În Timișoara există 14.500 de imobile istorice, potrivit ultimelor numărători, însă în ultimii opt ani, susține candidatul USR/PLUS, patrimoniul timișorean a fost abandonat de municipalitate.
„În ultima sută de ani, patrimoniul timișorean a fost abandonat. Nu cred că își imagina nimeni după Revoluție că distrugerile din timpul lui Ceaușescu vor continua. Și mai rău: retrocedări ilegale, înstrăinarea clădirilor istorice către clanuri interlope, dezinteres total până la ruinare, cum am văzut, de exemplu, la Casa Muhle. Din păcate, domnul Robu nu a învățat nimic din Sibiu, de la un primar de acolo pe nume Klaus Iohannis, care a reușit să aducă Sibiul cu tot cu patrimoniu pe harta culturală a Europei și a reabilitat tot orașul istoric, până la ultima piatră. Dacă nu primește domnul Robu îndrumare de la noi, de la cetățeni, măcar de la Klaus Iohannis ar trebui să primească. Din păcate, chiar dacă există modele, domnul Robu crede că le știe pe toate”, a declarat Fritz.
El și-a pus, retoric, câteva întrebări: De ce nu funcționează de opt ani programul de reabilitare al primăriei și de ce s-au finanțat exact zero clădiri? De ce nu există niciun birou în primărie care să se ocupe de clădirile istorice? De ce nici măcar la sediul PNL din Piața Unirii nu se muncește? De ce nu se muncește la clădirea Lenau? De ce s-a dat jos schela de la Colegiul Tehnic de Vest și clădirea e tot în paragină? De ce imobilele din Piața Libertății, unde clădirile de pe trei laturi aparțin statului, încă este nereabilitată și singura clădire reabilitată e Casa cu atlanți, care e privată? De ce se laudă primarul cu reabilitarea centrului istoric, un proiect primit la cheie de la fosta administrație, dar nu a continuat acest proiect, așa cum era prevăzut, cu Cetate II?
„Acești opt ani din administrația Robu sunt opt ani pierduți, un eșec! Ce doare cel mai mult este că nici măcar clădirile din proprietatea primăriei nu sunt administrate așa cum trebuie. Primăria Timișoara este o frână pentru reabilitarea clădirilor istorice”, a concluzionat Fritz.
El a dat ca exemplu apartamentele din imobilele istorice care aparțin Primăriei Timișoara, însă municipalitatea refuză să contribuie la fondul de reparații și apoi amendează restul proprietarilor pentru că neglijează imobilul respectiv.
„Este o situație total absurdă”, spune Fritz.
Candidatul USR/PLUS spune că este „frustrant” faptul că administrația actuală avea, la începuturile sale, bazele puse pentru reabilitarea clădirilor istorice. În Piața Traian exista un Centru de coordonare pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara, care s-a închis în 2013, la un an după preluarea mandatului de către actualul primar.
„Acesta este un simbol perfect pentru dezinteresul dlui Robu”, a explicat candidatul USR/PLUS.
Mai mult, spune Fritz, actuala administrație a pierdut și finanțarea GTZ, un proiect care, de asemenea data de pe vremea lui Ciuhandu și unde, prin finanțare germană, se puteau reabilita clădiri istorice ale municipalității.
„Eu am venit în 2003 în Timișoara și îmi amintesc Piața Traian. Iar Piața Traian arăta exact cum arată și acum. Acum 17 ani! Deci eu știu f bine ce s-a făcut și ce nu s-a făcut. Și aici nu s-a făcut nimic. Eu îi recomand dlui Robu să nu se mai erijeze în apărătorul timișorenilor adevărați, când arată aici (în Piața Traian – n.r.) cât respect are față de istoria adevărată a Timișoarei. Nu ne mai dați lecții despre ce înseamnă să fii timișorean, pentru că nepăsarea și disprețul le-ați arătat aici, cu clădirile istorice, arată destule și o lipsă de respect față de tradiția timișoreană și față de munca timișorenilor de sute de ani care v-au lăsat această moștenire. Și dumneavoastră ați lăsat-o în paragină”, a mai declarat Fritz.
