Taxe mai mici, forţă de muncă la preţ convenabil, infrastructură pusă la punct şi terenul care va deveni proprietatea investitorului în momentul semnării contractului de acces în noile parcuri industriale. Toate aceste avantaje ar putea afecta decizia unor noi investitori străini care doresc să vină în această regiune şi care ar putea alege Serbia şi nu Timişul pentru ridicarea unei fabrici. Vecinii noştri şi-au făcut lecţiile şi au solicitat bani de la Uniunea Europeană, special pentru a ridica trei noi parcuri industriale. La doar câţiva kilometri de graniţă!
În ceea ce ne priveşte, cel mai mult ne va influenţa parcul tehnologic din Vârşeţ. La doar câţiva kilometri de graniţă, sârbii au pus la punct un proiect desfăşurat pe 6 hectare care va oferi la final aproape 3.000 de noi locuri de muncă. Valoarea investiţiei: patru milioane de euro.
Susţinerea europeană are loc prin intermediul programului regional de dezvoltare socio-economică II al Uniunii Europene. Noile parcuri industriale vor fi ridicate la Vârşeţ, Zrenjanin şi Kovin,
Dacă ne gândim la locaţia din Vârşeţ, aceasta va intra în competiţie directă cu localitatea timişeană Deta. În ambele oraşe se doreşte câte un parc industrial. Deocamdată sârbii sunt în avantaj, la Vârşeţ lucrările sunt aproape gata şi au fost deja semnate câteva contracte cu firme de renume, chiar şi societăţi româneşti din domeniul industriei uşoare sau al pieselor auto achiziţionînd parcele în parcul tehnologic.
Parcul tehnologic Vârşeţ, în competiţie directă cu cel din Deta
Localitatea Vârşeţ, prima aflată după punctul de frontieră de la Stamora, ar putea fi un concurent redutabil pentru mediul de afaceri din Timiş. În cadrul parcului tehnologic din această zonă, piatra de temelie a primei fabrici a fost depusă de societatea Lam East pe 8 noiembrie. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 6 ha şi este împărţit în 4 loturi. Până în prezent, patru investitori au achiziţionat loturi aici: Fresenius Medical Care din Germania, Lamp San Prospero din Italia, precum şi companiile sârbe Roster şi Esco Delight. Au fost stabilite contacte cu peste 50 de investitori din Serbia, Germania, Italia, România, Austria, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Rusia, Slovacia, Slovenia, Olanda şi Franţa. Inclusiv firmele din România sunt interesate de noua locaţie. „Este vorba de firme româneşti din domeniul industriei auto, industria textilă şi din domeniul pielăriei şi încălţămintei”, am aflat de la Ivana Lazarevic, reprezentant PR în cadrul proiectului.
Autorităţile din Vârşeţ nu au stat mult pe gânduri când a fost vorba să investească în noua locaţie. Valoarea totală a proiectului depăşeşte cu puţin patru milioane de euro. „Uniunea Europeană a contribuit cu 2,679 milioane de euro, iar banii au fost folosiţi pentru realizarea investiţiei în infrastructură: alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, sisteme de drenaj, reţeaua de drumuri în cadrul parcului tehnologic, proiectare. Municipalitatea din Vârşeţ a contribuit cu 1,2 milioane de euro, iar banii au fost folosiţi pentru realizarea reţelei de alimentare cu energie electrică, reţeaua de telecomunicaţii, reţeaua de gaze naturale şi infrastructura de protecţie a parcului”, am mai aflat de la Ivana Lazarevic. Pentru ridicarea parcului au fost folosite 6 hectare de teren viran, pus la dispoziţie de primărie.
Lucrările la noul parc tehnologic au demarat în luna iunie a anului 2009, iar lucrările efective au început doar o lună mai târziu! Poate autorităţile româneşti ar avea ceva de învăţat din rapiditatea sârbilor. În luna noiembrie a anului trecut au fost finalizate lucrările de infrastructură şi s-au semnat deja primele contracte cu investitorii. Trebuie spus că iniţiativa parcului tehnologic a provenit din sectorul privat, după ce firmele au constatat limitarea existentă în ceea ce priveşte spaţiile necesare de dezvoltare ale afacerilor în regiunea Vârşeţ. De asemenea, interesul firmelor străine a fost ridicat.
Avantajul investiţiilor în Serbia şi la Vârşeţ
Cu ce ar putea câştiga investiţia din ţara vecină în faţa noastră? Vorbim de cea mai mică rată de impozitare a venitului personal (12%) şi valoarea scăzută a impozitului pe profit (10%), Serbia deţine şi cea mai scăzută valoare a TVA-ului în regiune (18%) pentru o majoritate covârşitoare de produse şi (8%) pentru produse alimentare, ziare şi servicii. Orice investiţie de peste 7,5 de milioane de euro şi 100 de angajaţi este scutită de impozite timp de 10 ani.
Cât priveşte Vârşeţul, „deţine forţă de muncă atât din oraş cât şi din zona adiacentă, ceea ce elimină pentru investitori necesitatea de a importa forţă de muncă. Vârşeţul are deja o industrie dezvoltată (farmaceutică, în domeniul alimentar). Există deja un Hub logistic, şi important, parcul tehnologic a fost deja construit. Infrastructura bine pusă la punct, administraţia dezvoltată, inclusiv prin intermediul e-administraţiei care funcţionează la standarde înalte sunt alte avantaje”, ne-a mai declarat Ivana Lazarevic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!