Primăria Timișoara este proprietara Vilei Bistra de la Poiana Mărului din 1937. După război, vila a fost naționalizată, însă PMT a recuperat-o în anii ‘90. Imobilul are demisol, parter și un etaj, o suprafață de 902 mp și un teren de 4600 mp. Are cinci dormitoare, dușuri, infirmerie, 11 camere de cazare, grupuri sanitare, vestiare și magazii.
Pentru actuala administrație timișoreană, însă, vila nu este rentabilă, poate și pentru că foarte puțină lume știe de existența ei. Vila nu este listată pe niciun site de profil, deși prețurile de cazare sunt extrem de mici: 15 lei/noapte pentru angajații Primăriei Timișoara și 20 de lei/noapte pentru consilierii locali și invitații lor. Vila nu are administrator și nici regulament de exploatare.
„În ultimii, cinci ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic. În anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei, în anul 2016 – 15 solicitări și s-au încasat 360 lei, în anul 2017 – 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 – 8 solicitări și s-au încasat 36 lei, iar în anul 2019 – doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii cinci ani, versus cheltuielile generate de Vila Bistra, se constată că veniturile (…) sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile pentru consumul de utilități și impozit pe clădire”, scrie în referatul proiectului de scoatere la vânzare a imobilului, discutat în ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara.
Primăria Timișoara oricum nu și-a bătut prea mult capul cu acest imobil, investițiile fiind minime în ultimii ani.
„Cabana nu înseamnă decât cheltuieli și bătaie de cap (…) trebuie pusă în valoare printr-o administrare privată. Noi nu suntem deținători de casă de vacanță. Ce să facem, să mergem să ne relaxăm noi acolo? Cred că trebuie vândută, nu să ținem o sursă de încărcare a bugetului de cheltuieli (…) Nu văd utilitatea de a avea în patrimoniu așa ceva. Mereu sunt lucruri de făcut în oraș și cred că trebuie să ne descărcăm de alte sarcini”, a declarat primarul Timișoarei.
Opoziția din Consiliul Local Timișoara este, însă, de altă părere.
„Dacă ne raportăm la eforturile făcute de înaintașii noștri, cei din perioada interbelică, cred că nu ar fi oportun să renunțăm la proprietate. Într-adevăr, necesită multe investiții, dar cred că ar fi mai oportun s-o concesioneze primăria. Cred că ar fi păcat. S-ar putea întâmpla același lucru, concesionându-se unui privat, dar să rămână în proprietatea primăriei”, a spus, la rândul lui, consilierul local independent Adrian Orza.
Fiind un proiect de patrimoniu, acesta avea nevoie de 19 voturi ca să fie aprobat, dar n-a adunat decât 15. Un consilier a votat împotrivă, iar patru s-au abținut.
„Asta este, așteptăm o altă configurare a consiliului local”, a concluzionat, după vot, primarul Timișoarei.
Primăria Timișoara mai deține o vilă la Poiana Mărului, Vila Bertha. În 1999, aceasta a fost dată gratuit în administrare Universității de Vest din Timișoara pentru 30 de ani. În 2001, PMT s-a asociat din nou cu UVT pentru realizarea unui centru de educație ecologică și a unei baze didactice pentru facultățile de profil din UVT.
Trimite articolul
X“Asta este, așteptăm o altă configurare a consiliului local”, a concluzionat, după vot, primarul Timișoarei.
Fara tine robule….. in 27 septembrie scapam de tine!!!
Vila nu este listată pe niciun site de profil, deși prețurile de cazare sunt extrem de mici: 15 lei/noapte pentru angajații Primăriei Timișoara și 20 de lei/noapte pentru consilierii locali și invitații lor.
„În ultimii, cinci ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic. În anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei, în anul 2016 – 15 solicitări și s-au încasat 360 lei, în anul 2017 – 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 – 8 solicitări și s-au încasat 36 lei, iar în anul 2019 – doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii cinci ani, versus cheltuielile generate de Vila Bistra, se constată că veniturile (…) sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile pentru consumul de utilități și impozit pe clădire”
Daca din 10 solicitari in 2019 s-au incasat doar 30lei, atunci sa intelegem ca o singura solicitare a fost onorata, pentru o singura noapte a doua persoane sau o persoana a stat doua nopti?
Celalalte 9 solicitari nu s-au materializat, sau au stat gratis?
Solutia: se vinde, ca daca nu au habar sa gestioneze un patrimoniu de interes national/turistic poate cumpara de banii aia niste coli A4 la primarie.
Asa se ocupa si de oras, in curand il vinde complet ca si asa cheltuielile sunt mai mari fata de incasari la cum rezulta din gestiunea primariei!!!
Demisia
Miroase de la o posta a interes… vreun smecheras liberal (sau prieten liberalvrea sa cumpere proprietatea :)))))))
Avem doua tabere școlare în județ. Depind de MTS. De ce nu ar avea și PMT unul?
Am crezut ca in Decembrie 1989 se va trage linie si se vor anula aceste GRAVE ERORI DE ADMINISTRATIE. Se vede CLAR ca cei care conduc acum Romania nu au in fata decat PROPRIILE INTERESE (meschine). Afaceri IMOBILIARE in cardasie cu INTERLOPI, JEFUIREA patrimoniului imobiliar SI cultural.ADIO Tabere pentru copii, pentru muncitori, pentru ingineri / vile politicieni-magistrati-medici// E prea mult, INSUPORTABIL pentru popor/ va veni vremea cand locurile de munca din West se vor micsora si atunci sa vedeti REVERSUL. Caci sigur va exista,
De ce sa o vanda? De ce sa nu o inchirieze la un pret modic, poate chiar 0 lei pe 10 ani cu conditii de renovare si modernizare in caietul de sarcini pentru cine o ia in custodie!
Sa o dea in concesiune pe 50 ani, sau s-o vanda Universitatii de Vest. Cei de la UVT au facut treaba buna si cu Cabana Bertha, de langa.
Vila a fost lasata in paragina cu interes.
O cumpara cineva cu bani putini o repune in circuit si face milioane, asa se procedeaza la noi.
Daca ar dorii ar scoate profit frumos primaria de pe ea.
Oricum cei din primarie nu se duc la o vila amarata la noi in tara, ei se duc peste hotare la Bahams, USA, Indonezia….