În săptămâna 16-22 septembrie 2010 se promovează transportul în comun, folosirea bicicletei şi a rolelor, precum şi mersul pe jos. „Săptămâna mobilităţii europene” se desfăşoară anual, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Principalul obiectiv al campaniei este reducerea poluării cauzate de creşterea traficului motorizat în mediul urban.
Şi Primăria Timişoara a aderat la această campanie, participând, în calitate de partener, la un proiect privind planificarea şi organizarea traficului, finanţat din fonduri europene. Tema campaniei din acest an este „Călătoreşte inteligent, trăieşte mai bine!”
Municipalitatea timişoreană va organiza în această săptămână mai multe evenimente menite să încurajeze formele alternative de transport şi mişcarea, pentru o viaţă sănătoasă.
Cel mai important moment, în 22 septembrie va fi „Ziua fără maşini”, în care timişorenii sunt invitaţi să renunţe la… „motorizare”. Pe site-ul Primăriei Timişoara, www.primariatm.ro, a fost afişată o hartă cu pistele pentru biciclete din oraş, iar vizitatorii au posibilitatea să spună dacă vor folosi sau nu maşina în 22 septembrie, bifând o căsuţă în funcţie de opţiune.
Reprezentanţii municipalităţii au marcat joi o pistă pentru biciclete, pe strada Cluj. Oficialii primăriei spun că Timişoara este cel de-al doilea oraş din ţară în ceea ce priveşte lungimea pistelor pentru biciclişti, după Bucureşti, care are 65 de kilometri. Municipiul de pe Bega are, în prezent, aproximativ 50 de kilometri de de benzi speciale pentru biciclete, potrivit autorităţilor. Viceprimarul Adrian Orza spune că Timişoara s-ar putea situa pe primul loc în ţară la acest capitol, dacă am compara suprafaţa oraşului de pe Bega cu cea a capitalei. Edilul le promite împătimiţilor mersului pe două roţi că în perioada următoarele se va încerca şi „conectarea” pistelor pentru biciclete, astfel încât traseele să aibă continuitate.
Vineri, în Piaţa Libertăţii şi pe strada Aştrilor vor fi amplasate corturi medicale de prim-ajutor unde timişorenii vor putea să se cântărească şi să îşi măsoare glicemia şi tensiunea arterială.
Sâmbătă, între orele 10.00-13.00, vor avea loc diverse activităţi pentru cei mici în Piaţa Unirii: o emisiune radio cu şi pentru copii, concursuri şi alte activităţi menite să încurajeze mijloacele alternative de transport – ateliere de creaţie, jocuri, desene pe asfalt, teatru de păpuşi şi olărit. De asemenea, toată lumea se va putea plimba cu ricşa şi va putea participa la concursuri de pedalat. Duminică, tot între orele 10.00-13.00, vor avea loc tot felul de activităţi pentru copii în Parcul Botanic: ateliere de creaţie, jocuri, concursuri de triciclete şi de pedalat, precum şi plimbări cu ricşa.
Luni, la ora 11.00, primăria va inaugura o „parcare” pentru biciclete pe Bulevardul Republicii, iar marţi va fi inaugurat Parcul Păun Pincio din Ronaţ şi va fi lansat un concurs pentru copii, „Green Power Challenge”. Este vorba despre un proiect care îşi propune să promoveze folosirea energiilor alternative.
Miercuri, în 22 septembrie, între orele 11.00-17.00, va fi închisă circulaţia maşinilor pe strada Traian Lalescu din Timişoara, unde vor avea loc întreceri cu rolele şi bicicletele, desene pe asfalt şi plimbări cu ricşa.
Tot pentru încurajarea mişcării, duminică, în 26 septembrie, în Piaţa Unirii va fi organizat un concurs de dansuri aerobice şi latino. În zonă vor fi amplasate corturi medicale unde timişorenii se vor putea informa cu privire la afecţiunile cardiovasculare.
Manifestările vor fi organizate în parteneriat cu diferite organizaţii şi fundaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!