Ca pentru a contrazice cutuma că, odată cu începerea sezonului estival, viața culturală a Timișoarei cade în letargie, Centrul Cultural German din urbe organizează, în premieră, un palpitant Festival de dans contemporan. Intrarea la toate evenimentele este liberă, iar www.tion.ro este partener media al festivalului.
”Ritm, viață, dragoste, luptă, împăcare … atingere, neatingere, libertate, gingășie, violență … emoție, frumusețe, indiferență, tristețe, disperare, bucurie – nu există nimic, ce să nu existe în arta dansului contemporan. Pornind de la această idee a luat naștere conTEMPO, primul Festival de dans contemporan de la Timișoara, ce va avea loc în perioada 10 – 15 iunie 2013”, anunță Alina Baciu, directorul CCG Timișoara.
Organizat de Centrul Cultural German Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, cu susținerea Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, evenimentul invită publicul timișorean la spectacole, filme, o expoziție de fotografie și un atelier de dans, toate centrându-se în jurul diverselor moduri de a percepe timpul prin mișcare și a mișcării în timp.
”Săptămâna de dans contemporan începe cu unul dintre cele mai recente spectacole ale Teatrului Odeon din București. Șaraiman este un spectacol de dans contemporan și stand-up comedy, marca Răzvan Mazilu: o invitație de a privi cu un ochi (auto)critic, cu mult umor, o temă de meditație mereu actuală, profund umană: teama de ratare. Spectacolul este conceput și dansat de Răzvan Mazilu, ca actor de stand-up-comedy fiind invitat Dan Badea, totul pe fundalul muzicii lăutărești a Romicăi Puceanu. Pentru realizarea coregrafiei a putut fi câștigat prestigiosul coregraf israelian Nadar Rosano. Spectacolul, producție a Teatrului Odeon și a Fundației perfoRM, va fi prezentat în data de 10 iunie, la ora 19 în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.
Marți, 11 iunie, de la ora 19, la Muzeul Banatului, în mansarda Bastionului Theresia, va fi vernisată expoziția de fotografie a Arhivei de dans din Köln și a Goethe-Institut „Timp oprit. Imagini ale dansului”. Expoziția prezintă o selecție de lucrări a unor fotografi de dans și artiști plastici din Germania și privirea lor asupra dansului și a mișcării. În centrul expoziției stă prezentarea diferitelor poziții estetice – deseori contrastante – oferind astfel privitorului o imagine comparativă asupra fotografiei de dans germane. Expoziția va fi deschisă de către artistul Camil Mihăescu. În deschidere va dansa Ioana Ispas, care va susține a doua zi, în ziua de 12 iunie, de la ora 9, la Casa Studenților, un atelier de dans. Expoziția de fotografie de dans „Timp oprit. Imagini ale dansului” va putea fi vizitată în mansarda bastionului până la data de 12 iulie.
Zilele de miercuri și joi sunt dedicate filmului de dans: în cele două seri, în Piața Unirii, în ambele cu începere de la ora 22, vor fi prezentate pe rând: filmul Blush al regizorului belgian Wim Vandekeybus și PINA al lui Wim Wenders.
Plecând de la un spectacol creat în 2002, Compania Ultima Vez a conceput filmul Blush sub forma unei plimbări exploratorii între peisajele sălbatice ale Corsicii și locurile rău famate din Bruxelles. Ca niște patine explozive, corpurile devin prada pasiunilor și suferințelor, ritmate de o muzică rock eliberatoare. Un film cult în domeniul cinema-ului coregrafic. Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.
„Nu, nu era o furtună, cea care mătura scena. Apăruseră oameni, care se mișcau altfel, decât eram eu obișnuit, care mă mișcau altfel, decât mi se întâmplase vreodată (…) Pina este, după cum știți, inventatoarea (…) unei noi arte.” declara Wim Wenders. PINA, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film documentar, a fost realizat în colaborare cu ansamblul de dans al Tanztheater Wuppertal Pina Bausch și prezintă arta unică a extraordinarei coregrafe Pina Bausch, care a plecat dintre noi în vara anului 2009, înainte de a putea vedea acest film realizat de un alt mare nume, de data aceasta al filmografiei germane, Wim Wenders, și dedicat ei și artei ei. Filmul va putea fi vizionat cu subtitrare în limba română.
Festivalul se încheie în seara de sâmbătă, 15 iunie, cu instalația de dans timeGaps a trupei de dans IPtanz din Köln. Prima din seria tanzSTOPP, instalația timeGaps abordează ideea de așteptare. Când, unde, de ce și cum așteptăm noi în viața noastră de zi cu zi? Cum depășim sau umplem acest timp al așteptării?
Trupa de dans IPtanz, sub coordonarea coregrafei Ilona Paszthy va realiza în 14 și 15 iunie la Timișoara câteva „atacuri de dans” în spațiul public. Scenele vor avea loc în jurul oamenilor care așteaptă. Materialul video realizat în timpul acestor intervenții de dans vor însoți performance-ul live, ce va avea loc în data de 15 iunie, la ora 19, în sala festivă a casei Adam Müller Guttenbrunn, unde momentele, imaginile și poveștile se vor contopi. Vizitatorii scenelor din spațiul public vor putea să se regăsească parte dintr-un vis sau poate chiar un coșmar. Spectacolul se va desfășura în limba engleză”, precizează organizatorii.
Parteneri ai Festivalului de dans contemporan conTEMPO sunt: Institutul Francez Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Muzeul Banatului, Teatrul Național Timișoara, Casa Studenților, Forumul Democrat al Germanilor din Banat.
Susținători sunt Ministerul German de Externe, Goethe-Institut, Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!