El a precizat că reabilitarea fațadelor clădirilor istorice este un prim pas obligatoriu pentru revitalizarea economică și culturală a celor patru cartiere istorice din Timișoara.
„Viziunea noastră este să facem din nou din Timișoara, din cele patru cartiere istorice (…) o bijuterie. Să fie o renaștere pentru cei care trăiesc aici și pentru turiști un punct de atracție. Vrem să redăm strălucirea centrelor istorice. Deci nu numai Cetate. Și atunci dacă pornim de la clădiri, atunci va fi o revitalizare economică, o revitalizare culturală a acestor cartiere. Deci nu ne oprim la fațadă”, a mai spus Fritz.
Un program imposibil de accesat
Alături de el s-a aflat și Paula Romoceanu, candidat al alianței la Consiliul Local Timișoara, care în ultimii doi ani s-a ocupat de reabilitarea Casei cu Atlanți din Piața Libertății, o clădire privată care a fost readusă la gloria de odinioară fără ajutor din partea Primăriei Timișoara. Mai mult, aceasta a spus că atunci când s-a apucat de acest proiect nu a găsit pe nimeni în primărie să o îndrume, deoarece nu există un birou specializat și, deși municipalitatea a adoptat un HCL prin care a încercat să îi ajute financiar pe proprietarii de clădiri istorice, însă în cei patru ani de la adoptarea acestuia niciun imobil nu a fost reabilitat prin acest program. Motivul, spune Romoceanu, este că, deși nu se regăsește în HCL, Primăria Timișoara le cere proprietarilor de imobile istorice o expertiză de reisc seismic care atestă că imobilul se poate încadra la risc seismic 3. Or, acest lucru este imposibil în cazul unor imobile construite în urmă cu peste 100 de ani, când indicatorii tehnici erau diferiți și total irelevant în Timișoara, oraș aflat într-o zonă mlăștinoasă, cu risc seismic scăzut. Ea a dat ca exemplu Oradea, unde cerințele sunt mai relaxate în privința expertizelor de risc seismic. Lucru care s-a și văzut prin faptul că primăria de acolo a reabilitat fațade de pe străzi întregi.
Planul lui Fritz pentru clădirile istorice
Dominic Fritz spune că soluția este regândirea în profunzime a planului de reabilitare a clădirilor istorice, deoarece cel de acum a eșuat.
„Dacă ne imaginăm că putem continua încă patru ani cu aceleași rețete care au eșuat, atunci ne înșelăm. Trebuie să schimbăm ceva fundamental în felul în care ne implicăm și sprijinim reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara”, a explicat Fritz.
Concret, planul lui se împarte pe patru axe principale.
1. Planificare coerentă. Mai exact, înființarea unui departament în cadrul Primăriei Timișoara pentru clădirile istorice, care se va ocupa cu reactualizarea bazei de date privind clădirile istorice și identificarea zonelor prioritare de intervenție.
2. Parteneriat activ. Asta înseamnă ca Primăria Timișoara să nu mai fie o piedică, ci un motor pentru reabilitarea clădirilor istorice. În primul rând să se ocupe de clădirile pe care le deține și să dea un exemplu celorlalți cum se poate face. Pe de altă parte, acolo unde deține apartamente în clădiri istorice să plătească cota ei în fondul de reparații și inclusiv amenda, dacă este cazul. Ba chiar acolo unde deține unul sau mai multe apartamente să devină autoritate contractantă, după modelul Oradiei.
De asemenea, Fritz dorește să înființeze în cadrul Primăriei Timișoara un Birou de consiliere tehnică, juridică și financiară pentru asociații de locatari.
3. Reguli stimulative. Asta înseamnă redactarea unui regulament de publicitate pentru zonele istorice astfel încât în cartierele istorice să nu mai poată fi desfășurate orice fel de activități, cum ar fi casele de pariuri și amanet.
