Jandarmii au venit pentru a-i legitima pe protestatari, dar nu au făcut niciun gest pentru a-i îndepărta, deşi, practic, nu aveau autorizaţie pentru a protesta în acel loc. Protestatarii spun că dacă acţiunea era anunţată cu mai mult timp înainte, erau mai mulţi participanţi, dar, practic, de la iniţiativă până la protestul propriu-zis nu a trecut decât o noapte.
„Azi ni se votează vinderea ţării, o Lege a minelor ultramodificată faţă de proiectul care ni s-a prezentat la finalul lui august, lege cu care orice român nu ar trebui să fie de acord. Spre exemplu, nu suntem de acord cu exproprierile în interesul unor corporaţii şi cu ce se va întâmpla cu apa – dacă ai o fântână tu nu vei mai putea beneficia de ea în varianta în care ea va face obiectul unei concesiuni”, spune Florin Arhire, activist.
Pe parcursul protestului. oamenii au afişat pancarte cu „Salvaţi Roşia Montană”, „Vlad Ţepeş – unde eşti?”, „Legea minelor = distrugerea Roşiei Montane” şi au împărţit chiar şi un pliant, unde explică pericolul gazelor de şist, al tăierii pădurilor, al proiectului Roşia Montană şi altele. Un astfel de pliant a fost distribuit şi jandarmilor care au venit să-i legitimeze pe protestatari.
„Este strigător la cer – 68 de pagini să le pui în faţa comisiei cu jumătate de oră înainte de a începe. Avem nişte parlamentari care vor să ne facă surprize în luna cadourilor – toate legile care se fac, se fac împotriva ţării. Legea Minelor este acelaşi proiect al Roşiei Montane, chiar mai grav. Legitimează orice ilegalităţi, nu în numele statului, ci în numele corporaţiilor”, spune Octavia Neag, protestatară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!