Sărbătoarea băuturii obţinute prin distilarea sucurilor rezultate din fermentarea fructelor sau a cerealelor, sau chiar prin distilarea vinului va începe la ora 16, în localitatea Sânpetru Mare.
Cum nici o băutură nu „merge” pe stomacul gol, în ceaune vor fierbe câţiva litri buni de fasole cu ciolan şi gulaş. Grătarele nu se vor plictisi nici ele, pentru că vor sfârâi şi ele sub zecile de kilograme de carne. Toate vor fi stropite din plin cu „regele” evenimentului: rachiul.
Evenimentul îi va întâmpina pe participanţi cu un program artistic susţinut de Ansamblul Prosveta Vukovar din Croaţia, Ansamblul Vinca din Serbia, Ansamblul „Mladost” din Timişoara, Ansamblul „Plavi Delia” din Sânpetru Mare şi Ansamblul Svantul Sava din Sânnicolau Mare. Atmosfera veselă va fi întreţinută de un grup de tamburaşi şi de orchestra de suflători ( trubaci ) ai lui Deian Ilici din Serbia.
Câteva concursuri vor da culoare şi vor crea bună dispoziţie evenimentului. Premiile sunt, după cum anunţă organizatorii, unele pe măsura. Astfel, „Cel mai bun rachiu” se va alege nu doar cu mai mulţi …degustători, ci şi cu un premiu pe măsură. Aruncarea unui bolovan la o distanţă cât mai mare in faţa, precum şi tragerea de funie sunt două concursuri de jocuri săteşti, tradiţionale, care vor condimenta, dacă mai era cazul un eveniment inedit şi plin de veselie.
La toate concursurile, dar în special la secţiunea „Cel mai bun rachiu”, vor putea participa toţi cei care vor dori, după ce vor fi înscrişi în prealabil de organizatori.
Despre rachiu
Rachiul, obţinut prin distilare, este cunoscut de peste 800 de ani.
Rachiu (în turcă Rakı) e numele dat diferitelor băuturi alcoolice obținute prin distilarea sucurilor rezultate din fermentarea fructelor sau a cerealelor, sau chiar prin distilarea vinului. Specificul rachiului este acela, că este produs din struguri sau stafide. Dat fiind că este produs prin distilare, rachiul are un conținut de alcool – și deci o tărie – mai mare decât vinurile.
Despre această băutură s-a scris foarte puțin cu toate că ea însoțește omul pe parcursul existenței sale, de la naștere până la moarte în diferite ocazii, de unde și zicala: „bea omul la supărare și la bucurie mare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!