4. Finanțare inteligentă. După modelul din Sibiu și Oradea, Fritz dorește să înființeze un trust, practic un cont de 10 milioane de euro în următorii patru ani, din care să fie reabilitate cel puțin 50 de clădiri istorice. În acest cont vor fi vărsați toți banii obținuți de Primăria Timișoara din chiriile percepute pe apartamente sau spații comerciale în zona istorică și toate veniturile din amenzi și supraimpozitarea imobilelor istorice.
„Orice venit obținem datorită patrimoniului nostru arhitectura trebuie să fie reinvestit exact în reabilitarea acestui patrimoniu. Dacă vi se pare nerealistă suma de 10 milioane de euro, vreau să vă spun că Horticultura, pentru a se îngriji de panseluțe, primește în următorii patru ani 18 milioane de euro. Dacă cheltuim 18 milioane de euro pentru niște panseluțe, atunci putem cheltui 10 milioane de euro pentru niște clădiri care vor rămâne peste sute de ani”, a spus Fritz.
O altă sursă de finanțare pentru asociațiile de proprietari ar putea fi credite date de Primăria Timișoara către aceștia. Concret, PMT ar urma să acceseze un credit pe termen lung, ca mai apoi să crediteze la rândul ei asociațiile de proprietari din imobilele istorice.
Fritz a mai pomenit și diverse programe naționale care s-ar putea preta pentru reabilitarea clădirilor istorice, dar și fondurile europene, pentru reabilitarea imobilelor de patrimoniu care aparțin statului.
„Este posibil, s-a făcut în alte orașe, Timișoara nu este mai prejos, dar trebuie să fim inteligenți, să terminăm cu cârpeala și amatorismul”, a concluzionat Fritz.
Trimite articolul
XȘi Friț și Robu ar trebui să ia lecții de la Cârpaci cu privire la “reabilitarea” imobilelor de patrimoniu.
În rest … povești marca USR specifice campaniei electorale, la fel ca prostia aia #fărăpenali pe care nu o mai aplică nimeni.
-
Măcar au încercat, au luat initiativa. Tu?! Ai tu o alternativa mai buna?! Sau ești doar cârcotaș de serviciu.ce comentează din reflex
-
Încercările să le facă banii lor, nu pe banii cetățenilor!
-
Planul lui Fritz privind ruinele,chiar istorice este,.,sa fie daramate,ca orisice ruina1
Fritzane… adica vrei sa faci un fond din banii contribuabililor din care sa ajuti Carpacii sa-si renoveze casele istorice luate cu japca de la stat?
-
..pai altfel nu îl votează nimeni!
-
Repede voi cu dezinformările!
Haterii de servici… Măcar dacă ați lua un bănuț ptr cefaceti. Dar nici macar de atât nu sunteți în stare :)))
Sa vedem acum si replica lui N Robu de ce nu a facut el nimic (in afara de promisiuni in campaniile electorale) pentru reabilitarea cladirilor istorice in Timisoara in cei 8 ani de cand este la conducerea PMT!
In plus N Robu pericliteaza zona si cladirile istorice vechiul cartier Iosefin de pe spaiul T Vladimirescu (strada ingusta cu sens unic) in zona Spitalului CFR prin constructia inutila si nefolositoare a podului Jiul. Vedeti harta cladirilor istorice – cautati TM-II-s-B-06098 si vedeti zona istorice unde este planificata descarcarea podului Jiu.
La 300m este podul Maria (fost Traian) de la Blv. 16 Decembrie 1989 de la Catedrala la Piata Maria.
Din pacate Paula Romocean este pe locul 11 pe lista candidatilor USR/PLUS pentru consilieri la Primarie, deci nu are aproape nici o sansa sa fie aleasa. Cei din aceste doua partide cand au votat nu s-au gandit la valoarea si pregatirea candidatilor ci la cine stie
ce alte interese pentru ca in fata ei sunt candidati care nu au nici o pregatire sa fie consilieri.
