Despre viaţa şi opera lui Julius Podlipny vor vorbi cu acest prilej Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Janos Szekernyes, preşedintele filialei locale a UAP, şi, nu în ultimul rând, cunoscutul artist plastic contemporan Ştefan Câlţia, unul din foştii săi discipoli.
În acelaşi context va avea loc prezentarea volumului „Da-sein/Conte. Schiţe dintr-un secol (Memoriile lui Podlipny)”, de Annemarie Podlipny Hehn, la care vor face referiri Cornel Ungureanu şi Karl Singer.
În data de 12 aprilie, în incinta expoziţiei va avea loc un simpozion dedicat ilustrului pictor şi grafician, eveniment la care vor participa Constantin Flondor, Ştefan Câlţia, Ciprian Radovan ş.a.
De origine cehă, Julius Podlipny s-a născut la Pressburg, în Austro-Ungaria, azi Bratislava, Slovacia. La începutul anilor 20 a studiat la Academia Maghiară de Artă din Budapesta, iar în 1926 s-a mutat la Timişoara, unde, vreme de mulţi ani, a fost profesor la Liceul de Artă.
Cunsocut ca promotor al artei moderne în perioada interbelică, el şi-a legat numele de acela al revistei socialiste şi de avangardă Ma, editată de criticul Lajos Kassak.
Practicând un stil cu ecouri expresioniste, Julius Podlipny s-a situat în rândul maeştrilor şi a influenţat arta plastică românească mai cu seamă ca pedagog. Lucrările lui Podlipny vor rămâne pe simezele Muzeului de Artă până în 30 aprilie, putând fi văzute zilnic între orele 10.00-18.00, mai puţin lunea.
Codrina Diana Tomov
Citiți principiile noastre de moderare aici!