Muzeul de Artă Timișoara (MAT) intră, cu dreptul, în circuitul marilor evenimente expoziționale. „Rembrandt. Apogeul Artei Gravurii”, cea mai mare expoziție de gravuri ale lui Rembrandt van Rijn în România, va fi deschisă în Palatul Baroc din Piața Unirii în perioada 10 decembrie 2014 – 10 martie 2015. În 15 martie 2015, în sălile MAT se va deschide expoziția “Salvador Dali: The Conquest of the Irrational”, care va putea fi admirată la Timișoara până în 15 iunie 2015. Expoziția reunește operele cu care excentricul artist a ilustrat Divina Comedie. Imediat după expoziția Dali, în Palatul Baroc vor începe pregătirile pentru expoziția Marc Chagall!
Pentru itinerarea expoziției la Timișoara a fost semnat, miercuri, 4 iunie 2014, protocolul între reprezentantul deținătorului acestei colecții, Thomas Emmerling de la Euro Art Luxembourg, și prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Pe simezele Palatul Baroc, se vor afla 271 de gravuri din totalul de 286 realizate de artistul olandez de-a lungul vieții sale.
„Gravurile originale au fost obținute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt aflate la Muzeul Luvru, restaurate și prelucrate de Amand Durand între anii 1865-1867, la solicitarea Bibliotecii Naționale Franceze. Evident, suntem extrem de fericiți să putem oferi publicului prilejul de a admira opera unui artist genial, într-un context expozițional cu totul deosebit. Vom promova acest eveniment în toate orașe din vestul României, dar și în cele învecinate din Serbia și Ungaria, sunt convins că vom stârni un interes public major. Desigur, se vor lua măsuri de securitate speciale în Palatul Baroc pentru acest eveniment și pentru cele ce vor urma, vor fi complet schimbate sistemele de siguranță”, precizează Victor Neumann, directorul MAT.
„Este, probabil, ce mai prețioasă expoziție deschisă adusă vreodată în țara dumneavoastră, sunt destul de convins că asigurarea pentru această colecție atinge o cifră record pentru România. Am dorit însă foarte mult să sprijinim în acest fel cele mai importante orașe din România, cum sunt Timișoara, Cluj Napoca, Iași, să dăm publicului prilejul unui astfel de eveniment cultural de anvergură. (…) Ceea ce este fascinant în aceste gravuri este că în spatele fiecărei imagini este o poveste și fiecare poveste ne spune ceva despre viziunea lui Rembrandt asupra lumii, filosofia lui. Rembrandt a fost nu doar un pictor de geniu, ci și un fantastic povestitor în imagini”, a dezvăluit Thomas Emmerling .
Citiți principiile noastre de moderare aici!