Zero. Sunt buni la vorbe si atat.
PS- nu se scrie “Oradiei” ci Oradei. Facem ce facem si tot la profesionalism ajungem in orice domeniu.
-
Votați USR-PLUS și întră și Paula. Într-adevăr e foarte competentă și tenace.
-
Doamna, cu scuze pt limbaj, dar pur si simplu nu exista alt termen de comparatie pt formatiunea dv, sunteti ca un rahat!
Sunteti oameni slabi, snapani, penali (recte spaniolul Jorge Gonzalez et alii pe care-i aveti in satra), fara credinta in Dumnezeu, fara repere morale, avortori si iubitori de bani. Va vindeti si prostituati pt orice doar sa detineti puterea.
WC si tras apa!
-
Doamna Militaru, Paula Romoceanu ar ajunge consilier la primarie numai daca USR/PLUS ar castiga detasat, subliniez detasat, fata de PNL ori PSD.
Ceea ce, sa fim realisti, nu se va intampla.Paula Romoceanu pe locul unsprezece arata ca anumite nume au fost mai grele decat al ei.
Ea e cineva care a facut si face cu adevarat ceva pentru oras, nu doar abureli pe Facebook si aiurea.
Haideti sa fim seriosi ca nu suntem copii sa ne duceti cu vorba.
Uite asa se duce increderea in alianta
d-voastra. -
Hopa! S-a activat si biroul de comunicare al USR. Haideți doamna, luminați-ne! Cine mai este tenace si competent in USR?
-
Doamna profesoara… USR-ul colcaie de fostii PMP-isti ce isi promovau poze facute bot-in-bot chiar si cu Elena Udrea… mentorul lor in afacerile profitabile cu statul! Sunteti cativa pusi momentan “in fata” (inclusiv Paula Romocean) dar nu veti avea nici o sansa sa fiti promovati dupa alegeri, chiar daca ati castiga! Dar nu veti castiga…
-
-
Oradiei e corect!
Iti spune un orășean.-
Adrian, daca numele oficial al orasului ar fi Oradia atunci corect ar fi Oradiei, dar numele este Oradea deci genitivul este Oradei.
E adevarat ca unii pronunta Oradia, dar in cazul asta e un articol scris presupunem de cineva care stie numele oficial al orasului.
-
Consultati un lingvist,nu un limbist.
-
-
Fritz este mult peste orice alt candidat la primarie din Timisoara si poate si din tara. Cu oameni ca el am putea ajunge departe! Hai Fritz! Hai USR! Sunteti cei mai buni!
-
Samuel. …..Samuel…..unde a fost in 1989 , dar pana in 2013 ???
Frittz asta e chiar “fritz” ?!? Ce dracu nu se afirma la el in germanistan ,sa ne lase in pace ….
-
Și să te punem pe tine primar, un GRIGORE analfabet din Gorj, Oltenia sau Moldova. NU MERGE…
Preferam un neamț sadea, măcar ăla vine cu modelul nemțesc, nu cu cel oltenesc…-
Bine punctat!!
-
A mai venit unu` cu modelu` nemtesc…remember? ,,Romania lucrului bine facut,,…NU mai fi-ti botanisti si va aruncati ca chiorii doar ca e neamt.Cititi-i CV sa vedeti ce marete ,,realizari,, are in viata…
-
fi-ti … e clar cu tine, dar ai o scuza, esti chinez
-
De fapt era ,,fri-ti,,,,…nu mai fri-ti botanisti…,,dar mno…sunt chinez. IN rest ai inteles ceva din comentariu sau esti doar profesor de gramatica la tine pe scara?
-
-
-
10.000.000€ pentru 50 de cladiri? Nu se poate! De la expertul Robu am invatat ca numai renovarea casei de pe Alecsandri costa peste 1 milion de euro si dureaza 4 ani.
