Prin Proiectul CESAR, finantat de Banca Mondiala si de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliară se vizează pregătirea introducerii cadastrului general la nivel național.
Pentru judeţul Timiş, la începutul proiectului, a fost selectat teritoriul administrativ al comunei Orţişoara, cu localitătile aparţinătoare Corneşti, Călacea şi Seceani. Obiectivul proiectului îl reprezintă înregistrarea fiecărei proprietăţi de pe raza unităţii administrativ teritoriale într-o carte funciară.
La nivelul comunei Orţisoara şi a localităţilor aparţinătoare, au fost efectuate măsurătorile necesare, au fost colectate documentele de proprietate care atestă situaţia imobilelor, au fost intocmite şi completate fişele de interviu, urmând să fie efectuate verificările în teren. Pe raza comunei Orţisoara şi în localităţile aparţinatoare există 9642 de imobile pentru care se realizează înregistrarea în evidenţele de cadastru şi carte funciară.
Începând din luna iunie 2012, în proiectul CESAR au mai fost incluse două unităţi admninistrativ – teritoriale din Timiş, respectiv Sânandrei (cu localităţile Covaci şi Carani) şi Lenauheim (cu localităţile Bulgaruş şi Grabaţ). În prezent, se efectuează măsurătorile în teren şi vizita la imobile. În acelaşi timp, se colectează documentele de proprietate de la locuitorii localitatilor menţionate, pentru că datele referitoare la situaţia juridică şi topografică a imobilelor să fie introduse în baza de date şi verificate.
Pentru a veni în întâmpinarea locuitorilor din zonele de implementare a proiectului, au fost amenajate puncte de colectare a documentelor în căminele culturale de pe raza fiecărei localităţi implicate, unde pot fi depuse actele de proprietate, după următorul program: Lenauheim – miercuri între 15,00 şi 19,00; Bulgăruş – marţi între 15,00 şi 19,00; Grabaţ – vineri între 9,00 şi 13,00; Sânandrei – zilnic între 9,00 si 16,00; Covaci – joi intre 9,00 si 16,00; Carani – marţi între 9,00 şi 16,00.
Oficiul de Cadastru oferă sprijin complet pentru specialiştii în domeniu, în aşa fel încât aceştia să-şi poată desfăşura fără probleme activitatea. OCPI Timiş pune la dispoziţia firmelor care realizează lucrarile de specialitate informatiile tehnice necesare (limitele unităţii administrativ teritoriale şi intravilanele componente, planurile cadastrale/topografice, ortofotoplanuri, planuri parcelare), asigură conversia cărţilor funciare deschise pe aceste comune, furnizează alte documente necesare. De asemenea, reprezentanţi ai OCPI iau parte, ca membri ai echipei de proiect, în activităţile prevăzute a se derula pe teren.
Citiți principiile noastre de moderare aici!