Povestea de la Săcălaz datează deja de doi ani, când localnicii au aflat că în zona localității Săcălaz se vor efectua prospecțiuni petroliere. Speriați că este vorba de gaze de șist, oamenii le-au cerut consilierilor locali să adopte o hotărâre prin care să interzică explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei. Ulterior, zeci de localnici, conform unor surse, sute conform altor surse, au interzis echipelor firmei Prospecțiuni SA să intre pe pământul localității și să efectueze explorări petroliere.
Ca răspuns, firma ADX Energy ar fi dat în judecată localnicii “recalcitranți”, procesele fiind la ora actuală în desfășurare.
„Sunt procese pe rol. În primă fază, ADX a cerut Ordonanţă Prezidenţială care să îi permită să intre pe terenurile oamenilor, dar cererea lor a fost respinsă de instanţele de judecată. Au făcut recurs şi vom vedea ce se întâmplă. Practic toţi proprietarii de terenuri din Săcălaz care nu au fost de acord ca pe pământurile lor să intre cei de la prospecţiuni au fost daţi în judecată. Sunt de ordinul sutelor”, spune consilierul local independent din Săcălaz, Viorel Nicu.
În urmă cu câteva zile, locuitorii din Săcălaz s-au revoltat din nou când au observat echipele Prospecțiuni SA că bat țăruși chiar și pe marginea drumului principal care trece prin comună și care leagă Timișoara de Jimbolia. Cu stupoare ei au aflat că firma de prospecțiuni a primit aprobare de la primar să execute explorări petroliere în intravilanul comunei.
Pentru a contracara măsura primarului, mai mulți consilieri locali au organizat în această săptămână o ședință a Consiliului Local Săcălaz și au adoptat o hotărâre prin care se stipulează că orice lucrare pe teritoriul localității trebuie să fie aprobată de consiliul local.
În replică, primarul Ilie Todașcă a încercat să redacteze un alt proiect de hotărâre prin care să permită firmei de prospecțiuni explorarea petrolieră pe teritoriul comunei. Secretara localității a refuzat însă să redacteze acest proiect.
„Domnul primar, în baza unei adrese înregistrată ieri (miercuri – n.r.) la Primăria Săcălaz, a înregistrat un proiect de hotărâre prin care e de acord cu prospecţiunile în intravilanul localităţii, lucru interzis chiar de Legea petrolului. Deci în intravilanul localităţilor nu e voie să se desfăşoare prospecţiuni. Nu suntem de acord cu acest lucru. Mai mult, acum două zile Consiliul Local Săcălaz a adoptat o hotărâre prin care orice activitate pe domeniul public sau privat al comunei trebuie să aibă la bază o Hotărâre a Consiliului Local. (…) Domnul primar pesemne că nu ţine la acest lucru. (…) ADX Energy a mai avut o cerere în Consiliul Local Săcălaz pentru a primi aprobări să facă prospecţiuni, însă această cerere a fost amânată. Noi nu vrem, suntem împotriva oricăror prospecţiuni. Nu prospecţiunile ne sperie, ci ceea ce se va întâmpla după. Dacă se găsesc gaze de şist, noi ca şi comunitate suntem egali cu zero în faţa Guvernului”, a mai spus consilierul local independent.
Mai mult, localnicii și inclusiv unii consilieri locali îl acuză pe primarul Ilie Todașcă că a acceptat o sponsorizare consistentă, de 53.000 de lei din partea ADX Energy, firma care va beneficia de rezultatele explorărilor petroliere. Astfel firma a dotat școala cu un sistem de supraveghere video și a cumpărat 7 laptopuri, care acum însă nu se regăsesc în inventarul primăriei, susțin oamenii.
„Mai mult, există un contract de sponsorizare făcut de ADX Energy Panonia în care apar la un moment dat şapte laptop-uri care nu se regăsesc în inventarul primăriei. Se găseşte doar sistemul de securitate, care e la şcoală. Sponsorizarea a fost de 53.600 de lei, dacă îmi aduc bine aminte”, explică Viorel Nicu.
