În cadrul evenimentului, participanții vor putea urmări și o demonstrație de preparare a pâinii tradiționale la cuptor, iar brutarii sunt copii, care pregătesc totul sub îndrumarea Melaniei Călărășanu. Dacă vreţi să vedeţi cum se coace pâinea în cuptor, pe lemne, mergeţi la Casa Ucraineană, pe aleea din stânga scenei de la Muzeul Satului.
Zeci de producători sunt prezenţi, cu bucate tradiţionale. Oricum, mai puţini decât au fost la Roadele Toamnei ori la alte “întâmplări” ce au avut loc în această perioadă la Muzeul Satului Bănăţean.
Găsiţi pe tarabe caltaboş de casă cu 25 de lei kilogramul, tobă tradiţională – 40 de lei kilogramul, slănină cu 25 de lei, pastramă de oaie cu 30 de lei, brânză în burduf de oaie cu 30 de lei kilogramul, telemea de capră cu 25 de lei, cârnaţi de oaie cu 35 de lei, pâine de Pecica cu 4-4,5 lei kilogramul, vin cu 7,5 lei litrul, ori alte bunătăţi. Micul îl găsiţi pe la 2,5 lei bucata. De altfel, aici se va desfăşura şi un concurs de mici. Tot în cadrul „Zilelor Bucatelor Tradiționale” s-a lansat și volumul Bucate Bănățene – o carte plină de reţete “ca la mama acasă”.
Pe lângă numeroasele feluri de mâncare, timișorenii sunt întâmpinați cu muzică populară, ușoară și de fanfară.
Sâmbătă, începând cu ora 12:00, pe scenă a urcat Orchestra Pro Amiciția, care a susținut un spectacol de romanțe și muzică de petrecere. Mai târziu, vizitatorii vor putea să urmărească prestația Ansamblului Folcloric și de dansuri Belinț, iar spre seară, pe scenă va urca Ansamblul Vatra Banatului și echipa de dansuri conduse de instrumentalistul Florin Pascu.
Duminică, începând cu ora 13:00, timișorenii vor putea urmări programul Ansamblului Folcloric al Școlii de Artă, prestația soliștilor Carmen Popovici Dumbravă, Carmen Biruescu, Desanca Lalici, Codruţa Măgurean și casele de canto – muzică ușoară, teatru și dans popular.
„Este un triplu eveniment – pe de-o parte sunt producători cu tot felul de produse cât mai tradiţionale posibil, pe de altă parte avem o lansare de carte – Bucate Bănăţene, reţete din Banat, adunate de la femeile mai în vârstă şi mai avem un eveniment – un grup de copii care frământă pâinea, o pun la dospit, o bagă la cuptor. Acum facem concurs de mici, data viitoare vom face concurs de plăcinte ori alte produse tradiţionale. Anul viitor, manifestarea Zilele Bucatelor Tradiţionale va avea loc în prima sau a doua săptămână din septembrie”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului din Timişoara.
Articole pe aceeași temă:
Timisorenii sunt invitati la bucate alese si multa voie buna, la Zilele Bucatelor Traditionale
Citiți principiile noastre de moderare aici!