„Toate axele pe care se puteau depune proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional sunt bine acoperite. Acum, toate administraţiile sunt verificate pentru a se vedea care sunt plăţile efectuate”, a declarat Ostaficiuc. El a mai subliniat că cea mai mare parte a problemelor de punere în aplicare a acestor proiecte cu finanţare europeană sunt legate de întârzierea semnării contractelor, aceasta din pricina contestaţiilor depuse la licitaţiile de stabilire a firmelor care se vor ocupa de realizarea investiţiilor. Cum licitaţiile sunt contestate, întârzierea afectează foarte mult termenele de implementare. Situaţia generală în Regiunea Vest este una favorabilă. Sunt depuse proiecte în valoare 800 milioane de euro, dublu faţă de valoarea alocată. Deja au fost semnat contracte în valoare de 157 milioane euro, până la finalul anului în curs suma va ajunge la aproape 200 de milioane de euro.
Majoritatea proiectelor sunt cele la capitolul drumuri, aici au fost deja semnate înţelegeri pentru finanţări de 113 milioane, de asemenea se află în pregătire contractul pentru Drumul Vinului din Arad. Anul viitor se va insista asupra realizări unei alte şosele, aceasta va lega Berzovia de Buziaş şi ulterior către Lipova, urmând să traverseze toată regiunea. Pe axa 5.1 au fost depuse trei proiecte de mari dimensiuni, este vorba de Cetatea Aradului, Cetatea Devei şi Muzeul Banatului.
O altă axă importantă care a beneficiat de o atenţie deosebită este cea în care intră polul de creştere Timişoara. Aici au fost deja aprobate 24 proiecte, suma alocată acestui domeniu depăşind 70 de milioane. De asemenea, pentru alte 33 de proiecte pe polul Timişoara se vor căuta finanţări alternative.
Citiți principiile noastre de moderare aici!