Au fost pregătite deja proiectele de hotărâre privind aprobarea contribuţiilor financiare cu titlu de cotizaţie anuală din partea Primăriei Timişoara pentru ACS Poli Timişoara, Asociaţia Timişoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest, Asociaţia Sportivă „Clubul de Handbal Politehnica Timişoara şi Asociaţia Baschet Club Timişoara. Proiectele urmează să intre în atenţia aleşilor locali.
De cea mai consistentă finanţare ar urma să beneficieze, şi în 2015, fotbalul, adică ACS Poli. Conducerea clubului a solicitat 9 milioane de lei, spun autorităţile locale, şi se propune o alocare de 7 milioane de lei de la bugetul local, ceea ce înseamnă aproape 1,6 milioane de euro.
„În expunerea de motive s-a menționat că, în anul 2014, Municipiul Timișoara a fost principalul finanțator al ACS Poli Timișoara, alocând o cotizație în sumă de 7,8 milioane de lei. Cu toate acestea, asociația a încheiat anul cu unele datorii de personal, privind salariile jucătorilor. Pentru anul 2015, ACS Poli s-a angajat să promoveze în Liga I, în acest moment având mari perspective de realizare a acestui obiectiv, în prezent ocupând locul 1 în seria Ligii a II-a (…) Potrivit conducerii Primăriei Timișoara, fotbalul reprezintă un joc sportiv clasificat în prima categorie de importanţă în strategia sportivă locală, ținând cont de istoric, tradiție și palmares, și având un impact mare la publicul timișorean”, se motivează în referatul ce însoțește acest proiect de hotărâre.
Alocarea propusă pentru început în cazul ACS Poli este de 7 milioane de lei, pentru că nu este exclus să apară suplimentări ulterior.
„Pe durata anului financiar 2015, în baza unui raport de activitate înaintat de asociaţia sportivă, care va cuprinde şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, consiliul local va putea analiza și aproba mărirea cotizaţiei anuale alocate, în condiţiile asigurării resurselor financiare în bugetul local”, se mai precizează în referat.
Fondurile vor fi alocate în tranşe, urmând să fie folosite pentru returul ediției competiționale 2014 – 2015 și pentru turul ediției competiționale 2015 – 2016.
De asemenea, o parte din sumă va merge către echipa secundă, ACS Poli II și echipele Centrului de copii și juniori – cel puţin 5%.
Deşi a adus faimă oraşului, echipa de rugby, Timişoara Saracens RCM-UVT, ar urma să beneficieze anul acesta de 3 milioane de lei, adică aproape 680.000 de euro.
Cotizaţia ar putea fi însă mărită pe parcursul anului în aceleaşi condiţii ca şi în cazul ACS Poli. Iar rugbiştii au planuri mari.
„În anul competiţional 2014, echipa de seniori s-a clasat pe locul III în competiţia SuperLiga CEC Bank şi a câştigat trofeul Cupa României, poziţionându-se pe locul I (…) Obiectivele clubului pentru anul 2015 sunt următoarele: pentru echipa de seniori – câştigarea campionatului naţional de rugby profesionist SuperLiga CEC Bank, asigurându-şi astfel participarea la Campionatul European Challenge Cup, sezonul 2015-2016; câştigarea Cupei României sau câştigarea celei de-a 3-a competiţii interne organizate de F.R.R.; calificarea în European Cup (…), pentru echipele de juniori – calificarea echipei U18 în finala campionatului intern; calificarea echipei U16 în fazele finale ale campionatului intern; formarea unei grupe U14 şi pregătirea ei pentru evoluţia în campionatele interne în 2016; formarea unei grupe de mini- rugby şi pregătirea ei pentru evoluţia la turneele de mini-rugby în 2016, realizarea şi implementarea unui proiect de dezvoltare a unei şcoli de rugby pentru tineri şi copii, care să permită descoperirea de noi talente încă de la vârste fragede”, se arată în referatul acestui proiect.
Baschet Club Timişoara ar urma să beneficieze de o finanţare tot de 3 milioane de lei de la primărie, în timp ce clubul de handbal Politehnica va primi 1,2 milioane de lei. Per total, vorbim despre cotizaţii în valoare de 14,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 3,2 milioane de euro pentru echipele de sport ale oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!