Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Timişoara de marţi s-a aflat şi un proiect de hotărâre privind o rectificare de buget, la care aleşii au avut mai multe amendamente. Consilierul local PDL Ovidiu Ciuhandu a propus crearea unui fond de rezervă de 380.000 de lei, urmând ca printr-un viitor proiect de hotărâre să se prevadă alocarea acestei sume pentru consolidarea blocului de nefamilişti de pe strada Constantin Brăiloiu.
Coaliţia locală nu a fost însă de acord cu propunerea sa. Primul care şi-a exprimat dezaprobarea a fost primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, care a afirmat că nu este de acord ca municipalitatea să susţină aceste lucrări pentru că apartamentele de pe Brăiloiu sunt proprietate privată, unele dintre ele sunt închiriate şi nici nu se plătesc impozitele prevăzute de lege.
„Eu am o altă părere. Când au mai fost astfel de cazuri a intervenit Guvernul, cu bani din fondul de rezervă. (…) Acei oameni sunt în totalmente proprietari, blocul e proprietate privată, există obligaţia de a se asigura. Lucru acesta nu s-a făcut”, a spus, în plen, edilul-şef al oraşului. El a afirmat că dacă s-ar aloca bani de la bugetul local pentru consolidarea blocului respectiv s-ar crea „un precedent periculos”, fiind încurajaţi apoi să ceară fonduri toţi cei care „nu îşi onorează calitate de proprietari”. „Nu cred că e momentul potrivit acum să facem astfel de pomeni”, a conchis Ciuhandu, precizând că nu există nicio obligaţie de a plăti „pentru iresponsabilitatea unora”.
A intervenit apoi şi secretarul primăriei, Ioan Cojocari, care le-a explicat aleşilor că potrivit legii „poate” şi Consiliul Local Timişoara să se implice în problemă, dar că Guvernul „trebuie” să o facă, trebuie să aloce bani pentru reabilitarea blocului fiind vorba despre o situaţie de urgenţă, o calamitate. „M-am interesat şi nicio autoritate locală nu a dat bani pentru asemenea treburi, dat fiind că este un fond de intervenţie constituit pentru asta. Guvernul este obligat să asigure fonduri”, a afirmat Cojocari. După el a luat cuvânt consilierul PSD Radu Ţoancă, pesedistul afirmând totuşi că autorităţile locale nu pot interveni pentru a-i ajuta pe oameni, iar prefectul Mircea Băcală a promis că imobilul va fi consolidat cu bani din fondul de rezervă al Guvernului.
„Din punct de vedere legal, nu avem cum să intervenim în această problemă”, a declarat Ţoancă.
Consilierul local Ovidiu Ciuhandu le-a spus însă apoi colegilor săi că „e perfect legal” ceea ce propune. „E perfect legal ceea ce facem. Sunt cetăţeni ai acestui oraş… Instituţional, între Executivul Primăriei şi Guvern se pot purta discuţii, urmând să se recupereze apoi banii respectivi de la Guvern. Haideţi să-i ajutăm pe oameni şi să nu-i mai trimitem la Bucureşti”, a afirmat democrat-liberalul. Într-un final, amendamentul lui Ovidiu Ciuhandu a fost respins, ceea ce înseamnă că locatarii din blocul afectat de explozie de pe strada Constantin Brăiloiu rămân în aceeaşi situaţie în care se află de aproape un an… Oamenii nu au nici pe cine să tragă la răspundere. Bărbatul din cauza căruia s-a produs deflagraţia a decedat în urma incidentului.
O altă variantă care s-a discutat la întâlnirile dintre primar şi prefect ar fi să se ocupe ADP de consolidarea imobilului, iar proprietarii să plătească eşalonat lucrările efectuate.
A. Strugariu
Citiți principiile noastre de moderare aici!