“În urma licitaţiei, costul total va fi de 106 000 de euro + TVA. Înţeleg că e un preţ foarte bun pentru noi, este chiar preţul fabricii, firma din Bucureşti care a câştigat licitaţia beneficiază de anumite discounturi de la Steinway şi de aceea s-a ajuns la acest cost. Mai mult, firma oferă în aceşti bani şi scaunul pentru pian. În luna decembrie, vom prezenta publicului în concert pianul, purtăm acum negocieri cu câţiva pianişti celebri pentru acest eveniment”, a precizat Gârboni.
Conform programării, în 28 octombrie, vreme de cinci ore, pianistul Dragoş Mihăilescu va testa, la Hamburg, pianele Steinway oferite de firmă, pentru a-l alege pe cel care va veni la Timişoara.
Filarmonica Banatul a făcut pregătiri serioase pentru primirea instrumentului, căci fără asigurarea unor condiţii strict controlate de mediu (precum indicii termici şi de umiditate ai aerului) în sala de concert, Steinway nu acordă garanţie pentru instrumentul pe care l-a vândut.
“La Capitol există un vechi lift pe scenă, dar este inutilizabil, mai cu seamă că e pe cabluri mobile şi tangajul ar fi extrem de dăunător pentru pian. Să plătim pentru un lift nou ne-ar costa aproape cât pianul însuşi. Aşa că am găsit o firmă sponsor care ne va face un lift hidraulic la nivel, cu cameră termostată şi cu sistem controlat de umidificare a aerului. În acest fel, când este nevoie de pian el se va ridica la nivelul scenei, în restul timpului va sta protejat în încăperea lui de sub scenă”, a mai explicat Gârboni.
Pianul va fi transportat la Timişoara în condiţii de securitate specială, cu un vehicul prevăzut cu un container termoizolat şi cu un sistem special de chingi pentru fixarea instrumentului, care este foarte sensibil, subliniază directorul Filarmonicii.
Firma „Steinway&Sons” a fost fondată în 1853, de către emigrantul german Henry Engelhard Steinway, într-un pod din Manhattan, pe strada Varick. În următorii 30 de ani, Henry Steinway şi fiii săi, C. F. Theodore, Charles, Henry Jr., William şi Albert au desăvârşit arta construirii pianelor şi au transmis tainele acestei meserii de la o generaţie la alta. Şi astăzi realizarea fiecărui pian Steinway durează aproape un an.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!