Directorul adjunct de la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Csosz Ioan, a declarat, în timpul ședinței Colegiului Prefectural care s-a desfășurat marți, la Prefectura Timiș, că numărul proiectelor pentru dezvoltare rurală, finanțate din bani europeni, a ajuns anul acesta la 660, valoarea totală a acestora fiind de circa 200 de milioane de euro.
„Este o sumă mare, apreciabilă, și noi suntem mulțumiți de această sumă. În județul Timiș sunt proiecte mari depuse pe modernizarea exloatațiilor agricole pe procesarea produselor agricole. De asemenea, absorbția fondurilor, în ceea ce privește plata pentru proiectele depuse acum doi ani, este destul de mare, aici am absorbit un număr de 395 de proiecte, cu valoare de aproape 100 de milioane de lei”, a spus Csosz.
Acesta a declarat că în atribuția Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit intră doar o parte din fondurile europene, cele rurale.
„Noi administrăm doar fondurile de adiministrare rurală, iar suma alocată pe cei șapte ani de absorbție este de peste opt miliarde de euro. Fondurile sunt absorbite în funcție de depunerea proiectelor, de rapiditatea consultanțiilor și a oamenilor care depun proiectele, deci este un rezultat al activității noastre”, a declarat Csosz.
Cele mai mari proiecte sunt pentru asfaltări de drumuri sau canalizări, în valoare de 10 milioane de euro. Termenul limită până la primirea unui răspuns este de doi ani, în care se hotărăște dacă primarii primesc sau nu banii. De asemenea, după ce au primit banii și au semnat contractul, edilii au un termen de cinci ani în care pot să implementeze proiectul.
Csosz a mărturisit că primăriile din Timiș au probleme în implementarea acestor proiecte din cauza faptului că firmele constructoare se reclamă între ele și anulează licitațiile. În Timiș sunt șase primării unde nu sunt aprobate licitațiile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!