La începutul lunii martie, Nicolae Robu a scos pe străzi zeci de angajați ai societăților din subordinea primăriei, pe care i-a pus să facă muncă voluntară de curățenie, adică să măture și să spele străzile, după aproape jumătate de an în care orașul a stat fără salubrizare stradală.
Odată cu dispariția campaniilor de curățenie pe stil vechi, cu care timișorenii erau obișnuiți, orașul s-a umplut de rampe clandestine de gunoaie. Retim a început în cele din urmă, la sfârșitul anului trecut, o primă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase, în care a așezat containere timp de opt ore pe zi în diverse locuri din oraș. N-a fost suficient, pentru că oamenii erau obișnuiți să scoată lucrurile de care nu mai au nevoie în fața casei.
Anul trecut, pe la finalul ultimei campanii de curățenie de primăvară, primarul Nicolae Robu spunea că aceste vechi campanii i-au lăsat un gust amar, așa cum n-a mai avut niciodată de când ocupă fotoliul de edil.
„Atâta gust amar ca în această perioadă n-am avut niciodată de când sunt eu primar. Nu o să se mai întâmple. Vom avea containere mari în care să se depună ceea ce se va conveni că trebuie depus și vom curma depozitarea de gunoaie în stradă. E trist, pentru că Timișoara este un oraș superb. Și se pătează imaginea lui cu astfel de lucruri. Doar în anumite perioade se va face. Nu vor fi în permanență pe străzi. În anumite perioade și pe anumite lucruri, nu ca acum, când lucruri care ar fi trebuit să fie puse în pubele, zi de zi, au fost acumulate în garaje sau Dumnezeu știe pe unde…”, explica Robu în mai 2018.
Iată că, după un an, primarul dă înapoi, după ce a văzut că Poliția Locală nu face față rampelor clandestine. Oamenii legii ar trebui să-i amendeze pe cei ce depozitează gunoaie pe domeniul public, dar pentru asta trebuie să-i și prindă. De altfel, deșeurile din rampe sunt colectate de Retim, în baza contractului pe care societatea îl are cu ADID – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (asociație din care fac parte absolut toate primăriile din județ), iar municipalitatea lui Robu plătește pentru fiecare rampă. Iar tariful s-a scumpit din ianuarie 2019, ajungând la 277,35 lei/tonă fără TVA.
Zilele trecute, primarul Timișoarei a anunțat că vrea să revină la campaniile pe stil vechi.
Detalii, AICI!
Robu l-a desemnat pe city managerul Robert Kristof „să negocieze” cu ADID și Retim, dar fără success.
„Am anunțat că îmi doresc să avem din nou acele campanii de primăvară și toamnă, care au fost o soluție pentru Timișoara și pentru timișoreni și este intrat în obișnuința cetățenilor să aibă la dispoziție acele colectări tip campanie, primăvara și toamna. În noua organizare, ADID, care se ocupă de colectarea gunoiului casnic de orice fel ar fi el, și operatorul său Retim nu agreează să mai facă astfel de campanii, primăvara și toamna, Retim obiectând și că nu are resurse mecanice suficiente pentru a susține o asemenea campanie, dar în prim plan punând faptul că ar dori să schimbe mentalitatea oamenilor și să se ajungă să se procedeze și la noi ca în țările cu un alt standard de civilizație. Noi vedem că oamenii își scot astfel de deșeuri în stradă, în vecinătatea locuinței și dacă unul pune ceva vin și alții și adaugă. Niciodată, nimeni nu divulgă cine face astfel de lucruri. E foarte greu să îi prindem, deși pe foarte mulți i-am prins cu ajutorul camerelor video”, a explicat Robu.
Ei bine, primarul nu vrea să se lase, deși a fost refuzat de cei care ar trebui să se ocupe de rampele clandestine. Insistă și vrea să îi pună iar pe angajații societăților din subordine să facă muncă voluntari, exact ca în cadrul campaniei „Timișoara curată”.
Detalii, AICI!
„Ca să nu ajungem să mai vedem iarăși mormane de gunoi prin oraș, eu voi insista să facem totuși aceste colectări tip campanie și o să rog ADID și Retim să se implice cu toate resursele pe care le au și vom veni și noi pe lângă cu o implicare a societăților primăriei în regim de voluntariat de dragul orașului, că nu putem să lăsăm orașul în mizerie. Costurile vor fi suportate de primărie pentru aceste colectări, desigur, în limitele a ceea ce permite legea să plătim”, a precizat edilul-șef.
Nu mai suntem ca-n Germania
Robu spune că vrea să revină la campaniile vechi de curățenie pentru că ține prea mult la oraș, deși cei de la Retim „au dreptate pe fond”. În străinătate oamenii pot să ducă deșeurile voluminoase direct la societățile de salubritate, contra cost, dar primarul este convins că acest sistem n-ar funcționa în Timișoara.
„Eu vreau să le facem, pentru că țin prea mult pentru oraș. Noi trebuie să fim realiști. Cei de la Retim au dreptate pe fond, ei ne prezintă cum se întâmplă lucrurile în țările cu standarde ridicate, ei spun că în aceste țări, când cineva are reziduuri casnice, o canapea, un aragaz, un frigider, mai știu eu ce, dă telefon și vine un operator și îi ridică contra cost acel reziduu, nu-l scoate nimeni în stradă. Și ei, cei de la ADID și Retim, doresc să facă o educație a timișorenilor în această direcție. Eu nu pot spune că e nesănătos acest sistem, desigur că el e sănătos, dar eu mă uit la conduita cetățenilor, de exemplu germani, francezi, și la conduita cetățenilor noștri. Nu am văzut niciunde, în Germania sau în Franța, ca să rămân la aceste două țări, să se facă așa ceva. La noi oamenii nu mai au răbdare și dacă văd că nu există campania de toamnă sau de primăvară își scot reziduurile respective unde le este cel mai la îndemână, profitând de faptul că pe mulți nu îi prindem”, a mai explicat edilul-șef.
El mai spune că așteaptă ca timișorenii să-și pârască vecinii care aruncă gunoaie pe domeniul public, dar oamenii nu se înghesuie să devină spioni pentru Poliția Locală.
Revenind la vechile campanii, primarul Timișoarei este ferm convins să revină la ele cu voluntari. Sau măcar să facă o astfel de campanie de curățenie înainte de sărbătorile pascale, pentru a scăpa orașul de rampele clandestine de gunoaie. Rampe care sunt curățate oricum de Retim contra cost.
„O să facem, dacă trebuie cu forțele noastre, neimplicate contractual, dar vom face o campanie, pentru că nu aș vrea să ne prindă sărbătorile de paști… dar pentru noi vrem să facem, nu pentru evenimente speciale. Trebuie să facem curat, nu aș vrea să ne prindă cu mormane, canapele, televizoare. Vreau să facem și sper să capacităm alături de noi și ADID, Retim… o să vedem”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut cum va reuși să organizeze primarul societățile din subordine și cu ce mașini va reuși să ridice gunoaiele pe care timișorenii ar trebui să le scoată în fața caselor.
ADID și Retim încă nu au anunțat când vor organiza o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!