Viceprimarul Traian Stoia a explicat că ideea i-a venit după ce a primit o petiţie de la un chiriaş ANL din zona Ioachim Miloia, care s-a plâns că nu îşi poate cumpăra locuinţa în condiţiile în care are un venit lunar de aproximativ 800 de lei.
„Ei nu pot să plătească 15% din valoarea locuinţei ca să cumpere, avansul. Nu pot să îşi ia credit şi nu pot să cumpere garsoniera. El spune că sunt mai mulţi în această situaţie şi probabil că ar fi foarte bine să îi invităm să discutăm şi, ceea ce nu rezultă din textul petiţiei, să vedem dacă există vreo soluţie ca oamenii să îşi poată cumpăra casa în condiţiile legii şi cu sprijinul primăriei. Să vedem ce se poate face”, a afirmat Stoia.
Edilul a venit cu ideea acordării unor împrumuturi, la fel cum s-a stabilit de exemplu prin Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice, care pot beneficia de credit de la primărie practic, finanțare rambursabilă în 10 ani, pentru a-şi reabilita locuinţele.
„E o chestie prin care ai ajuta un număr de oameni să devină proprietari şi să devină mult mai responsabili de spaţiile pe care le gestionează. Să le dăm un împrumut pe 10 ani… Cei care locuiesc pe Miloia reprezintă o anumită categorie socială, în timp ce cei care locuiesc în Piaţa Victoriei sunt puţin mai favorizaţi de soartă. Vom discuta în interiorul conducerii primăriei, voi propune la prima întâlnire să căutăm o soluţie, prin specialiştii care există în aparatul primăriei. Primăria ar putea acorda un sprijin pe baza unei hotărâri de consiliu local. Trebuie discutat şi cu juriştii”, a explicat Stoia.
Primarul Nicolae Robu nu spune nu acestei propuneri, atâta vreme cât… este legală.
„Nu ştiu dacă avem bază legală, ne vom informa şi, dacă există bază legală, atunci sigur că eu aş avea deschiderea să venim în ajutorul tinerilor, mai ales să le facilităm cumpărarea acestor locuinţe. Dacă există suport legal, susţin un astfel de demers”, a declarat Robu.
Conform Legii 152/1998, locuinţele ANL pentru tineri de până în 35 de ani, destinate închirierii, pot fi vândute titularilor de contract după un an de închiriere neîntreruptă. Dacă până acum se impunea ca preţul locuinţei să fie achitat integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, acum există posibilitatea plăţii în rate. La sfârşitul lunii iulie a intrat în vigoare o Ordonanţă de Guvern care permite acest lucru.
„Preţul locuinţei se poate achita integral, la data încheierii contractului de vânzare, din surse proprii ale beneficiarului şi/sau din credite contractate de beneficiar de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciara, sau în rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare”, potrivit ordonanţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!