Dispariţia boom-ului economic a condus la scăderea semnificativă a preţurilor proprietăţilor imobiliare, în acest contex ele au devenit accesibile investitorilor.
Ilias Papageorgiadis a sosit la Timişoara pentru a lansa două cărţi destinate atât specialiştilor din domeniul imobiliar, dar şi celor mai puţin familiarizaţi cu acest sector. „Prin labirintul imobiliarelor…” şi „100 mici secrete pentru investiţii imobiliare de succes” sunt două ghiduri extrem de utile celor care doresc să facă o investiţie într-un teren sau un apartament. „Criza economică a oferit posibilitatea unor investiţii bune.
Există mai multe categorii de oameni care pot achiziţiona proprietăţi. Dacă vrei un risc scăzut, cu un venit constant, dar mai mic, cumperi un apartament. Acesta aduce un venit imediat, dar randamentul este undeva la 4 – 5%. Dacă ai bani şi eşti dispus să aştepţi, poţi obţine un profit mai ridicat cumpărând un teren. Aici trebuie să aştepţi mai mult, riscul este mai mare, dar dacă alegerea este bună poţi obţine un câştig mai ridicat”, a mai declarat Papageorgiadis.
Timişoara contează doar în domeniul industrial
Piaţa imobiliară timişoreană nu este atât de dezvoltată pe cum ar crede unii. „În domeniul imobiliar al terenurilor, dar mai ales al apartamentelor sau al birourilor, Timişoara nu este atât de dezvoltată. Punctul forte al regiunii este domeniul industrial. Timişoara, alături de Cluj, vor atrage cele mai importante investiţii străine în domeniul industrial. Pe sectorul rezidenţial, o creştere spectaculoasă nu va avea loc”, am mai aflat de la Ilias Papageorgiadis.
El a remarcat existenţa aşa numitor ansambluri de blocuri „fantomă”, a locaţiilor construite acum trei sau patru ani, care nici în acest moment nu şi-au găsit clienţi. „Acele locaţii au fost construite pentru oamenii cu bani, care în acel moment câştigau mult. Ele sunt de dimensiuni mari, dar şi costă mult. În acest moment nu sunt bani pentru acest tip de apartamente, oamenii nu le pot cumpăra. Din păcate, aceste ansambluri au fost construite pe terenuri aflate la marginea localităţii, nu în zone centrale. Investitorii poate nu au apreciat corect locaţia. Pe viitor investiţiile vor trebui să se orienteze către apartamente mai mici, cu spaţii pentru balcoane sau anexe mai mici, în aşa fel încât preţurile să fi accesibile celor care vor să cumpere”, a mai menţionat consultantul imobiliar.
Conform lui Papageorgiadis o revenire a pieţei imobiliare nu va avea loc înainte de anul 2012.
Citiți principiile noastre de moderare aici!