Ciuhandu: S-au făcut o serie de abuzuri în perioada de anchetă! Unii au fost forțați să își schimbe declarațiile, inclusiv primarul în funcție
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a declarat, pentru tion.ro, că el doar a pus în aplicare o hotărâre de consiliu local ce prevedea asocierea cu echipa lui Marian Iancu.
„O să ne judecăm… astea sunt niște aberații. Din respect față de cititorii dumneavoastră, nu vreau să mă hazardez acum într-o discuție pe tema asta… o să mă duc în judecată, sunt, după părerea mea, absolut corect, cinstit, eu n-am pus în aplicare decât o hotărâre de consiliu, n-am avut inițiativa ei, n-am votat-o. Ea, practic, s-a votat cu un contract de asociere, în anexă, pe care eu l-am pus în aplicare. Este o mizerie, pentru că dacă lucrul ăsta era așa de ilegal, trebuia incriminat la momentul încheierii contractului de asociere, în baza hotărârii, în aprilie 2008. Denunțul penal din partea unei doamne, dacă pot să-i pun așa… Obârșanu, a venit de-abia în mai 2010, deci era clar că e de rea-intenție, pentru că dacă realmente era așa de gravă treaba și ilegalitatea era așa de mare, nu avea decât să o sesizeze și să o atace în contencios la momentul potrivit. Nu s-a atacat, contractul a mers, Curtea de Conturi a venit în trei ani, 2008-2009-2010, nu a constatat nimic ilegal. Mai mult, de la Curtea de Conturi din București ni s-a dat un aviz că acest contract este legal, iar în 2013, ianuarie, s-a revenit cu o adresă de acolo, în sensul că nu este pasibil tot acest contract de niciun fel de aspect penal, eu rămân acum cumva mirat, pentru că știam că suntem dați de suspecți, de prin 2015, luna septembrie, dacă nu mă înșel, la cinci ani după ce se depusese denunțul”, a spus Ciuhandu.
El a adăugat că în perioada de anchetă, procurorul de caz a făcut o serie de abuzuri, motiv pentru care Ciuhandu a sesizat CSM.
„S-au făcut o sumedenie de abuzuri în perioada de anchetă din partea procurorului de caz. Le-am sesizat la Consiliul Suprem al Magistraturii, în atenția inspecției judiciare, ce s-a întâmplat nu știu, acum dumneavoastră mă anunțați că suntem trimiși în judecată… Ne vom duce acolo. Eu, personal, n-am avut niciun folos material din toată afacerea asta. Nu că nu eram mare amator de fotbal, dar tot ce s-a făcut, s-a făcut în baza unei hotărâri de consiliu, pe care, repet, n-am inițiat-o și n-am votat-o, dar am aplicat-o, că eram obligat, obligațiune de serviciu, deci nu pot să fiu acuzat de abuz în serviciu, pe de o parte. Pe de altă parte, mi se pare foarte curios că, în loc să se fi atacat în contencios la momentul respectiv, ca să prevenim să zic așa această așa-zisă ilegalitate, care eu nu cred că este ilegalitate, s-au așteptat doi ani și jumătate până s-a epuizat contractul și atunci s-a venit cu un denunț penal din partea unei individe, care, mă rog… comportamentul ei presupune și alte evaluări, dar nu sunt eu în măsură să le fac”, a mai declarat fostul primar al Timișoarei.
El a sesizat și mai multe lucruri care par în neregulă cu acest caz.
„Din 2010 când a sesizat această individă și până în 2014, octombrie, patru ani de zile, mai bine de patru ani, nu s-a făcut nimic… s-a dar în rem cercetarea și de-abia în 2015, deci după cinci ani de la denunțul penal s-a pornit această acțiune cu nominalizări: eu, secretarul Cojocari… sunt mai mulți funcționari din primărie”, a precizat Gheorghe Ciuhandu.
Acesta a lansat și o altă acuzație gravă la adresa procurorului DNA, despre care spune că l-a forțat inclusiv pe Nicolae Robu să își schimbe o declarație.
„Pe parcursul anchetei făcută de procuror s-au făcut abuzuri, făcute de procurorul de serviciu. Au fost chemați oameni, forțați să-și schimbe declarațiile, inclusiv primarul în funcție. De asemenea, experții care au spus că nu sunt pagube au fost chemați și, în decurs de 48 de ore, în urma acestor presiuni, și-au modificat punctele de vedere… Este o mizerie! Condiția pe care noi am pus-o atunci a fost obținerea de performanță, clubul juca în Cupele Europene, la meciuri veneau 20.000 de oameni. Acum sunt pe picate, nu se uită nimeni la meciuri. Pe de altă parte, suma care s-a avansat în anii din urmă a fost cam echivalentul a ce am avansat noi când jucau în Cupele Europene”, a declarat Ciuhandu pentru tion.ro
Fostul primar a mai spus că inspectorii Curții de Conturi au declarat legală asocierea cu echipa lui Iancu.
