Devine din ce în ce mai clar că în 2021 Timișoara va găzdui evenimentele culturale în ce săli are acum, prin mall-uri și pe stradă… nu într-o sală polivalentă modernă. Nimeni nu-și imaginează că o sală polivalentă ar putea fi construită în doi ani, deși s-au mai văzut minuni… În ședința Consiliului Județean Timiș de miercuri s-a pus din nou această problemă, atunci când s-a discutat despre demolarea construcțiilor de pe terenul de la Giroc. Acest teren este pus la dispoziție de Consiliul Județean Timiș pentru realizarea viitoarei săli polivalente, în timp de Primăria Timișoara pune la dispoziție suprafața pe care se află terenurile de antrenamente ale Stadionului „Dan Păltinișanu”, din urbea de pe Bega. Cele două administrații, județeană și locală, se ceartă de mult timp pe aceste locații, unii vor ca sala polivalentă să fie realizată în Timișoara (reprezentanții primăriei), iar cealaltă parte dorește ca sala să fie realizată la Giroc (reprezentanții Consiliului Județean Timiș). Hotărârea o ia Compania Națională de Investiții (CNI), cea care pune și banii – peste 50 de milioane de euro. Aceștia trebuie să aleagă și locația, între Timișoara și Giroc.
Consilierii județeni nu au votat în proporție de două treimi (cât era nevoie, fiind proiect de patrimoniu) pentru demolarea unor construcții pe terenul de la Giroc, reprezentanții PNL cerând chiar și o nouă dezbatere pe această temă și spunând că terenul din Timoișoara este cel mai bun pentru o astfel de investiție.
„Vă rog să susțineți această sală polivalentă acolo unde este locul ei, unde este cel mai bine pentru cetățenii județului. În Cluj, în municipiu, e la zece minute de mers de centrul municipiului. La Budapesta la fel…”, a spus consilierul județean PNL Nicolae Bitea.
Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a spus că ar trebui depășită bariera „orgoliului fără limită”.
„În 2017 am aprobat hotărârea de consiliu privind demararea tuturor procedurilor pentru punerea le dispoziție a terenului pentru sală polivalentă. Tot noi am aprobat un Plan Urbanistic Zonal, care, pe terenul respectiv, de 9 hectare, are caracteristicile respective. Indiferent de ce discutăm, principalul este să curățăm acel teren. Compania Națională de Investiții a solicitat șase hectare, care presupun și alte activități conexe. Consiliul Județean Timiș a pus la dispoziție 9 hectare, undeva în anul 2014. Atunci se putea face simplu o dezmembrare, se putea pune la dispoziție terenul de șase hectare, nu mai ajungeam în această situație de a tot avea contre. Fac un apel și la consilierii PNL și la celelalte grupuri politice să depășim această barieră a orgoliului fără limită, pentru că dacă nu facem front comun și nu suntem corecți în ceea ce înseamnă atragerea acestor investiții… Consiliul Județean a pus la dispoziție din 2014 o singură locație, și suntem consecvenți, în timp ce Primăria Timișoara a pus la dispoziție cinci sau șase locații, niciuna nu se preta la solicitările CNI… Suntem în 2019 cu această investiție încă neaprobată și discutăm de Timișoara Capitală Culturală 2021”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Citiți principiile noastre de moderare aici!