Primăria Timişoara are 24 de proiecte cu finanţare externă, majoritatea în curs de implementare, şi aşteaptă semnarea contractului de finanţare pentru încă un proiect în acest moment, pentru reabilitarea termică a unui număr de peste 50 de blocuri. Printre aceste proiecte se numără reabilitarea malurilor canalului Bega, refacerea centrului istoric al oraşului, reabilitarea străzii Iancu Văcărescu pe tronsonul de la Bulevardul Regele Carol I la Splaiul Tudor Vladimirescu, amenajarea Complexului Rutier Michelangelo, retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, extinderea şi modernizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare (Aquatim), proiecte la care au început deja efectiv lucrările, dar şi proiecte care nu au demarat încă. Aici putem enumera realizarea sistemului de management al traficului şi supraveghere video, sistemul de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii, reabilitarea liniei de tramvai şi modernizarea străzii Ştefan cel Mare sau extinderea liniilor de troleibuz până la Dumbrăviţa şi Ghiroda.
„Proiectele totalizează 673 de milioane de lei în urma licitaţiilor. Aveau valori mai mari iniţial. Având în vedere că aceste proiecte sunt în implementare efectivă, noi am parcurs diverse faze din cadrul lor şi am putut să facem şi plăţi – totalul plăţilor este de 332 de milioane de lei. Evident, aşa cum se întâmplă la proiectele cu finanţare externă, mai întâi trebuie să avansezi bani de la tine pentru susţinerea lor şi îţi primeşti banii înapoi după ce se face o verificare a tot ceea ce ai realizat (…) Din 332 de milioane de lei noi am şi primit deja înapoi de la UE 278 de milioane de lei, aceasta este suma deja rambursată Primăriei Municipiului Timişoara. Aceştia sunt banii absorbiţi. 278 de milioane de lei înseamnă peste 60 de milioane de euro. Consider că este o performanţă deosebită…”, a afirmat Robu.
Toate proiectele enumerate mai sus au fost depuse în timpul administraţiei Ciuhandu, dar Robu spune că importantă este implementarea, pentru că acolo se întâmpină în general dificultăţi, când administraţiile locale trebuie să asigure finanţarea proiectelor până li se rambursează banii. „Proiecte sunt în România cu nemiluita (…) Nu asta e problema, să depui proiecte”, crede liberalul.
Iar actualul primar spune că el nu a continuat proiectele lui Ciuhandu, ci le-a început de fapt, cu mici excepţii.
„Eu niciodată nu am preluat meritele altora şi nu voi prelua niciodată de-acum înainte meritele altora. Întotdeauna, indiferent de poziţie, voi continua tot ce este început de predecesori, pentru că niciunul dintre noi nu suntem eterni într-o anumită poziţie şi cu niciunul dintre noi nu începe şi nu se termină lumea, dar trebuie să discutăm totul în spiritul realităţilor verificabile (…) Sunt proiecte care au fost iniţiate de administraţia anterioară pentru că atunci au fost termenele de depunere a proiectelor. Contractele de finanţare pentru ele le-am semnat eu pentru aproape toate – vreo cinci cred că au fost semnate înainte – iar la nivel de punere în practică, exceptând proiectul de la Colterm (n.r. – retehnologizarea sistemului de termoficare), a cărui implementare a început în 2011, şi a celui de la Piaţa de Gros, început în februarie 2012 – dar mare lucru nu s-a făcut -, la toate implementarea s-a făcut în timpul mandatului meu. Nu sunt continuate, ci începute şi realizate. Dar proiectele teoretice au fost făcute în legislatura anterioară…”, a ţinut să sublinieze Robu.
Mai mult, edilul-şef susţine că el este cel care a venit cu ideea realizării unui pasaj rutier subteran în zona Michelangelo – Piaţa Leonardo Da Vinci, pe vremea lui Ciuhandu.
„Legat de proiectul Michelangelo, pot spune că eu am lansat ideea realizării unui subpasaj la Michelangelo, cu foarte mulţi ani în urmă, când nu mă gândeam de niciun fel ca vreodată să fie primar al oraşului, atunci când am iniţiat proiectul „Timişoara – Viziune 2030”. Eram rector la acea vreme şi i-am propus domnului primar Ciuhandu să generăm un proiect vizionar pentru Timişoara, unul în care să ne putem permite să visăm obiective majore, mai greu de pus în practică, dar care într-o bună zi vor trebui puse în practică. În timpul dezbaterilor, la începutul generării acelui proiect, eu am venit şi a dat un exemplu, pentru că participanţii erau cam inhibaţi, se limitau doar la soluţii după părerea mea derizorii, surogat – să mai facem un sens unic, să punem un semafor undeva… Eu am spus atunci că dacă nu vom face un subpasaj în zona Michelangelo nu vom rezolva niciodată problema traficului în Timişoara”, a explicat Robu. Primarul spune că şi el aşteaptă propuneri de la alţii, dar că până acum n-a avut parte decât de… „atitudini reactive”.
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu afirma, de cealaltă parte, că actuala administraţie are „şansa istorică” de a duce la bun sfârşit ceea ce a planificat el.
Articole pe aceeaşi temă:
Ciuhandu si-a lansat memoriile despre cei 16 ani in fruntea Primariei Timisoara
Primarul Timisoarei si-a anuntat proiectele pentru 2014-2020 – spune ca reface tot orasul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!