Cum a fost în ziua când aţi fost de gardă, în acel 16 decembrie?
Atunci se lucra sâmbăta, eu am preluat garda de la ora 13 şi pe la ora 17 unul dintre medicii rezidenţi mi-a cerut permisiunea să plece, că începe vacanţa studenţilor, până în complex, să trimită un pachet acasă. I-am aprobat şi pe la ora 19 a venit înapoi şi mi-a spus: ştiţi ce se întîmplă, veneau acolo pe Pârvan, strigau „Jos comunismul” şi era o mare de oameni.
Au avut loc în acea zi evenimente neprevăzute în funcţionarea clinicii?
Pe la ora 21.30 m-a sunat doctorul Ovidiu Golea –directorul Spitalului Judeţean, şi mi-a spus să primesc toate cazurile de urgenţă la spitalul Bega, menţionez că pe vremea accea oraşul şi judeţul erau teritorializate, mai ales pentru problema avorturilor, nu era avort la cerere – la sud de Bega ţinea de Clinica Bega, la Nord de Bega ţinea de Odobescu, nu puteai interna extrateritoriu – imediat veneau şi te întrebau de ce-ai internat-o. M-a sunat la 21.30 să primesc orice, i-am spus că este în regulă, dar dimineaţă să–mi transmită în scris ordinul, ca să am acoperire. În noaptea aceea au fost foarte multe naşteri, noi care aveam în medie cam 7-8 naşteri pe gardă – 24 de ore, atunci am avut 15. Maternitatea Odobescu era blocată de coloanele de demonstranţi, care veneau de pe strada 6 martie înspre centru
În 21 decembrie aţi fost din nou de gardă…
Atunci ne uitam cu toată clinica, pe la ora 11, la televizor, mitingul lui Ceauşescu la Bucureşti, când s-a întrerupt emisia a fost explozie de bucurie, na… zice… acuma-i gata. A fost un aflux mare în ziua de 16 spre 17, datorită faptului că tot ce venea pentru naşteri, ginecologie, se adresa unei singure unităţi şi nu două – era un număr destul de mare de naşteri, fiind interzis avortul la cerere.
Aţi aflat şi de lucruri întâmplate în alte spitale?
La Spitalul Judeţean. Fiind în aceeaşi unitate erau mulţi medici care au făcut gardă acolo, ne-au spus că au fost mulţi împuşcaţi acolo, care au fost duşi, s-a lucrat toată noaptea în regim de urgenţă şi s-a operat. Luni. 18 decembrie, pe la ora 13, s-a ţinut aici o şedinţă de partid, în care s-a înfierat acţiunea huliganilor şi ni s-a spus să ne disociem de ei. A fost… tăcere.
Ce se vorbea prin spital, care era atitudinea oamenilor?
După 21 – 22 decembrie, atunci când era cu teroriştii, a venit o grupă de militari care au stat câteva zile în pod, pentru că se spunea că vin teroriştii şi atacă unităţile sanitare. A fost o unitate de militari care era în spital şi la intrări şi în pod de unde supravegheau zona. Nu au fost evenimente. La spitalul Odobescu a fost un om împuşcat, chiar în apropiere, l-au tras în spital atunci, în 17 sau în 18. Aici nu s-au adus răniţi, nu au fost evenimente. Toată lumea discuta că o să se abolească legea cu avortul, asta aşteptau. Una dintre primele legi abolite a fost decretul din 66 cu întreruperea sarcinii, aicea fiind pe profil de maternitate, pacienţii nu sunt bărbaţi, vin naşteri şi probleme ginecologice. Înainte de revoluţie erau multe cazuri cu avorturi provocate, sarcini nedorite. Atunci s-a liberalizat şi a început imediat să se facă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!