Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat că a fost de acord cu acţiunea PNL de a amplasa patru corturi în oraş pentru a măsura gratuit tensiunea arterială şi glicemia oamenilor, dar aceasta a primit aviz favorabil în Comisia locală de ordine publică doar cu condiţia să nu fie însemne de partid pe aceste corturi. Primarul şi viceprimarul Adrian Orza spun însă că nu doar că au apărut însemne electorale pe corturile respective, dar s-au şi împărţit „prospecte electorale” pe post de reţete, drept urmare liberalii au fost amendaţi de Poliţia Locală. În plus, cei doi edili susţin că agenţii locali şi chiar şeful Poliţiei Locale Timişoara, Doru Spătaru, ar fi fost ameninţaţi din cauza sancţiunilor aplicate.
„Până acum au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale conform HCL 371 din 2007 modificată pentru că nu s-a respectat autorizaţia emisă de Comisia de ordine publică cu privire la instalarea unor corturi unde se măsura tensiunea şi glicemia. În autorizaţie se preciza clar că nu este permisă afişarea însemnelor electorale, iar în conformitate cu actul Biroului Electoral Central publicate în Monitorul Oficial nr. 0275 din 25 aprilie 2012 cu referire la lista semnelor electorale depuse de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţii ale cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi admise, potrivit legii, la BEC, însemnele de pe corturile respective se încadrau în lista respectivă. Hotărârea prevede amenzi de la 1.000 la 2.000. S-a stabilit amenda minimă cu posibilitatea de a achita jumătate în 48 de ore. Se poate face contestaţie la Judecătorie”, ne-a declarat Spătaru. Acesta a afirmat că în cursul zilei de miercuri agenţii din subordinea sa au constatat că în oraş au apărut şi mai multe bannere fără autorizaţie şi elemente de identificare, drept pentru care s-a solicitat Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Timişoara înlăturarea acestor materiale. „Poliţia Locală nu face politică”, a ţinut să sublinieze Spătaru.
Reprezentanţii PNL Timiş consideră că era normal să îşi asume acţiunea şi spun că prospectele de care vorbesc ţărăniştii erau de fapt nişte foi cu valorile înregistrate ale glicemiei şi tensiunii.
„Diferenţa dintre o campanie de informare şi o campanie electorală este solicitarea imperativă a votului. Îi recomandăm dlui Ciuhandu să se consulte cu juriştii săi din primărie. Dacă, de exemplu, organizaţia „Crucea Roşie” făcea o campanie similară, trebuia să aibă, de asemenea, inscripţionate însemnele sale. Dat fiind că această campanie a fost un act medical, era normal să fie asumată”, spun reprezentanţii Departamentului de Comunicare al PNL Timiş.
Liberalii susţin că poliţiştii locali ar fi încercat de fapt să îi intimideze şi sunt hotărâţi să conteste amenzile în instanţă.
„În ceea ce priveşte ameninţările despre care pomeneşte dl Ciuhandu, ar fi bine ca poliţiştii care s-au simţit jenaţi să acţioneze conform regulamentelor pe care le au. Prezenţa ostentativă a poliţiştilor locali în preajma corturilor poate fi considerată ca un act de intimidare. La aceste corturi au fost sute de cetăţeni din Timişoara care s-au bucurat de serviciile oferite şi totuşi s-au dat amenzi, probabil conform mentalităţii unora că nicio faptă bună nu poate să scape nepedepsită. Toate amenzile primite vor fi contestate în justiţie, unde, suntem convinşi, vom avea câştig de cauză”, au conchis reprezentanţii PNL Timiş.
Oficialii Poliţiei Locale Timişoara reamintesc că în conformitate cu prevederile legale campania electorală începe în data de 11 mai la ora 00.00 şi se încheie în data de 9 iunie la ora 07.00.
Vedeti cine candideaza pentru Primaria Timisoara si Consiliul Judetean Timis!
Citiți principiile noastre de moderare aici!