Prima generație a Școlii Profesionale în sistem dual are calificarea de electrician și timp de 2 ani a parcurs curricula propusă de Ministerul Educației Naționale, la care s-au adăugat orele de practică desfăşurate în cele 3 companii ale unui puternic grup german cu activitate în domeniul automotive, prezentă la Timișoara.
Sistemul de învăţământ dual este reprezentativ pentru statele germanofone, unde are o vechime de circa 200 de ani și reprezintă formare profesională în strânsă colaborare cu firmele partenere. Între școală, familie (părinte și elev) și companie se semnează un contract de practică, iar partenerul economic se obligă să le ofere posibilitatea tinerilor elevi să efectueze practică la sediu, astfel încât elevul să fie pregătit temeinic la finalul perioadei de studiu. Prin același contract elevului i se asigură loc de muncă la absolvire, dacă respectă termenii contractuali.
,,Mă bucur foarte mult să văd acest proiect pilot finalizat la Timișoara. Asta nu înseamnă că ne oprim aici, dar demonstrează că se poate și că planul nostru poate funcționa cu succes. Este o mândrie pentru noi să fim printre inițiatorii acestui model de învățământ în România și sper ca anual numărul de clase și calitatea lor să crească’’, a declarat dr. Christian von Albrichsfeld, reprezentantul angajatorului, la deschiderea ceremoniei de predare a contractelor de muncă.
Desigur, cei mai fericiţi au fost tinerii absolvenţi, care nu mai au problema găsirii unui loc de muncă, o operaţiune dificilă în actualul context economic.
„Cei doi ani au fost o experiență extraordinară. Suntem 12 tineri care am învățat multe lucruri în aceste luni și fără această școală viața noastră ar fi complet diferită’’, a declarat Alin Ciuclea, unul dintre proaspeţii absolvenţi angajaţi.
Prezent la eveniment, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Rolf Maruhn, a subliniat importanța colaborării firmelor germane din Timișoara: „Cluburile Economice Germane susțin acest proiect în toate orașele în care activează. Este de datoria noastră să găsim soluții pentru ca această formă de învățământ atât de apreciată în Germania să fie implementată cu succes și în România. Ambasada Germaniei a demonstrat susținerea proiectului prin finanțarea parțială a promovării educației în sistem dual în România.’’
În acest moment la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Fedinand I’’ există o clasă de 22 de elevi, care studiază pentru calificarea în meseria de electromecanic, care funcționează după modelul de studiu de 2 ani. La aceeași școală mai sunt alte două clase, fiecare cu câte 28 de elevi, în calificarea de electrician și electromecanic, care au început anul acesta după modelul de 3 ani de studiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!