Epopeea reabilitării clădirii operei continuă. După mai bine de un an și jumătate de la semnarea contractului cu firma constructoare, încă nu pot începe lucrările. Au fost probleme mari cu documentația, iar cei din primărie au trimis solicitările cerute de Ministerul Culturii abia după patru luni. Specialiștii de la Monumente au cerut însă revizuirea proiectului, care se află în lucru de ceva vreme, așa că șantierul de la Operă mai așteaptă.
Documentația tehnică necesară reabilitării fațadei clădirii care adăpostește Opera Română și Teatrul Național a ajuns la Ministerul Culturii și Identității Naționale în luna februarie. Specialiștii de la București au trimis la rândul lor primăriei o solicitare de completare, pe 13 februarie. Dacă modificările făcute de proiectant necesită o altă licitație, atunci primăria va organiza o nouă procedură pentru găsirea unei alte firme constructoare.
„Proiectanții trebuiau să se propună soluțiile noi, după observațiile de la Monumente din București. Nu e totul făcut, s-a muncit foarte mult. Nu știm ce facem, vom vedea după ce se termină toată munca proiectanților, dacă vom putea executa pe baza licitației care s-a consumat. S-ar putea să fie nevoie să anulăm licitația și să facem alta, ceea ce evident că ar întârzia lucrarea”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.
În 16 februarie 2016, primarul Nicolae Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize. Iată că s-au scurs multe luni de atunci, iar proiectul încă bate pasul pe loc.
Primarul Nicolae Robu dă, însă, asigurări că, până în 2021, clădirea operei iese din șantier. La fel și Piața Victoriei, unde va fi schimbat pavajul.
„Sută la sută o facem până în 2021. Și Piața Operei o vom reface, în 2018 îi dăm drumul. A fost trimisă documentația la licitație pentru studiul de fezabilitate”, a mai spus Robu.
Lucrările la clădirea Operei Române ar trebui să dureze șase luni de la semnarea contractului, care a fost iscălit, potrivit reprezentanților primăriei, în luna februarie.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1866750″]
[related-post post_id=”1861889″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!