Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, i-a recomandat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, ca atunci când va face restructurări, după cum a impus Guvernul, să ţină cont că la primărie sunt angajate zeci de familii. Băcală i-a sugerat edilului să menţină persoana cu salariul cel mai mare din familie, pentru a putea salva astfel Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar şi Teatrul German din subordine, despre care Ciuhandu declara că sunt în pericol de desfiinţare dacă trebuie făcute disponibilizări.
Propunerea prefectului, ca la primărie să rămână doar unul din membrii fiecărei familii, a fost catalogată de către consilierul judeţean Viorel Sasca, preşedintele Comisiei economice a CJ Timiş, ca fiind, cităm, „o cretineală”. Sasca spune că ar trebui în primul rând să se ţină cont de profesionalismul fiecăruia şi că în acest caz nu e vorba de niciun conflict de interese.
Oricum, primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat miercuri că va verifica ceea ce spune prefectul, dar că nu i-a întrebat pe oameni despre familiile lor la angajare.
„O să verific ce familii sunt, eu nu i-am întrebat de stare civilă (…). Oamenii ăştia au dat concurs. Am să fac o verificare în primărie şi o să vedem dacă avem astfel de situaţii. Funcţionarii publici sunt angajaţi pe bază de concurs”, a spus Ciuhandu. El a declarat însă că nu ştie dacă propunerea prefectului este şi legală. „Pe timpuri ştiu că într-adevăr erau chestiuni de genul ăla, dacă aveai origine socială nesănătoasă trebuia să zbori, pe vremea hitleristă era că dacă erai evreu trebuie să pleci. Acum se pare că este o culpă şi să fii soţ/ soţie şi să lucrezi într-o instituţie. Chiar dacă ai promovat pe bază de examen te descalifică”, a mai afirmat primarul.
El a atras atenţia că angajaţii care vor fi puşi pe liber fără motive întemeiate şi se vor simţi neîndreptăţiţi ar putea apela la instanţă şi ar putea câştiga procesele. „Aceşti oameni care sunt funcţionari publici, au un anumit statut, legea le conferă anumite drepturi”, a adăugat edilul.
Cât despre criteriile în funcţie de care ar urma să fie daţi afară circa 400 de angajaţi de la primărie şi instituţiile din subordine, primarul a declarat că vor pleca toţi cei care au avut sancţiuni disciplinare, cei care sunt în procese cu instituţia, sunt în prag de pensionare ori există plângeri la adresa lor.
„Iniţial s-a zis că se va da şi o listă de criterii care se pot folosi în evaluarea disponibilizărilor. Noi n-am primit niciun fel de informare în acest sens şi probabil criteriile vor fi de genul ăsta: sancţiunile disciplinare, procesele cu primăria, atitudinea faţă de cetăţeni, sesizările, plângerile la adresa unora, incompetenţa profesională dovedită – cam astea cred că ar trebui să fie nişte criterii după părerea mea, mai mult axate pe competenţă”, a explicat Ciuhandu. În aceste condiţii, printre „candidaţii” la disponibilizare s-ar număra şi fostul şef al Direcţiei de Urbanism a primăriei, Sorin Ciurariu, care se află în proces cu această instituţie după ce a fost sancţionat, iar apoi i-a fost desfiinţată funcţia, direcţia pe care o conducea transformându-se în Instituţia Arhitectului Şef.
Rămâne de văzut cine va pleca, pentru că în aceeaşi oală cu incompetenţii şi cei care şi-au căutat dreptatea în instanţă se vor afla şi alţi angajaţi… Primăria va trebui să se încadreze în numărul maxim de posturi admise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!