s-a solicitat o astfel de declarație. I s-a solicitat în 2018, în urma unei sesizări a unei persoane care a solicitat de la CNSAS o clarificare în acest sens. Am văzut că există o efervescență în jurul acestui subiect. Conform legii și contractului de management, până la sfârșitul lunii martie se desfășoară evaluarea activității de management.
Dacă există o dovadă concretă a colaborării, evident că noi vom respecta prevederile legale. O dovadă concretă a colaborării din partea CNSAS, să scrie negru pe alb că a fost colaborator al Securității. Foaia respectivă (cea existentă – n.r.), din câte m-am uitat eu, face o legătură între un nume conspirativ și domnul Neumann, dar nu spune explicit că a fost colaborator al Securității”, a explicat Alin Nica.
UPDATE. Răspunsul lui Victor Neumann
În 2013, Victor Neumann a fost angajat în urma unui concurs public, în calitate de manager al MArT. Serviciul personal al Consiliului Județean Timiș, angajatorul, nu i-a dat să semneze documentul tipizat de «necolaborare» cu Securitatea. În ianuarie 2020, i se trimite formularul tipizat al declarației de «necolaborare» cu fosta Securitate de către CJT, constatându-se omisiunea făcută la angajare, de către serviciul de Resurse Umane al CJT și a semnat declarația respectivă, scrie directorul MArT într-un punct de vedere transmis după apariția petiției.
„Adresa de la CNSAS, trimisă domnului Rădulescu Alexandru (fost angajat al Muzeului Național al Banatului), NU este și NU poate fi folosită ca o dovadă de colaborare cu fosta securitate, cf. OUG 24/2008. Securitatea i-a atribuit subsemnatului un nume conspirativ, pe care putea să-l atribuie oricui.
CNSAS publică în mod regulat lista colaboratorilor cu Securitatea, din rândul persoanelor care ocupă funcții publice, iar lista actualizată la 06.01.2021 este publică pe site-ul CNSAS, unde NU apare numele subsemnatului.
Alexandru Rădulescu și cu mine am lucrat în aceeași instituție, Muzeul Banatului, începând cu anul 1977. Eu am fost dat afară după trei ani, pe când colegul Rădulescu a ieșit la pensie din același post, adică traversând regimul comunist în același post.
Conform cărții mele de muncă am fost dat afară de instituțiile regimului comunist de mai multe ori. Nu se întreabă nimeni de ce n-am fost protejat de sistem?
Petiția lansată în spațiul public și în care sunt numit «turnător» prin faptul că dă un verdict pe care nu l-am primit, devine calomnierea mea publică și incitarea la ură. Astfel, este o gravă încălcare a demnității umane, a unui drept constituțional. Petiționarii vor răspunde în instanță”, a explicat Victor Neumann.
Trimite articolul
XCazul tovarasilor comunisti Merkel si Basescu a cimentat viitorul UE, la vremuri ei, tot ei.
-
Ai stabilit tu ca Merkel a facut politie politica si apare in arhivele CNSAS?
-
adevarat! sa revina democratii iliescu, nastase, petre roman, gorbaciov sa ne duca in frunte unde ne e locul!
Foaia ca foaia dar declaratia de ce lipseste? Daca este o cerere legala, ea trebuie indeplinita. In plus, daca se demonstreaza acuzatiile, respectivul poate fi acuzat de fals in acte publice.
Da ce draq spune foaia aia? Nu stii sa citesti? Ne prostiti in fata.
Consider ca cei care au facut politie politica trebuie sa plateasca si nu au ce cauta in functii publice, pentru insanatosirea societatii noastre. Insa consider foarte important ca aceasta speta a delatorilor sa fie la fel de blamata in societatea si in zilele noastre. De aceea, intreb public ce diferenta este intre un delator de pe timpul lui ceausescu cu niste delatori din zilele noastre? Dupa mine acestia au aceeasi calitate morala indoielnica si mizerabila. Pe vremuri delatiunea se facea pe tacute, in secret. In zilele noastre delatiunea se petrece public. Acesti “domni” si “doamne”, semnatari ai delatiunii publice a lui Victor Neumann (care intre noi fie vorba, conform prezumptiei de nevinovatie, este nevinovat de fapta clamata, pana la proba contrarie) sunt aceiasi delatori vocali care au mai semnat si scrisorii deschise de sustinere a lui Fritz si de anatemizare a lui Robu (si iata unde ne-au adus). Bah mai mult, sunt aceiasi care l-au sustinut prin scrisori deschise acum multi ani si pe Basescu ca sa castige al doilea tur. Ce sa intelegem noi, oamenii de rand despre acesti “oameni”? Acesti asa-zisi elitisti, nu sunt altceva decat etilisti si sinecuristi. De exemplu, poate ne explica marele profesor Vasile Popovici, dupa ce s-a milogit in anii 90 pe la sediile pnl si pntcd ca sa obtina sinecura din diplomatie, prin ce mijloace a “rezolvat” sa ii fie tinut postul blocat la universitate pentru mai mult de 25 de ani???
Eu cred ca e vorba de altceva…delatorii astia moderni care semneaza scrisori deschise si petitii, acesti reclamagii de profesie, acesti patraulea din BD, fac de fapt in cazul de fata un joc si cel mai probabil ei au deja un “candidat” pentru postul de director la muzeul de arta. Oare sa fie vorba despre eternul (alt mare “elitist”) Marcel Tolcea? Sau poate chiar vreunul dintre semnatari. Urmatoarele saptamani ne vor confirma jocul acestor Hugosieni.
