Retim a adunat în primele șase luni ale anului peste 5.000 de tone de gunoaie de pe străzile orașului. Faptul că societatea de salubritate a închis încă de anul trecut punctele de colectare a deșeurilor voluminoase a avut o contribuție destul de mare. La fel și desființarea campaniilor de curățenie de primăvară și curățenie de toamnă, când timișorenii puteau scoate în fața caselor lucrurile de care nu mai aveau nevoie, iar Retim le colecta gratuit. Conform legii, autoritățile erau obligate să pună la dispoziția oamenilor astfel de puncte de colectare, așa că mai bine mai târziu decât niciodată.
În încercarea de a scăpa orașul de rampe clandestine, s-a decis deschiderea a patru puncte de colectare a deșeurilor din construcții, a deșeurilor voluminoase și a deșeurilor vegetale.
Cele patru puncte vor funcționa pe Calea Torontalului nr. 94, pe str. Torac nr. 2-4, pe str. Avram Imbroane nr. 70 și în parcarea de sub Podul Calea Șagului, unde vor fi amplasate câte trei containere de 20 mc în care timișorenii vor putea arunca deșeuri vegetale, deșeuri voluminoase de uz casnic și deșeuri rezultate din construcții și demolări. Practic, trei dintre ele vor fi în curtea Retim.
Inițial, Retim și PMT au propus ca gunoaiele să se arunce doar pe bază de buletin de Timișoara, dar primarul Nicolae Robu nu a fost de acord cu această limitare.
„Ne asumăm. Știm că există și posibile efecte perverse ale acestei măsuri pe care o luăm noi, dar nu mai știm ce să facem. Nu o să formalizăm, nu pot fi de acord cu prezentarea buletinului. Să vină și să depună acolo, evident că există riscul ca unii să nu-și mai pună în pubelă, în sac, ci să pună în containerul ăsta mare, să încerce să trișeze. Ne asumăm, pentru început, acest risc. Îi vom pedepsi, vom pune acolo evident sistem de supraveghere, să vedem cum se întâmplă lucrurile, dar nu e în regulă să birocratizăm această măsură. Noi trebuie să fim mulțumiți că nu mai apar depuneri în sală. Domne’, nu știu ce s-a întâmplat, este o pervertire de mentalitate incredibilă. Îmi scriu oameni și mă informează Poliția Locală ce spun cei care sunt surprinși: «nu am pus gunoi, am pus crengi, am pus o canapea». Deci, pentru el e normal, pur și simplu în mintea lui este normal să pună în stradă așa ceva. E nevoie de așa ceva și o să începem o campanie cu ajutorul asociațiilor de proprietari, sper să ne ajute, o să îi invit la o discuție pe președinții asociațiilor de proprietari și să facem și întâlniri să nu se mai întâmple așa ceva, iar în ajutorarea lor venim cu aceste puncte de colectare. Nu trebuie să plătească nimic, merg acolo. Dacă aruncă în stradă, îi ardem cu amenzi. Nu limităm pe nimeni. Ce, să punem funcționari să stea acolo? Noi o să punem o cameră de supraveghere. Ce face Retim, dacă dorește să pună supraveghetori poate să pună, nu ne amestecăm. Noi plătim ceea ce se pune acolo”, a explicat Robu, la ședința de consiliu local de joi.
Prin urmare, fiecare om are dreptul să arunce gratuit, cu aport voluntar, mai multe cantități de deșeuri. Vom putea duce o dată pe lună 3 metri cubi de deșeuri vegetale – crengile trebuie să fie tăiate la 50cm și legate în mănunchi, iar frunzele și iarba trebuie să fie depozitate în saci, 5 metri cubi de deșeuri voluminoase de uz casnic – este recomandată demontarea/dezasamblarea deșeurilor voluminoase și 1 metru cub de deșeuri rezultate din construcții și demolări – trebuie depozitate în saci rezistenți la acțiuni mecanice.
Trei dintre punctele de colectare vor funcționa astfel: de luni până vineri, în intervalul 9-19, și sâmbăta între orele 8-16, pentru Calea Torontalului, str. Torac și str. Avram Imbroane.
Cel din parcarea de la Podul Calea Șagului va fi deschis de luni până vineri în intervalul 9-17, iar sâmbăta în intervalul 8-16.
„Toate punctele de colectare vor fi supravegheate de către o persoană desemnată de către operator, iar ridicarea containerelor se face zilnic, după încheierea programelor”, se arată în planul primăriei, municipalitatea plătind acest serviciu către Retim.
Nu se știe cu exactitate când vor fi amplasate containerele, dar oficialii Retim spun că acest lucru se va întâmpla cât mai rapid cu putință.
Planul de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public și înființarea punctelor de colectare a fost aprobat joi de consilierii locali.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/aruncam-gratuit-gunoaie-in-patru-locuri-din-oras-dar-numai-cu-buletin-de-timisoara/2291244
Trimite articolul
XAm dus la punctul de colecatre de pe strada Torac, 15 saci de deseuri si un vas WC in urma curateniei unui apartament. Nu m-au lasat sa descarc si mi-au sugerat sa le pun in fata blocului sa le ia cei de la Brantner .Cum e posibil asa ceva?