„Am avut prilejul unei întâlniri cu sindicatul din învăţământul din Timiş, una constructivă şi care reprezintă un nou pas cu dreptul spre apariţia unui nou cadrul legislativ. Noul proiect al legii educaţiei va trebui să fie unul profesionist redactat, într-un mod transparent. Nu doar sindicatele vor fi parte din această dezbatere, vor fi consultate inclusiv asociaţiile de studenţi reprezentative (UNSR USR și ANOSR), Consiliul Naţional al Rectorilor, dar mai ales mediul economic, o componentă extrem de importantă. Prin această inițiativă nu dorim să bulversăm sisemul de învăţământ, ci să îl reparăm acolo unde este cazul”, a declarat Sorin Câmpeanu.
La fel, Ecaterina Andronescu, fost ministru şi actualmente preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senatul României, apreciază că e un moment prielnic unei asemenea modificări.
„E un moment favorabil să avem o lege nouă, care va fi rezultat al unei dezbateri largi, o dezbatere de lungă durată. Deocamdată vorbim de un draft, cu câţiva ani de dospire în comisie, dar este un proiect care să meargă în direcţia dezvoltăţii învăţământului. Poate va trebui să regândim şcoala spre formarea personală a tinerilor, în aşa fel încât aceştia să se adapteze în funcţie de cerinţele societăţii actuale. De asemenea se mai pune problema autonomiei preuniversitare şi universitare. Sunt numeroase lucruri care am văzut că nu au mers cum a trebuit în vechea formă şi acum trebuie să le modificăm”, a declarat Andronescu la Timişoara.
Actualul ministru a anunţat că se doreşte introducerea a două tipuri de bacalaureat, unul va fi cel ştiinţific, iar cel de-al doilea cel profesional, unul care odată trecut să permită absolvenţilor să îşi continue studiile până la nivel de colegiu universitar.
De asemenea, va mai trebui „lucrat” la subiectele de bacalaureat, mai spune Câmpeanu: „Din punct de vedere al calităţii educaţiei nu suntem deloc pe un loc codaş în Europa, problema e la locul ocupat în urma rezultatelor de la bacalaureat. Va trebui ca subiectele de la acest concurs să fie clar structurate. Rezultatele din ultimii ani au putut să ofere indicii asupra căror capitole din bacalaureat trebuie să se orienteze şi să lucreze elevii şi profiesorii”.
Vremuri bune pentru învăţământ?
La Timișoara, Câmpeanu a vorbit şi despre salarii mai mari în domeniul învăţământului, despre investiţii în şcoli şi despre eliminarea totală a unităţilor fără autorizaţie sanitară.
„Vom avea creşteri salariale din august, cu 12% pentru personalul nedidactic. Facem cât putem, aşteptările sunt clar mai mari. În acest an suma alocată învăţământului a ajuns la 3,7% din Produsul Intern Brut de anul acesta”, a declarat ministrul Educației.
Vremuri bune vin, din ceea ce spune ministrul, şi în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ: „În ceea ce priveşte infrastructura, mai avem 2.500 din 19.000 de şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare. Acestea au fost inventariate trebuie să vedem de de ce, există dorinţa guvernului şi resurse pentru intervenţie rapidă. Până la finele anului şcolar următor trebuie să nu mai existe asemenea şcoli neautorizate sanitar. Acum se estimează, inclusiv viabilitatea şcolii în raport cu evoluţia populaţiei acolo, să nu ajungem în situaţia de a avea şcoli renovate care să se închidă imediat la terminarea lucrărilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!