Robu a declarat că din ultimul bilanț pe care îl are, în Timișoara au fost sesizate 84 de rampe clandestine de gunoi, 65 dintre acestea fiind rezolvate. Aceste ultime cifre datează din 9 ianuarie.
„Noi trebuie să ajungem să nu avem nicio grămadă de gunoi menajer. Și, mai departe, trebuie să nu mai avem nici crengi, nici pomi de Crăciun, niciun fel de mizerie”, a declarat Robu.
El se declară, însă, uimit de faptul că 20 la sută din timișoreni nu au încheiat un abonament cu niciun operator de salubritate pentru gunoiul menajer, fapt care contribuie la apariția rampelor clandestine de gunoi în Timișoara.
„Eu sunt uimit de ce conduită pot să aibă un număr alarmant de mare de cetățeni. Nici măcar nu-mi vine să-i acuz. (…) 80 la sută din cetățeni au abonament. Nu e în regulă, 20 la sută ce fac ei cu gunoiul? Cer o informare juridică să vedem ce putem face. După părerea mea, normal ar trebui să avem cadru legal să putem obliga ca fiecare familie să aibă contract de salubritate”, mai spune primarul Timișoarei.
Pe de altă parte, el consideră că un număr de timișoreni nu au destule pubele de gunoi pentru toate deșeurile pe care le produc și aceștia trebuie determinați să achiziționeze unele în plus.
În ceea ce privește salubritatea stradală, chiar dacă tot Horticultura se ocupă în continuare de acest domeniu, după ce municipalitatea nu a reușit să finalizeze cu succes licitația pentru desemnarea unui operator, Robu consideră că lucrurile încep să reintre în normal.
„Eu cred că lucrurile s-au pus în mișcare, ADID și Retim își fac datoria, Horticultura își face datoria, operatorii de spații verzi și-au făcut datoria. Trebuie să continuăm să colaborăm fără a ține seamă de apartenența noastră politică diferită, cu ADID. Și colaborăm. Se intervine zilnic și s-a intervenit inclusiv de Anul Nou, în 2 ianuarie, s-a lucrat sâmbăta, duminică, se va continua în ritmul acesta până când rezolvăm problema acută creată”, a mai spus primarul Timișoarei.
În fine, Nicolae Robu crede că în Timișoara trebuie implementat un sistem clar și sigur pentru cei care vor să arunce mobila veche din casă și alte lucruri care nu sunt ridicate în mod obișnuit. Iar acest lucru se poate realiza, consideră el, prin campanii lunare de curățenie.
„Trebuie să reglăm și problema gunoaielor care apar episodic, omul își schimbă mobila și are o canapea cu care nu are ce să facă. Nu este toată lumea cu civismul la nivelul la care să nu scoată nimic în stradă. Și atunci, eu vreau să punem la cale un sistem prin care o dată pe lună să se dea posibilitatea să scape de obiectele mari. Trebuie să se întâmple totul la prețuri rezonabile, eu sunt dispus dacă ne permite legea să și subvenționăm parțial, de dragul de a avea un oraș curat. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm măturarea, spălarea străzilor, mult mai bine decât s-a făcut. Niciodată nu s-a făcut ca lumea, acum se și amplifică totul pentru că nu este operator. (…) Vreau să facem și pliante, să încercăm și cu educația (…) Vom face lobby, vom interveni pe lângă ADID.”, a explicat primarul.
În ceea ce îi privește pe cei care aruncă ilegal deșeuri, Robu crede că pentru prinderea lor este necesară lărgirea sistemului de supraveghere video stradală.
„Ca să îi putem prinde, vom împânzi orașul de camere video”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!