Prin satele din Timiș oamenii au început deja să taie porcul la finalul săptămânii ce tocmai s-a încheiat. Kilogramul de porc viu se vinde, în acest an, cu 10 lei, dar, dacă căutați, este posibil să găsiți și la 9 lei.
În această parte de țară, unele familii și-au făcut un obicei și își „rezervă” porcul de când acesta este mic, urmând ca în luna decembrie să îl taie și să plătească banii celui care l-a crescut până la peste o sută de kilograme. Așa au siguranța că și-au asigurat carnea de porc și că animalul a fost crescut în condiții controlate.
Oricum ar fi, dacă decideți să tăiați porcul, nu uitați să faceți examenul trichineloscopic al cărnii. Durează puțin și nu este costisitor.
Punctele de examinare trichineloscopică a cărnii de porc, destinate persoanelor fizice, le găsiți în Timișoara în Piaţa Lipovei, Piaţa Doina și Piaţa Iosefin, iar în Lugoj la sediul Direcției Sanitar-Veterinare, pe strada Nera nr. 4. Aceste puncte sunt deschise în intervalul 4 – 24 decembrie şi în intervalul 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018, luni – joi, de la ora 08.30 la 17.00, vinerea, între orele 08.30 – 14.00, sâmbăta, între 09.00 și 15.00, iar duminica între orele 09.00 și 13.00.
În celelalte localităţi din judeţ, examinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică (privaţi), din circumscripţiile sanitare veterinare.
Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar-veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii. Pot apărea complicații, care pot duce la deces, spun medicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!