„Festivalul papricaşului” s-a desfăşurat în parcul din oraşul-staţiune Buziaş, care a fost luat cu asalt încă de dimineaţă de oamenii care au venit să guste din bunătăţile preparate la ceaun. La concurs au participat 11 echipe, cu 15 cazane. Au fost bucătari din Giroc, mai multe echipe, Tormac, Cenad, Sacoşu Turcesc, Criciova, Timişoara, bineînţeles Buziaş, dar şi din Serbia, de la Novo Milosevo. Iniţial s-au anunţat şi participanţi din Ungaria, dar nu au mai ajuns. Unii au preparat papricaş cu carne de porc, alţii cu oaie, vită sau pui şi alţii chiar cu carne de vânat sau peşte. „Specialitatea mea este papricaşul cu carne de vânat, căprioară şi cerb, dar avem şi papricaş cu peşte de Dunăre. Prepar papricaş de 26 de ani. Secretul, la papricaşul cu carne de vânat, este că se pun ciuperci de pădure. La papricaşul cu peşte este un secret luat de la sârbi, nu-l spun”, a explicat unul dintre participanţi, Ion Vădrariu, care se mândreşte cu faptul că este bucătarul Ansamblului „Ghiocelul” de la Giroc. Echipa din Serbia, de exemplu, a preparat papricaş cu carne de miel.
Chiar şi viceprimarul oraşului Buziaş, Florian Petru Aldan, s-a înscris în competiţie pentru a-şi dovedi măiestria în ale gătitului: „De vreo 20 de ani prepar papricaş, cu carne de porc îl fac, dar eu sunt amator, mă lupt cu profesioniştii aici”, ne-a spus viceprimarul, care a trecut duminică la ceaun. De la festival nu a putut lipsi, bineînţeles, muzica, mai ales muzica populară, ansamblurile folclorice au întreţinut atmosfera.
Papricaşul n-a ajuns pentru toţi
Mai greu a fost cu… mâncatul la „Festivalul papricaşului”. Oamenii au fost îmbiaţi cu fel de fel de mirosuri, au poftit cu orele la papricaş şi au fost cam dezamăgiţi când au aflat că porţiile se dau pe baza unor bonuri, care s-au epuizat repede. Aşa că, până să ajungă să guste papricaşul, unii au dat iama la mici. Organizatorii spun însă că a fost prima ediţie, că nu se aşteptau ca „Festivalul papricaşului” să aibă un asemenea succes, şi promit că pe viitor se vor gândi la toate aspectele: „Noi am estimat că vor fi peste 1.000 de porţii, am distribuit 800 de tichete şi am zis că ce rămâne se va da gratuit la oameni, că nu va fi cu vânzare. Nu ne aşteptam să fie atâta lume. Şi dacă era pe bani, tot nu ajungea… Dar vom îmbunătăţi sistemul, a fost prima ediţie… Anul viitor vom organiza festivalul cu vânzare”, spune Sorin Munteanu, directorul SC Tratament Balnear Buziaş.
Buziaşul a câştigat premiul cel mare
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru dezvoltarea zonei Buziaş, din care fac parte SC Tratament Balnear Buziaş şi primăria localităţii, împreună cu alţi parteneri. Juriul a avut o misiune dificilă, a degustat toate felurile de papricaş, iar câştigătorii au fost desemnaţi cu greu: premiul întâi a fost câştigat de echipa restaurantului „La aeroport” din Buziaş, cu bucătarul Fundaţiei „Cristian Şerban”, a precizat Sorin Munteanu, locul doi a fost obţinut de echipa TVR Timişoara, pe locul trei s-a poziţionat Rotary Club Buziaş, cu bucătari din Tormac, la egalitate cu Restaurant Parc, iar organizatorii au acordat şi un premiu de excelenţă, pentru echipa din Serbia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!