Primarul a afirmat că era plecat la Bucureşti luni, când a aflat de scandalul izbucnit la Timişoara.
Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a trimis 140.000 de înștiințări persoanelor care nu figurează în bazele de date la care are acces instituţia ca având încheiată o asigurare pe locuință. Au primit înştiinţări şi oameni care şi-au asigurat casele şi chiar şi… persoane decedate. Potrivit directorului Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, doar 20.000 de contribuabili din Timişoara apar în evidenţe ca asigurați. Acesta a afirmat că unele persoane au optat pentru polițe facultative, iar firmele de asigurări nu au transmis datele la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), deci contribuabilii respectivi nu apar ca asiguraţi. Bodo spune că a trimis aceste înştiinţări obligat de lege, pentru a evita sancţionarea oamenilor. Le-a cerut proprietarilor să depună la Direcția Fiscală o copie după contractul de asigurare a locuinţei. Problema este că în înştiinţări s-a precizat că această copie trebuie să fie certificată pentru conformitate cu originalul, ceea ce din nou a creat confuzie.
Primarul a afirmat că legislaţia care pune autorităţile locale să muncească penru asiguratori este „tâmpită”, dar şi şeful Direcţiei Fiscale a acţionat „pompieristic”.
„L-am sunat pe domnul director Bodo, luni, şi i-am cerut să ia măsuri pentru ca această isterie care s-a creat la Direcţia Fiscală să nu se propage. Cred că este un exces de zel şi mă delimitez personal de această acţiune a domnului Bodo. Este inadmisibil să trimiţi aceste adrese la contribuabili nesemnate şi neştampilate. Într-adevăr este o lege prost făcută, care obligă consiliul local şi primăria să facă nişte servicii unor firme private. Nu pot să înţeleg cum legiutorul poate obliga o autoritate locală să facă treaba unor asiguratori privaţi, dar modul cum s-a aplicat a fost greşit”, a declarat Ciuhandu.
Edilul spune că şeful Direcţiei Fiscale a procedat greşit şi că l-a atenţionat miercuri din nou să rezolve problema. Ciuhandu a cerut ca oamenii să nu mai fie purtaţi pe drumuri, să poată trimite copiile după poliţele de asigurare prin mail sau fax şi să li se explice clar că nu trebuie să meargă cu aceste documente la notariat, ci că trebuie doar să semneze fiecare pagină, să-şi treacă numele şi prenumele, pentru conformitate cu originalul.
„Această transmitere s-a făcut prost. Nu poţi să trimiţi înştiinţări fără dată şi nesemnate la zeci de mii de oameni. Îmi cer scuze pentru ce s-a intâmplat, mă delimitez de acest mod neprofesionist de transmitere a acestor înştiinţări. (…) Nu-mi stă în fire să-mi abandonez subordonaţii, dar nu sunt de acord cu modul cum s-a procedat. (…) Puteam să trimitem un test explicit, puteam da anunţuri publicitare, e treaba directorului şi a viceprimarului de resort (n.r. – viceprimarul Sorin Grindeanu)”, a adăugat Ciuhandu.
FALT protesteaza impotriva modului umilitor de verificare a asigurarii locuintelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!