Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a explicat, marţi, cum are de gând să crească veniturile primăriei. Edilul a prezentat mai multe idei, de la vânzarea unor clădiri aflate în proprietatea primăriei care nu aduc venituri la reorganizarea unor societăţi şi regii din subordinea consiliului local, principala vizată fiind Regia Autonomă de Transport Timişoara.
„Există clădiri ale primăriei în care se desfăşoară activităţi foarte firave, de interes mic pentru cetăţeni, dar care funcţionează cu cheltuieli de regie ridicate. Există, pe de altă parte, în diversele unităţi subordonate primăriei, posturi care sunt nejustificate, cum ar fi la RATT, patru-cinci posturi de comunicare, apoi există finanţări de activităţi care nu reprezintă priorităţi, cum ar fi finanţarea de publicitate pentru RATT – nu văd ce publicitate trebuie să-şi facă RATT-ul -, sau finanţarea unor activităţi sportive. Nu cred că este cazul ca sportul să fie finanţat de către o instituţie publică cu deficite foarte mari. Există şi scheme de personal în anumite unităţi subordonate primăriei care nu au fost raţionalizate. Sunt în derulare acţiuni de audit şi analiză şi vom lua toate măsurile care se impun pentru a nu irosi banii publici”, a afirmat Robu.
În ceea ce priveşte clădirile aflate în proprietatea primăriei care ar putea fi valorificate, primarul a dat ca exemplu Turnul de apă din Iosefin, de pe strada Gheorghe Bariţiu. Subiectul a fost repus pe tapet după ce aleşii locali au aprobat, la începutul acestei luni, un proiect de hotărâre prin care s-a stabilit ca Direcţia de Patrimoniu a primăriei să identifice toate clădirile aflate în proprietatea municipalităţii care nu aduc venituri, urmând să propună consiliului local vânzarea acestora conform procedurilor legale. Consilierii au dat atunci şi câteva exemple: Turnul de Apă din Iosefin, două case aflate în ruină din zona turnului, două clădiri din curtea fostului Comisariat Militar, o aripă a Primăriei Vechi de pe strada Vasile Alecsandri şi chiar din… Bastionul aflat în apropiere. Aceste obiective, multe dintre ele monumente istorice, ar urma să fie amenajate de noii proprietari prin proiecte avizate de municipalitate în vederea dezvoltării serviciilor şi turismului. La Turnul de apă s-ar putea face un restaurant, a explicat, marţi, Robu.
„În privinţa clădirilor, în loc să fie sursă de cheltuială, ele pot fi aducătoare de beneficii. Spre exemplu, există turnul de apă cu toate anexele din jur, într-o locaţie foarte apropiată de malul Begăi, care la ora actuală e în paragină. Acel turn ar putea fi fie închiriat, fie concesionat, fie chiar vândut pentru a ajunge în utilizarea sau chiar în proprietatea unui privat, care să-l folosească. S-ar putea face un restaurant extraordinar acolo. Peste tot în oraşe unde sunt restaurante în turnuri se ştie că acestea reprezintă puncte de atracţie speciale. Acea proprietate a municipalităţii Timişoara este una sterilă. Până acum nu a adus niciun venit, dimpotrivă, lasă o imagine urâtă în zona respectivă”, a conchis primarul.
Alesii locali din Timisoara vor sa vanda monumente istorice si sa concesioneze spatii in parcuri
Citiți principiile noastre de moderare aici!