Timișorenii erau obișnuiți, de două ori pe an, să scoată lucrurile de care nu mai au nevoie în fața casei, iar mașinile de la compania de salubritate treceau după un program definit și le ridicau. Ei bine, anul trecut, Retim și ADID (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș) au schimbat din temelii campaniile de curățenie desfășurate în oraș. În cadrul campaniei de colectare a deșeurilor voluminoase au fost amplasate containere în 119 locații din oraș, care au fost lăsate la dispoziția timișorenilor doar opt ore pe zi. Prima campanie de acest fel s-a finalizat în februarie 2019, iar a doua ar fi trebuit să înceapă în această perioadă, conform unor afișe lipite de Retim în stațiile mijloacelor de transport în comun.
Robu nu este însă mulțumit. Dacă în trecut a criticat vechile campanii de curățenie, acum vrea să se revină la ele. Iar dacă Retim nu vrea să facă, face primăria, deși municipalitatea face parte din ADID și chiar plătește societatea pentru ridicarea deșeurilor din rampele clandestine. Edilul-șef pune iar angajații societăților din subordinea primăriei să facă muncă voluntară pentru oraș, exact ca în cadrul campaniei „Timișoara curată”, campanie în care a promis că va ieși și el să adune gunoaiele de prin cartiere…
„Se va interveni în cartiere, se va face acea campanie despre care am vorbit, campania de Paști, de primăvară, chiar dacă nu este obiectul contractului. Se va face în primul rând prin mobilizarea societăților primăriei, în interesul orașului, în interesul public, și alături de ele o să participe și Brantner, și sper eu să participe și Retim. Ei trebuie să transporte ceea ce scot oamenii în stradă, să vină cu utilajele lor de transport, să încarce și să le ducă la destinație. Asta va fi implicarea. Înțeleg până la un punct poziția Retim și ADID, dar în alte țări cu un standard de civilizație foarte ridicat nu se fac astfel de campanii. Când un cetățean are în casă un obiect de care nu mai are nevoie dă telefon și vine operatorul și, contra cost, i-l ridică”, a anunțat, marți, primarul Timișoarei.
Campania lui Robu se va face timp de o săptămână.
„Timp de o săptămână se va face, nu va dura mai mult, după care se vor aplica amenzi drastice celor ce scot gunoiul în stradă. Retim are dreptate până la un punct, numai că noi trebuie să fim realiști. Avem de ales între a ne uita la grămezile de deșeuri – canapele, televizoare, frigidere, mașini de spălat, tot felul de lucruri – aruncate în stradă și a face un lucru care nu e cel mai de dorit, și anume campanii de ridicare a lor. Eu cred că trebuie să ducem o muncă de educație civică, de lămurire a oamenilor că nu așa trebuie să trăim într-un oraș care se respectă, dar în paralel să mai ridicăm acest gunoi, pentru că altfel ne facem orașul de râs și este un disconfort pentru noi înșine care trăim aici să vedem aceste mormane. Degeaba spunem noi că este interzis, nu-i putem prinde pe toți, dar unde nu ai camere video nu-i poți prinde pe cei care duc gunoiul în stradă. Și atunci trebuie să ridicăm”, a explicat Nicolae Robu.
Timișorenii care vor să scape mai ușor de lucrurile vechi și să nu mai fie nevoiți să le transporte la containerele Retim trebuie să fie pe fază, pentru că nu se știe exact dacă municipalitatea va promova cum trebuie campania. De altfel, edilul-șef nu știe nici de campaniile actuale. Un cititor tion.ro ne-a trimis câteva fotografii dezolante din stația STPT de la Turist, în care a surprins câteva flyere aruncate pe jos. Se referă tot la o campanie Retim, pentru colectarea aparatelor electrice și electrocasnice uzate.
„Trebuie să anunțe Retim când face campanii. Nu mai sunt sub autoritatea primăriei, oamenii de unde să știe… ei vor considera veșnic că primăria este de vină (…) eu nu fug de răspundere, sunt lucruri pe care primăria nu le face bine și când cineva mi le sesizează, eu mă bucur că mi le sesizează, nu că există acele lucruri în neregulă și pot să încerc să le îndrept. O să discut cu cei de la ADID să nu mai procedeze așa, este firesc să comunice, să-i anunțe pe cetățeni (…) Noi nu suntem scârțari, vrem să se facă curat în oraș, mai închidem ochii dacă au pus un container”, a completat edilul.
Culmea, primăria trebuie să aprobe locurile unde Retim își amplasează containerele.
Revenind la campania de primăvară dorită de Robu, nu se știe exact când va avea loc, dar edilul-șef îi invită pe oameni să-și scoată lucrurile de care nu mai au nevoie la marginea drumului. Nu de acum, pentru că nu se știe de când vor fi ridicate și Poliția Locală va aplica amenzi.
„Îi invităm să scoată la marginea drumului, pentru că dacă nu procedăm așa, ei le scot oricum, pe rând. Nu e normal. Ce să facem? Să așteptăm să vedem că iar a apărut o grămadă undeva? Până oamenii înțeleg să-și schimbe conduita, înțeleg că altfel se procedează într-un oraș civilizat decât cum s-a făcut la noi de-a lungul timpului, cu aceste campanii, continuăm cu ele. E răul cel mai mic. Pe parcursul acestei săptămâni vă voi anunța când va avea loc”, a conchis Robu.
UPDATE. Retim a început din 25 martie campania de colectare a deșeurilor voluminoase. Locurile unde găsiți containerele
Reprezentanții societății de salubritate susțin că se vor întâlni în cursul zilei de miercuri cu oficialii primăriei și ai ADID, pentru a vedea cum vor contribui la curățenia de primăvară anunțată de Robu.
Cât despre campania de colectare a deșeurilor voluminoase, aceasta ar fi început încă din 25 martie, dar cei de la Retim anunță abia din 8 aprilie pe site-ul lor operațiunea, adică abia după două săptămâni.
„RETIM Ecologic Service SA și ADID Timiș vor derula, în perioada 25 martie – 21 iunie 2019, o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase în Timișoara. Timișorenii vor putea depune deșeurile voluminoase prin aport voluntar în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare”, scrie în anunțul de pe site-ul societății.
Atenție! Nu se colectează deșeuri electrice și electrocasnice – televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere etc. Deșeurile voluminoase sunt piese de mobilier, saltele, covoare, obiecte mari de folosință îndelungată altele decât DEEE. Deșeurile voluminoase nu trebuie amestecate cu alte categorii de deșeuri, cum ar fi cele vegetale, reziduale, reciclabile sau de construcții.
Containerele Retim vor sta doar câteva ore pe domeniul public. AICI găsiți lista locurilor unde sunt amplasate!
AICI găsiți informații despre colectarea DEEE!
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/curatenia-de-primavara-si-de-toamna-s-ar-putea-face-din-nou-la-timisoara-e-dorinta-lui-robu/2220372
Citiți principiile noastre de moderare aici!