-
Esti constient ca 90% din cei ce sunt acum pe functii importante,sunt fost colaboratori sau urmasii lor?Au trecut cat,30-35 de ani,pe cine mai intereseaza ca te racola securitatea inca din liceu,sa iti torni colegii?Daca nu o faceai,ajungeai la Canal.Cine a trecut prin vremurile acelea stie prea bine cum era,ca erai fortat sa semnezi,altfel ajungeai la parnaie sau mai rau,iti era amenintata familia.Eu nu am fost racolat,dar recunosc,ca as fi acceptat orice,decat sa ajung la Canal sau in puscarie.E un film romanesc facut in ultimii ani,care exact acest subiect il dezbate.Un tip luat de pe strada,nevinovat,petru ca nu a vrut sa isi toarne propria familie,e bagal al bulau,unde moare,in urma batailor incasate si nimeni nu e de vina.Cati au fost ca el,cine stie?Pe Dl. Neumann l-am avut profesor si crede-ma ca a fost unul dintre cei mai dedicati in meseria sa.De aceea il respect,pentru ca si daca a facut-o sunt convins ca nu din propria initiativa,ci obligat.
-
Daca 90% dintre cei care detin acum functii publice importante sunt fosti turnatori, securisti sau urmasi de securisti si turnatori, dupa mintea voastra, ce mai conteaza un turnator in plus? Ei bine, nu toti au semnat pactul cu diavolul, iar cei care nu au facut-o au suferit intr-adevar consecinte. Si tocmai pentru ei un turnator nu are de ce sa ocupe o functie publica. Daca vrea sa fie director la firma bunicii lui, foarte bine. Dar NU intr-o functie publica, remunerata de statul roman!Jos securistii, jos turnatorii!
-
Pun și eu o intrebare. Poate ca nu înțeleg eu bine limba romană. Pai dacă CNSAS spune ca “numele conspirativ de Hodoș a fost asociat, in arhivele Securității, cu numele de V. Neuman”, nu înseamnă ca Hodos=Neuman? Asociat nu înseamnă împerecheat? Poate ca nu pricep eu…
Cat tupeu pe Nica sa apere un turnator cu hartia de la CNSAS in fata! PNL = PSD = PCR.
-
nu ma pricep la documente ale securitatii insa ma pricep bine sa citesc si sa inteleg acte. Actul reprodus in facsimil in articol nu ne spuna ca domnul Newmann a facut politie politica ci ne spune ca securitatea i-ar fi asociat un nume conspirativ. In acest sens s-ar putea ca domnul Neumann sa fi fost urmarit de securitate. semnatarii petitiei s-ar putea sa se fi grabit, poate fiindca au o agenda scrisa pe holurile USR. Insa semnatarii petitiei risca un dosar atat penal cat si civil de toata frumuseatea.
-
Lipsa declaratiei din dosarul de angajare este o abatere de la lege. Petitia cere completarea cu acea declaratie si intrarea in legalitate. Acest lucru se pedepseste cu dosar penal oare ?
-
Foarte interesant. Turnatorul Neumann invoca tot felul de chestiuni tangentiale dar nu spune nici macar o data ca nu a colaborat cu securitatea.
Probabil ca nu s-a gandit nimeni sa il intrebe direct daca a colaborat cu securitatea sau nu.
Nu ca ar conta prea mult. Doar cei care s-au pripasit recent pe aici nu prea cunosc lucrurile astea, altfel lista cu colaboratori e destul de faimoasa iar V. Neumann e printre primii( avea har de la dumnezeul din desert).
chiar daca n-ar fi colaborat cu securitatea, distinsul a facut praf muzeul, la fel cum doamna a facut praf asociatia 2021. oare oamenii astia n-au simtul ridicolului? nu se uita in oglinda sa vada cat sunt de depasiti, de inadecvati? sa-i anunte cineva ca suntem in 2021, nu in anii 90. cu astfel de figuri triste, obosite, lipsite de viziune, nu ai cum sa faci din timisoara o capitala culturala de anvergura sau macar un centru cultural modern in romania. conducerile cj si pmt nu vad in asta nicio problema? chiar trebuie sa ia atitudine cetatenii privati sa le ceara sa se retraga, alesii nu au nimic de spus?
De ce se fereste sa spuna daca a turnat pe cineva la securitate?
Trebuie sa delare doar atit: NU am fost informator al securitatii! si sa semnseze.
Daca se ascunde in spatele procedurilor si refuza sa puna semnatura e declaratia ceruta de lege e trist.
Si domnul Nica nu are de ce sa isi de cu parerea pe substanta… el trebuie doar sa constate ca de la dosar lipseste declaratia pe proprie raspundere si sa o ceara, daca nu se ataseaza actul la dosar sa ceara eliberarea din functie pentru neindeplinirea criteriilor legale. Nu e treaba consililui judetean sa isi dea cu parerea despre colaborarea unui om cu securitatea.
-
Exact!
Macar da-ti demisia, HODOS. Ai obraz macar acum, la final de “cariera”. Adevarul iese la suprafata, ca uleiul pe apa…hehe