Primarul Gheorghe Ciuhandu a anunțat că, în cursul zilei de joi, primăria a trecut la punerea în executare a două sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile în ceea ce priveşte aducerea la starea iniţială a unor imobile unde s-au executat lucrări de construcţie fără autorizaţie.
Este vorba de un imobil situat pe bulevardul Mihai Viteazu și unul de pe strada Pavel Vasici Ungureanu, fostă Prislop. În cazul imobilului de pe Mihai Viteazu nr. 5, sentinţa de demolare a rămas definitivă şi irevocabilă încă din 31 august 2010, precizează chiar primarul Gheorghe Ciuhandu. Proprietarii clădirii au dărâmat singuri o parte din construcţia ridicată ilegal, însă nu au terminat demolarea. Partea rămasă nedemolată conform sentinţei, acoperişul unui turn, a fost demolată cu executorii primăriei.
Al doilea imobil în cazul căruia s-a trecut la punerea în executare a sentinţei privind aducerea la starea iniţială este cel de pe strada Pavel Vasici nr. 7. „Şi în cazul acestui imobil, în ciuda demersurilor repetate ale Primăriei Timişoara de după sentinţa rămasă definitivă şi irevocabilă la 17.02.2010, proprietarul a refuzat să îndepărteze grilajele montate ilegal, drept pentru care acestea au fost demolate. De asemenea, proprietarul a fost somat ca în termen de 30 de zile să aducă şi tâmplăria imobilului la starea iniţială”, au anunţat reprezentanţii municipalităţii.
Proprietarii care au realizat construcţii fără autorizaţie trebuie să suporte cheltuielile de demolare.
Primaria nu poate verifica averile proprietarilor
Ciuhandu a dat asigurări că pe măsură ce primăria va obţine şi alte sentinţe definitive, irevocabile şi executorii din partea instanţelor judecătoreşti vor fi demolate şi celelalte construcţii ridicate ilegal în municipiul Timişoara.
„Ceea ce mă interesează pe mine ca primar nu este etnia cetăţenilor, ci respectarea legii. Atunci când vine vorba de averi, primăria nu are dreptul şi posibilitatea să verifice dacă acestea sunt licite sau nu. Există alte instituţii ale statului care ar trebui să se ocupe de acest aspect. Atât timp cât caracterul licit al averii se prezumă, nu avem cum să îi împiedicăm pe cei care au bani să cumpere case. Din punct de vedere urbanistic, Primăria Municipiului Timişoara poate verifica şi sancţiona doar construcţia cu nerespectarea autorizaţiei de construire sau fără autorizaţie”, declară edilul-şef al Timişoarei.
Ciuhandu: „Am demolat cinci astfel de case, primind şi ameninţări cu moartea”
Totuşi, în ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc privind „neimplicarea în aşa-numita problemă a caselor ţigăneşti”, Ciuhandu spune că, de când este primar, a demolat cinci astfel de case, primind şi ameninţări cu moartea pentru această „îndrăzneală”.
„Am întocmit procese verbale la un număr de 91 de astfel de case, mare parte dintre acestea ajungând în instanţă. Faptul că procesele trenează ani de zile pe rolul instanţelor judecătoreşti nu poate fi imputat Primăriei Municipiului Timişoara. Am făcut plângeri penale acolo unde era cazul – inclusiv în dosarul cu falsificarea semnăturii mele, primăria a fost cea care a sesizat falsul şi l-a făcut public”, a adăugat primarul.
În ceea ce priveşte lucrările fără autorizaţie de construire sau la care nu s-au respectat autorizaţiile, în perioada 2002-2011 au fost întocmite procese verbale la 55 de adrese, iar între 1996 şi 2002 la 36 de adrese.
În ultimii trei ani primăria a întocmit doar trei referate privind sesizarea organelor de urmărire penală pentru executarea de lucrări fără autorizaţie în zona de protecţie a monumentelor istorice, potrivit spuselor edilului-şef al oraşului. „Astfel de referate au mai fost întocmite, cu punctul de vedere al Instituţiei Arhitectului Şef, şi de către Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei”, mai precizează Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!