Lucrările la viitorul Centru Cultural Mărășești au început în vara anului 2020. Primăria Timișoara a predat amplasamentul către firma Constructim în 16 iunie, în baza unui contract în valoare de 21,1 milioane de lei cu TVA. Nu s-a lucrat foarte mult, iar în 19 noiembrie 2020 primăria a semnat un ordin de sistare (întrerupere) a lucrărilor „până la rezolvarea problemelor semnalate”.
Problema principală o reprezintă lemnul din pod, dar nici cercetarea arheologică nu e gata. Reprezentanții primăriei au cerut ca acolo să fie amenajat un spațiu expozițional, iar în proiect era prevăzut să fie refolosit lemnul existent, numai că a fost nevoie de alte materiale.
„Problema la Dermatologie nu sunt vestigiile, avem niște discuții cu constructorul și cu proiectantul, vizavi de acoperiș. Aceștia doresc o majorare a contractului (pentru lemn – n.r.), care de fapt nu lipsește, ci este trecut în deviz, sunt niște costuri pe care constructorul nu și le-a asumat bine, sunt niște greșeli pe care proiectantul le-a făcut, primăria nu este dispusă în momentul ăsta să acopere cu mulți bani costurile din cotație pe care le-a făcut în licitație un anumit constructor”, ne spunea, în urmă cu mai bine de o săptămână, viceprimarul Ruben Lațcău.
Suma pusă în discuție este, potrivit edilului, undeva la jumătate de milion de lei. Aceeași sursă spune că s-a dat ordin de reîncepere a lucrărilor, dar „nu lucrează, constructorul nu s-a prezentat pe șantier”. Asta în timp ce nu erau încă rezolvate problemele cu lemnul.
„Pe lucrarea respectivă și nici pe altele nu are nicio factură (Constructim – n.r.) în momentul ăsta la care să fie depășit termenul de 30 de zile. Nu avem arierate către nimeni, nu avem nicio factură de mai mult de 60 de zile neplătită, suntem la zi cu toate”, ne-a mai declarat Lațcău, în urmă cu mai bine de o săptămână.
La acea vreme, reprezentanții PMT analizau toate opțiunile, fie rezilierea contractului, fie negocierea în continuare cu constructorul sau achiziția materialelor care lipsesc. Între timp lucrurile par să se fi așezat, iar oficialii primăriei spun că șantierul merge mai departe.
„Am avut discuții productive săptămâna aceasta, o să continue. Pentru restul de curte care nu a fost descărcată de sarcină arheologică vom face o licitație, sunt câțiva metri pătrați. Se va face dispoziție pentru țiglă, am rezolvat și cu lemnul. Am cerut oferte și săptămâna viitoare batem în cuie, să vedem unde ajungem exact, să înceapă lucrările și vedem apoi cine plătește prejudiciul. Am găsit o soluție de comun acord cu lemnul și suntem în discuție cu mai mulți furnizori”, ne-a declarat acum viceprimarul Timișoarei.
Potrivit documentației, fosta clinică de dermatologie va fi consolidată, iar în curtea interioară vor fi instalate patru ascensoare panoramice. Vor fi igienizate și modernizate toate spațiile interioare și vor fi făcute „lucrări de arhitectură la fațadele exterioare și interioare adiacente curții și a relației urbanistice a acestora cu pietonala Mărășești”. Corpul E va fi demolat, dar va fi păstrat subsolul, iar curtea interioară va fi amenajată pentru desfășurarea de evenimente culturale.
Planul era ca centrele culturale francez și german să funcționeze la primul etaj și în pod, la parter și demisol să fie un centru cultural polivalent care „va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturală Europeană”. Conform fostei administrații, centrul polivalent ar trebui să cuprindă și Centrul de Proiecte al primăriei, care funcționează acum în clădirea PMT de pe Vasile Alecsandri 1, un centru de informare culturală, unul de relații culturale internaționale, o galerie de artă și alte spații funcționale. Acolo era prevăzut să funcționeze și Muzeul Cetății, tot la demisol și parter. Lucrările ar trebui să fie gata în doi ani de la semnarea ordinului de începere.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XOARE CEI DIN PRIMARIA TIMISOARA MAI STIU SI ALT CEVA DECAT;Corpul E va fi demolat, dar va fi păstrat subsolul, iar curtea interioară va fi amenajată pentru desfășurarea de evenimente culturale,amenajarea unui amfiteatru temporar pentru piese de teatru sau proiecții de film în bazinul mare LA Baza Uszoda.„Bătaie” pe Centrul Cultural .Kuncz MultipleXity ar putea costa de fapt 20 de milioane de euro și va fi gata de tot în 3 ani și ceva renovari de 3(trei)cinematografe,turn de apa cu piste de biciclisti pina sus,Pistele de biciclete pe sub podurile Dacilor și Șaguna mai așteaptă.,cumpararea de mii de semafoare si semne de circulatie, Fritz explică de ce mărește impozitele la Timișoara: Dacă vrem servicii de calitate, să ne asigurăm că avem și venituri,Noua filosofie Timpark. Dominic Fritz: Nu s-a născut nimeni cu dreptul de a folosi gratuit spațiul public.Dar nici un cuvant despre Pasajul Solventu,,transportul in comun(ce se mai intampla cu BOZANCAIA sau nu a trecut testele?)curatenia in oras,drumuri si trotuare reparate.Nu zic ca nu este nevoie de a investi in cultura dar sant treburi mai importante decat refacerea de cinamatografe care vor avea salile goale