„Compania Prospecţiuni a fost contractată de clientul său, ADX Energy, pentru a desfăşura un proiect de achiziţie de date geofizice în vederea identificării posibilelor resurse de hidrocarburi convenţionale. Prin urmare, nu desfăşurăm servicii de explorare a gazelor de şist în judeţul Timiş”, susţin reprezentanţii Prospecţiuni S.A.
De asemenea, cei de la compania de prospecţiuni mai spun că deţin toate permisele şi aprobările necesare pentru achiziţia de date geofizice şi că au notificat autorităţile locale cu privire la lucrările pe care le execută.
„Echipa Prospecţiuni operează în conformitate cu cerinţele legale impuse de statul român şi a fost autorizată de ANRM (Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale) în vederea furnizării serviciilor de achiziţii de date geofizice. Compania deţine toate permisele şi aprobările de la Ministerul Mediului, de la autorităţi guvernamentale şi de la furnizorii de utilități şi infrastructură, pentru a derula activitatea de achiziţie a datelor geofizice. La rândul său, conform acestor avize, Prospecţiuni a notificat autorităţile locale cu privire la lucrările sale”, se mai arată în e-mailul trimis de cei de la compania de prospecţiuni pe adresa redacţiei.
Cei de la Prospecţiuni mai spun că au încheiat, recent, două proiecte similare în judeţul Timiş care au vizat achiziţia de date geofizice, inclusiv din intravilanul unor localităţi şi susţin că nu au creat vreun disconfort localnicilor.
„Precizam că reprezentanţii Prospecţiuni accesează terenurile private în conformitate cu reglementările legale. După stabilirea proprietăţilor din judeţ, care vor fi accesate în vederea desfăşurării unor măsurători de suprafaţă, echipele Prospecţiuni identifică şi contactează toţi proprietarii de terenuri şi arendaşii pentru a stabili o relaţie de colaborare pe durata proiectului. De altfel, în aceasta toamnă am încheiat două proiecte similare pe raza judeţului Timiş (în zona localităţilor Gottlob, Lovrin, Satchinez, Sandra, Biled şi Variaş – n.r.), care au cuprins şi lucrări intravilane, fără a crea vreun disconfort localnicilor”, explică reprezentanţii Prospecţiuni S.A.
În încheiere, firma de prospecţiuni susţine că în activitatea ei respectă toate normele de siguranţă şi că echipele Prospecţiuni S.A. îşi doresc o bună colaborare cu cei din Săcălaz.
„Nu în ultimul rând, dorim să menţionăm că acest tip de lucrări se efectuează în ţara noastră de zeci de ani, timp în care proiectele noastre s-au derulat fără a cauza vreo problemă. Prospecţiuni lucrează în baza unui angajament solid de menţinere a siguranţei şi sănătăţii angajaţilor săi, dar şi a comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea. De aceea, proiectele companiei nu afectează mediul (pânza freatică, aer etc.), fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor. Toate metodele (omologate la nivel internaţional) respectă cu stricteţe distanţele de siguranţă, stabilite prin lege, faţa de drumuri, căi ferate, reţele de electricitate, cursuri de apă, case sau construcţii industriale. Ne dorim în continuare o bună colaborare cu localnicii din zonele în care ne desfăşurăm activitatea şi sperăm că în Săcălaz să putem avea aceleaşi relaţii de ajutor reciproc, aşa cum am avut de-a lungul celor 65 de ani de activitate cu românii din toată ţara”, se arată în încheierea scrisorii celor de la Prospecţiuni.
Vă reamintim că zeci de localnici din Săcălaz, nemulţumiţi că în intravilanul localităţii lor vor fi efectuate prospecţiuni petroliere, lucrări aprobate iniţial de primar, au ieşit în stradă şi au cerut consilierilor locali să nu permită acest lucru. Oamenii au spus că se tem că localitatea lor va deveni un nou Pungeşti, dacă se vor descoperi gaze de şist şi, mai mult, au acuzat compania ADX Energy Panonia – beneficiara datelor culese de echipele Prospecţiuni – că a cumpărat bunăvoinţa primarului printr-o sponsorizare de peste 53.000 de lei.
Articole pe aceeași temă:
Rascoala la Sacalaz impotriva gazelor de sist. Prospectiunile au ajuns in centrul comunei
Citiți principiile noastre de moderare aici!