Îi mai cântați mult în coarne la individul ăsta? Sau v-a platit gras că sa îi faceți campanie electorală?! Tot la două zile apare că Fritz o zis și o făcut și ce răi îs ăialalți hoți că au furat destul și nu vor să îl lase și pe el…
Eu unul o sa votez cu oricine altul decât Bour și Friț!
-
Sa pui de doua ori stampila pe ala pe care il votezi si apasat, sa se vada. Nu lasa masoneria sa iti conduca viata, si astia ca fritz nemtii mama lor de neromani.
-
Evident, mai bine pune stampila pe.securostii de prin țară, ce nu se mai satură sa te fure necontenit de 30 ani incoace in timp ce te aiuresc cu slogane naționaliste. din viloaiele furate.din banii tai ptr sănătate, educație, autostrazi. Slogane ideale de aiurit fraierii needucați ptr încă un deceniu. NU MAI ȚINE MINCIUNA VOASTRA, GAME OVER, HOȚILOR CARE ATI TINUT ROMANIA LA COADA EUROPEI.
-
O sa iti dea fritzi.O sa ti-o dea,de o sa te doara falcile…
Doamnee…cat de botanist e romanul…
Zicea cineva mai demult: limbaj extras din manualul politrucului editat de Comintern. Nu stiti ce e aia,ca sunteti ,,informati,, pe facebook, dar aveti google sa cautati…
-
-
Nu, că așa se anulează votul! Da stai liniștit că ștampila rămâne la ei și se aranjează să iasă cine trebuie!
-
Ras tot cu buldozerul, refacut . Unirii, Libertatii si zona Maria tine pe loc toata circulatia, nu poti lega bulevardele intre ele. Asa s-a dezvoltat si Roma.
-
Ai dreptate. Cica asa vroiau sa facă si la Veneția. Canale înguste, circulație de tot rahatul cu barci mici si alea si cu vasle! Se gandeau sa facă vreo 10 canale mari sa intre si transatlanticul si pe restul sa le astupe si sa le betoneze, sa intre si ei cu masina pana in apartament. Dar au fost multi prosti care nu au vrut asta si cei cu adevărat destepti au ramas doar cu propunere a.
-
@Aciduzzu Vezi cum a dezvoltat Mussolini Roma. A ras toate cocioabele si casutele care erau langa Colloseum si Parlamentul actual si a facut loc la 3 bulevarde largi.
-
Vrajeli de campanie electorala.
citesc si ma crucesc ,cat de naiv poti fi ca sa crezi ca unui strain ii pasa de tine ?!? Da cu margele ,oglinzi si vorbe frumoase poti cumpara voturile prostilor care nu pot pricepe ca doar un conducator de-al lor ,care simte si traieste ca si ei poate dori binele oamenilor ,restul au doar interese ! Aviz amatorilor !
Sictir postacilor PNL si PSD! Tradatorilor de tara!
Idei mari…are nea Fritz. Fritzake tata… pui tu alea zece milioane? Sau tre sa le punem noi? daca le pui tu, sau mai precis aia care te finanteaza…ce anume cer in schimb…asa ca sa mai stim si noi…caci io zic ca Timisoara are multe alte prioritati decat sa repare cladiri pe care au pus mana mafia politica si acu asteapata pe unu ca tine sa dea bani de la restul populatiie sa le repare caldirile si sa explodeze la pret…PE SCURT NE PROPUI SPECULA IMOBILIARA…da cu bani de la restul orasului astia care traim in cartiere. In sfarsi ai si tu ceva idei de Gloria…Apropos…ceva idei in directia productiei, ceva finantare de companii autohtone, start-up-uri, noi tehnologii, energie, medicina farmacie, inovatie…iti vine…ti-au dat plicu cu asa idei sefii tai de la Berlin? sau l-ai uitat pe drum…si spune pt toate ce surse de finantare vezi …ca atlfel esti in fel de PSD-ist/PNL-ist mascat.