La sfârşitul lunii august, reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau din nou preluarea cinematografelor, sau mai bine zis a fostelor cinematografe, de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film (RADEF). Pe lista obiectivelor care ar urma să fie transferate municipalităţii se aflau, declara viceprimarul Dan Diaconu la vremea respectivă, cinematografele Studio şi Timiş, precum şi fostele cinematografe Victoria şi Arta, inclusiv Grădina de Vară de la Arta, Unirea, Freidorf şi Fratelia, edilul precizând că ultimul a fost revendicat.
Autorităţile locale au afirmat că deocamdată preluarea nu se poate face pentru că RADEF-ul a rămas fără Consiliu de Administraţie, dar că problema va fi rezolvată în scurt timp.
Între timp, reprezentanţii primăriei au aflat că Cinema Studio nu se mai află în proprietatea RADEF.
„În conformitate cu legea, cinematografele trebuiau să fie predate Primăriei Timişoara. Problema e cu ce ne alegem. Cinematografele trebuiau să vină, în urma predării de către RADEF, prin proces verbal, către primărie. Acest lucru, spune regia, nu se poate realiza pentru că RADEF-ul nu are consiliu de adminstraţie. În acelaşi timp (…) RADEF-ul dă în plată clădirea Studio, 560 de metri pătraţi, către o persoană, Rusimovici Nada, care are locuinţa în strada Polonă, într-un bloc la etajul 4, care a împrumutat Regia cu vreo 900.000 de lei, cam 200.000 de euro. Stă în strada Polonă, la nefamilişti. S-a trecut la proces şi până la urmă Regia a găsit soluţia prin care, în schimbul împrumutului primit, a dat acest imobil şi diferenţa. Încă vreo 10.000-15.000 de lei, s-a plătit în lei. Doamna Rusimovici Nada acceptă la un moment dat (…) dânsa e proprietară. Ea a fost creditoare. În vederea stingerii totale a obligaţiei de plată, RADEF a transmis dreptul de proprietate asupra imobilului. Imobilul a fost evaluat la 211.000 de euro. S-a plătit 951.492 de lei, şi a rămas de achitat o diferenţă de 13.420. De ce apare datoria? Ca să se justifice punerea în posesie, că mă îndoiesc că o doamnă care are 200.000 de euro stă în Polonă. Am o mică reţinere vizavi de capacităţile financiare ale doamnei”, a afirmat viceprimarul Traian Stoia. Edilul spune că lucrurile nu vor rămâne aşa în cazul Cinema Studio şi că se va verifica întreaga tranzacţie.
Nici alte foste cinematografe nu sunt într-o situaţie prea fericită. „Cinema Arta din Iosefin arată foartă rău, cinematograful din Dacia are pomi crescuţi în interior, deci lucrurile merg din bine în mai bine…”, a conchis Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!