Liderul Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a înlăturat, la începutul acestei săptămâni, în prezenţa poliţiştilor, indicatoarele de pe Calea Lugojului care interziceau accesul autovehiculelor peste 7,5 tone în oraşul Timişoara, cu excepţia transportatorilor care au domiciliul/ sediul în judeţul Timiş care vor să traverseze municipiul. Hagiu declara că a făcut acest lucru pentru că indicatoarele sunt ilegale în opinia sa, atâta vreme cât hotărârile de consiliu local care făceau referire la instituirea şi procedura de administrare a taxei de tranzit, pentru autovehiculele de transport marfă cu masa maximă totală autorizată mai mare de 7,5 tone din afara judeţului Timiş, au fost atacate în instanţă de Prefectura Timiş şi sunt în prezent suspendate. Indicatoarele au fost montate la decizia Comisiei de circulaţie, pentru că urma să fie încasată taxa de tranzit. În opinia lui Ciuhandu, indicatoarele sunt valabile şi trebuie respectate, deşi deocamdată nu poate fi pusă în aplicare taxa de tranzit.
Gestul liderului FORT nu va rămâne fără repercusiuni. „I-am făcut acestui domn, care şi-a permis să taie indicatoarele, plângere penală. Am făcut o plângere penală dat fiind faptul că s-au demolat nişte semne rutiere care erau puse prin două hotărâri ale Comisiei de circulaţie. De fapt, în discuţia cu transportatorii eu i-am atenţionat să nu recurgă la astfel de gesturi pentru că sunt pasibili de sancţiuni. Există proceduri legale de rezolvare a situaţiei sau chiar un dialog. Eu i-am invitat joi la un dialog”, a declarat, marţi, primarul Gheorghe Ciuhandu, care s-a declarat mirat de lipsa de reacţie a reprezentanţilor Poliţiei Rutiere.
Dosar de cercetare penală pentru Hagiu
Şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos, spune că s-au luat măsuri în acest caz. „În această cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală. Respectiva persoană riscă închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă, conform Articolului 92 din OUG 195 din 2002 reactualizată, privind circulaţia pe drumurile publice. Indicatorul este probă în dosar, este ţinut la Biroul Poliţiei Rutiere. Indicatorul nu a fost distrus sau deteriorat, ci demontat. Parchetul se va pronunţa cu privire la soluţie”, ne-a declarat Bolbos.
La Art. 92 din OUG 195 se arată că „fapta săvârşită cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuinţare indicatoarele, semafoarele, amenajarile rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!