Robu a recunoscut că este nemulţumit de faptul că, încă o dată, Timişoara nu se regăseşte în bugetul naţional, însă a afirmat că nu este cazul ca acest lucru să ducă la lamentări, deoarece există şi alte surse de finanţare. Primarul a precizat chiar mândru că tot ce a reuşit să facă în acest mandat, a reuşit din fonduri proprii.
„Putem să comentăm lucrul acesta, dar nu să ne lamentăm. Pentru că eu nu mă voi lamenta niciodată. Îmi exprim nemulţumirea pentru că lucrurile stau astfel, pentru că nu este corect şi drept în raport cu Timişoara. Dar Timişoara va merge înainte, se va dezvolta în continuare şi o va face într-un ritm foarte accelerat. Tot ce am realizat în acest un an şi cinci luni de mandat, am realizat din venituri proprii. În lucru sunt proiecte din bani europeni, unde am avansat bani din venituri proprii. Dar printr-o mai bună gestiune a fondurilor proprii am arătat că în Timişoara se pot face multe lucruri (…) Timişorenilor nu le-ar fi mai bine dacă ar vedea lacrimi în ochii mei. Timişorenilor le va fi mai bine dacă voi face ceva în Timişoara. Nu e o soluţie să ne plângem reciproc pe umăr. Avem alte soluţii să facem ceva pentru timişoreni şi vom face”, a spus Robu.
Primarul a mai declarat că îşi pune speranţele în rectificările de buget şi pe fondurile europene ce vor veni în exerciţiul 2014-2020.
„Vom acţiona în continuare pentru a se corecta această situaţie şi vor fi rectificări de buget, cum se întâmplă în fiecare an, şi sunt convins că vom reuşi să aducem mai multe sume de la bugetul statului. Dar nu pe asta ne bazăm în proiectele noastre. În proiectele noastre ne bazăm pe fonduri europene şi vom fi şi mai buni aplicanţi pe programele din exerciţiul 2014-2020. De asemenea, ne bazăm pe resursele noastre. Evident, orice ban venit din alte surse e un câştig şi ne-am bucura să avem bani şi din surse centrale”, a mai spus Robu.
Întrebat cum rămâne cu proiectele promise în campania electorală, ce trebuiau susţinute de Guvern, Robu a răspuns: „A ne lamenta ar fi complet neproductiv, aşa cum au fost anii anteriori. Eu cred că timişorenii sunt interesaţi în primul rând de ce se întâmplă în oraşul lor. Se schimbă oraşul în bine, aşa cum am promis. De unde vin banii, e mai puţin important (…)Nu mă consolez cu nimic, am promis timişorenilor că voi face nişte lucruri. Am venit cu o listă de obiective şi eu voi atinge toate acele obviective şi voi face mult mai mult decât am promis. De unde fac eu rost de bani, e sarcina mea. Punct! Restul e secundar, sau periferic”.
În ceea ce priveşte nemuţumirea timişorenilor că nu primesc bani de la Guvern nici anul următor, Robu a spus: „Vor rămâne cu acea nemulţumire că nu suntem trataţi aşa cum am merita la nivel guvernamental, dar această nemulţumire e una mică în raport cu satisfacţia că în oraş se fac foarte multe lucruri necesare, aşteptate”.
La Spitalul de Copii se asteapta rectificare de buget
Primarul Nicolae Robu a afirmat că situaţia nu e dramatică nici la Spitalul de Copii, unde se intenţionează construcţia unui nou corp de clădire, deoarece banii nu sunt necesari la începutul anului viitor, Primăria Timişoara urmând să asigure circa jumătate din fondurile necesare.
„Când a fost la Timişoara, premierul Victor Ponta spunea: 80 la sută puneţi dumneavoastră şi 20 la sută punem noi. Şi eu îi răspundeam, îmi place cum sună aceste cifre, dar dumneavoastră puneţi 80 la sută şi primăria 20 la sută. Sigur, glumeam între noi. Dar în discuţia sobră era clar că cel puţin 50 la sută din valoarea proiectului va fi asigurată din fonduri proprii. Noi vom finanţa cota care ne revine. Că ea e în prima parte a proiectului, că e la mijloc, la final, e mai puţin important acum. Am vorbit cu domnul ministru Nicolaescu şi în 2014, la o rectificare, va intra spre finanţare. Noi nici nu avem acum nevoie de bani (…)Eu am discutat cu ministrul Nicolaescu şi mi-a promis că pe parcursul anului 2014 se vor găsi ocazii, când se vor face rectificări, pentru finanţarea acestui obiectiv “, a spus Robu.
În opinia lui, abia la mijlocul anului viitor va demara construcţia noului corp de clădire de la Spitalul de Copii, iar Primăria Timişoara va putea finanţa începutul lucrărilor.
„Abia prin aprilie estimez eu că vom fi în situaţia să cheltuim efectiv pentru primele lucrări pe teren la acest obiectiv. Poate chiar în mai, având în vedere toate experienţele negative din timpul procedurilor de licitaţie. N-ar fi drept şi aş fi extrem de vehement dacă s-ar întâmpla asta, ca de la bugetul de stat să nu primim pentru acest obiectiv cota parte de 50 la sută”, a mai spus Robu.
Robu: De la bugetul de stat, în afara Spitalului de Copii, nu va fi finanțat alt proiect, în 2014
Nici primarul nu mai speră ca în 2014 să mai fie finanţat vreun proiect pentru Timişoara de la bugetul de stat, ţinând cont că proiectul centurii de sud va fi finanţat din fonduri europene, iar noua descărcare de pe autostradă, pe Calea Aradului, din fondurile administraţiei locale.
„De la buget, pe venituri proprii, nu cred că va mai fi finanţat alt proiect”, a declarat Robu.
Întrebat dacă, în calitate de lider PNL Timiş şi co-lider USL Timiş nu este supărat pe parlamentarii puterii din judeţ care nu au avut forţa să adauge amendamente la proiectul de buget pe anul 2014, Robu a declarat: „Fiind un om cu experienţă şi de parlamentar, cunosc posibilităţile de modificare a legii bugetului cu ocazia dezbaterii şi adoptării sale. Bugetul unei ţări este unul extrem de complex şi toate guvernările îşi mobilizează majoritatea parlamentară ca să accepte proiectul aşa cum a fost aprobat de guvern, pentru a nu se ajunge prin intervenţii scăpate de sub control la un buget incoerent şi inconsistent. Evident că fiecare parlamentar încearcă să îşi facă datoria venind cu amendamente, chiar susţinându-le în plen, dar haideţi să fim drepţi şi raţionali: dacă s-ar da frâu liber schimbării proiectului de buget prin aprobarea de amendamente într-o şedinţă de plen parlamentar riscurile de a se ajunge în final la un proiect inoperant, incoerent şi inconsistent ar fi foarte mari. Şi nicio putere nu îşi asumă astfel de riscuri. Aşa se face că la proiectele de buget se acceptă foarte puţine amendamente, dar acestea se acceptă după ce în comisii se face o selecţie astfel încât una din câteva mii de propuneri este lăsată să meargă înainte în plen.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!