„Nu vreau să fac niciun fel de proces de intenție nimănui, dar, din punctul meu de vedere, sunt absolut corect sunt absolut cinstit, n-am luat un ban din toată afacerea asta. Am pus în aplicare o hotărâre de consiliu care a fost inițiativa și negocierea și votul unor consilieri locali. A veni acum la atâția ani după aceea și a spune că totul s-a făcut ilegal, când Curtea de Conturi în trei ani la rând, 2008-2009-2010, ne-a dat avize de legalitate pe plățile efectuate, când în 2010 în iunie, jurista șefă a Curții de Conturi din București a confirmat legalitatea acestor plăți, când în ianuarie 2013, dată la care eu nu mai eram în primărie, Comisia Juridică a Curții de Conturi din București confirma că plățile nu comportă aspect penal și că au fost legale… și vine acum procurorul… mă rog… o să mă apăr. Dacă ăsta este mulțamul după 16 ani, perioadă în care echipa asta a ajuns în mai multe competiții europene și a făcut cinste țării și a adus punctaje în clasamentele fotbalului românesc, dacă ăsta este mulțamul, cred că nu sunt primul și nici ultimul care se confruntă cu o astfel de situație”, a explicat fostul primar al Timișoarei.
El a precizat că are sechestru pe un apartament cumpărat împreună cu soția și pe o treime din pensie.
„Mi-au pus sechestru pe un apartament pe care îl am, din 1982, și pe o treime din pensie, că nu am alt venit decât pensia, nu am nici conturi bancare, nu am absolut nimic. După 42 de ani de serviciu și după 16 ani ca primar sunt cu pensia, o treime blocată, din cauza acestui individ (n.r. procurorul care a anchetat cazul), apartamentul făcut cu soția în 1982… n-am avut nici un fel de foloase, ANI m-a găsit corect și în regulă după doi ani de zile… Asta este situația, ce să mai spun. Eu deja de un an jumătate trăiesc sub imperiul acestei presiuni. Din 2010 de la denunțul penal până în 2015, cinci ani de zile n-am avut nicio problemă, în 2015 am fost pus de suspect, acum ziceți că m-au trimis și în judecată, o să mă judec. Dar, ceea ce face DNA, cel puțin în cazul ăsta, nu pot să generalizez, dar în cazul acesta, este un abuz… Eu l-am sesizat la CSM… nu știu cum mai e, pe ei îi anunți și nu mai știi nimic. Sper ca CSM să trimită inspecția judiciară să verifice cele incriminate de mine și de alții, de Cojocari și de alții care sunt vizați”, a concluzionat Gheorghe Ciuhandu.
Orza: Mă simt extrem de jignit de chestia asta
Fostul viceprimar Adrian Orza susține că el a ajuns să fie implicat în acest dosar pentru că a semnat o ordonanțare de plată către echipa lui Marian Iancu, în 2010, la doi ani de la instituirea acestora, atunci când primarul în funcție, Gheorghe Ciuhandu, a fost plecat în concediu. El spune că la fel a făcut și viceprimarul Sorin Grindeanu, care a semnat o ordonanțare de plată în momentul în care și el și Ciuhandu erau în concediu, însă nu poate comenta de ce acesta nu este inculpat în același dosar.
Lui Orza i se pare ireal faptul că este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru că a semnat un document avizat înainte de compartimentele de specialitate și pe care, dacă nu l-ar fi semnat, ar fi comis… abuz în serviciu.
„Nu este un dosar de corupție. Mie personal mi se spune că am semnat o ordonanțare de plată. Aceasta s-a făcut în baza unei proceduri. Nu numai în urma unei Hotărâri de Consiliu Local, există și viză juridică, este un document care înainte trece pe la toată lumea. Și semnezi, pentru că altfel comiți abuz în serviciu dacă nu îl semnezi (râde – n.r.)”, spune Orza.
„Am respectat indicațiile Curții de Conturi care a venit să ne spună cum să îmbunătățim sistemul de plăți în acest dosar. Deci trăim Kafka! Sper să se termine cât mai repede chestia asta. Și o să mă gândesc să cer măcar contravaloarea cheltuielilor cu avocații. Că dacă le cer și pe celelalte cu daunele morale… s-ar putea să fac și eu rost de bani”, mai spune Orza.
Întrebat dacă acest dosar îi va afecta campania electorală, Orza candidând ca independent la funcția de primar al Timișoarei, acesta a răspuns: „Oamenii care mă cunosc știu ce fel de om sunt. Nu îmi fac niciun fel de probleme. Sper să nu aibă legătură cu campania electorală chestia asta. Dar evident că rămân cu un gust amar ca om care a muncit și a respectat toate procedurile și toate regulile de funcționare ale administrației locale. (…) Într-un singur caz am intrat într-o sală de judecată, când am înfiat copilul. Mă simt extrem de jignit de chestia asta.”
Secretarul Ioan Cojocari nu comentează
L-am contactat și pe secretarul Ioan Cojocari, care a afirmat că nu vrea să comenteze decizia procurorilor DNA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!