„Sunt foarte multe realizări. Una dintre ele ar fi staţia de epurare care s-a făcut la Aquatim cu garanţia primăriei, lucrările edilitare pe care le-am făcut, de apă-canal, penetraţiile în oraş, mă refer la Calea Torontalului şi strada Brâncoveanu, sunt lucrări care s-au făcut în cartierele periferice unde până acum nu exista acest confort urban şi unde au acum apă, canal, gaz, sunt multe, lucrurile astea nu le putem comenta acum într-o frază. Evident că puteau fi mai multe dacă conjuctura economică era mai favorabilă şi bineînţeles dacă în ţara asta nu s-ar face anumite discriminări de natură politică, mă refer în administraţie. Unii primesc mai mult decât alţii pe diverse criterii politice, dar atunci când se iau impozite şi taxe la stat alea se iau automat”, a declarat Ciuhandu. La acest capitol edilul a mai trecut retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, proiect de 70 de milioane de euro, pe fonduri europene, care a demarat în acest an şi va continua în anii următori, reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriilor de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş şi Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, tot pe bani europeni, finalizarea lucrărilor la Casa Căsătoriilor şi noul sediu pentru Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.
Alte proiecte importante care au început în 2011 şi trebuie să se termine în 2012 se referă la reabilitarea Parcului Rozelor, pe fonduri europene, reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor, care se face, după mulţi ani de aşteptări şi discuţii, cu bani de la bugetul local, şi realizarea unei noi pieţe, care se doreşte a fi un mall agro-alimentar, o clădire cu parter, mezanin şi două etaje, în cartierul Iosefin. Tot anul viitor, municipalitatea vrea să demareze procedurile pentru achiziţionarea de noi tramvaie, printr-un împrumut.
„În anul 2012 în primul rând vom continua lucrările începute, cum ar fi cele două parcuri (…), încep lucrările pe strada Cloşca, vor începe sperăm procedurile de achiziţie publică pentru aducerea tramvaielor, sunt proiecte europene pe care noi le-am înaintat şi ar fi de dorit să înceapă, mă refer la amenajarea malurilor canalului Bega sau la lucrările care vizează centrul istoric al oraşului (…) sunt în domeniul social problemele pe care le avem cu finanţarea unor subvenţii, câtă vreme Guvernul nu le mai acordă şi le-a preluat municipalitatea, sunt multe probleme pe care va trebui să le rezolvăm la anul, plus proiectele care merg în continuare, cum ar fi strada Văcărescu, Piaţa Iosefin şi altele”, a mai afirmat Ciuhandu.
Primarul preconizează că anul care urmează va fi un an dificil pentru administraţia locală.
„Ce ar fi de dorit ar fi ca performanţa economică să se îmbunătăţească şi să avem şi noi mai multe resurse, dar va fi un an greu, pentru că impozitele şi taxele pe bunuri imobiliare n-au mai crescut în Timişoara de trei ani de zile, mai mult cota parte din impozitul pe venit care rămâne municipalităţii a scăzut de la 47 la 42 la sută, asta înseamnă milioane de euro care nu vor mai contabilizate la bugetul local, în schimb apar sarcini noi în sănătate şi învăţământ, avem foarte multe chestiuni patrimoniale legate de şcoli sau spitale adăpostite în clădiri private unde ni se cer chirii exorbitante sau retrocedarea în natură a acelor clădiri. Sunt foarte multe proiecte şi programe şi bugetul va fi un prim semn de încercare asupra capacităţii noastre de a trece cu bine anul 2012”, a adăugat edilul.
Cert este că în 2012 vor avea prioritate proiectele mari cu finanţare europeană – reabilitarea străzilor Cloşca şi Iancu Văcărescu, pe tronsonul de la 16 Decembrie la bulevardul Regele Carol I şi apoi de aici la malul canalului Bega, retehnologizarea sistemului de termoficare, modernizarea Parcului Rozelor, construcţia noii pieţe din Iosefin, şi refacerea Parcului Copiilor, cu bani de la bugetul local.
Tot pentru anul viitor sunt propuse, printre altele, şi amenajarea unui complex rutier în zona Michelangelo, extinderea reţelei de troleibuz de la Timişoara spre Dumbrăviţa şi Ghiroda, reabilitarea liniilor de tramvai de pe străzile Ştefan cel Mare, Ioan Slavici şi Polonă, lucrări de întreţinere şi reparaţii la Podul de la Uzina de Apă şi reamenajarea geometriei intersecţiei din Piaţa Nicolae Bălcescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!