Totul a culminat joi, când zeci de localnici s-au strâns în fața și în sala de Consiliu Local Săcălaz și le-au cerut consilierilor să nu permită explorarea și exploatarea petrolieră pe teritoriul localității lor. Mai mult, inclusiv câțiva consilieri locali au refuzat să se prezinte la această ședință, iar din lipsă de cvorum, întrunirea a fost suspendată. În continuare, oamenii îngrijorați l-au aşteptat pe primar în sala de consiliu, însă acesta se afla la Jimbolia, cu alte treburi administrative. După aproximativ o oră, localnicii au mers şi la primărie, însă nu l-au găsit pe primar. „Este un laş”, au spus unii.
Scânteia care a aprins revolta de la Săcălaz a fost o cerere a ADX Energy formulată Consiliului Local Săcălaz, prin care firma cere accesul în comună pentru montarea unor echipamente, în caz de aviz negativ reprezentanţii companiei arogându-şi dreptul de a apela la instanţele de judecată.
„Astfel, în baza prerogativelor Legii Petrolului 238/2004, cu modificările ulterioare, prin prezenta, vă solicităm în mod respectuos, ACCESUL ÎN COMUNĂ invederându-vă faptul că, în acest moment dorim să începe achiziţia de date geofizice, lucru care presupune accesul pe drumurile publice cu echipamente specifice activităţii de prospectare, dar şi poziţionarea provizorie lângă drumurile din comună, a unor receptori audio, cu o dimensiune de aproximativ 10/10 cm. Întreaga activitate dorim să o desfăşurăm în cel mai scurt timp posibil, pentru o durată de aproximativ 2-3 zile şi presupune trecerea pe drumurile publice, poziţionarea receptorilor radio lângă drumurile publice, recepţionarea datelor şi ridicarea receptorilor. Lucrările noastre se vor desfăşura pe o perioadă limitată, scurtă şi nu vor încurca cu nimic circulaţia pe drumurile publice. Vă aducem la cunoştinţă că noi ne desfăşurăm activitatea în temeiul hotărârii mai sus menţionate, avem avizele şi autorizaţiile necesare la zi, ne-am asumat obligaţii faţă de Statul Român, iar orice împiedicare sau întârziere în derularea activităţii noastre ne prejudiciază foarte grav, fiind nevoiţi a acţiona în judecată orice impediment apare şi orice persoană care creează întârzieri în desfăşurarea normală a activităţii noastre, urmând ca întreaga pagubă să o solicităm acestora”, se arată în scrisoarea adresată Consiliului Local al Comunei Săcălaz de către ADX Energy Panonia SRL, prin avocat Bogdana Balc.
Oamenii cer să se organizeze un referendum în comună pentru a se declara de acord sau nu cu explorările în intravilan, iar în baza rezultatului acestui referendum să fie adoptată o hotărâre de consiliu local.
Reacţia primarului Todaşcă: „Sunt între ciocan şi nicovală”
Interesant este că atât primarul Ilie Todaşcă, cât şi consilierii locali PSD din Săcălaz se declară împotriva exploatării gazelor de şist, însă susţine că trebuie să respecte legea.
„Eu ca primar sunt între ciocan și nicovală. Eu trebuie să respect legea în România. (…) Consiliul Local a dat o hotărâre că orice cerere de acces pe domeniul public, pe domeniul privat al comunei se face în urma unei cereri. Siguri, cei de la ADX au venit cu o solicitare să primească drept acces, din păcate astăzi nu s-a putut lua nicio hotărâre. Hai să vă spun pe cinstite că și eu am cinci nepoței. Nu-mi convine că, Doamne ferește să ne trezim în viitor cu acele gaze de șist. (…) Îi cred pe oameni, sunt speriați, dar după cum știm în România nu prea sunt gaze de șist”, a declarat Todaşcă.
Primarul din Săcălaz recunoaşte că firma ADX Energy a făcut donaţia respectivă, însă susţine că laptop-urile nu au dispărut.
„Este adevărat. Această firmă au făcut un sistem de supraveghere video a școlii din Săcălaz, nu a primarului. Au făcut sponsorizare și au adus șapte laptopuri pe care le-am repartizat. (…) Sunt în inventarul primăriei, cine vorbește, vorbește rău”, a mai spus Todaşcă.
Indiferent cine are dreptate, cert este că în comuna de lângă Timişoara stă să izbucnească o revoltă în toată regula, provocată de prospecţiunile petroliere din zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!