Miercuri, comisia condusă chiar de directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrăşcoiu, a vizitat atât terenul din Giroc propus de Consiliul Județean Timiș, cât și terenul de lângă Stadionul „Dan Păltinișanu”, propus de Primăria Timișoara. Liderul CJT, Călin Dobra, ne spunea că dosarul trimis de CJ Timiș este complet, dar mai erau nevoie de ceva clarificări din partea primăriei pentru terenul din Timișoara.
Deputatul PNL de Timiș, Pavel Popescu, spune că nu înțelege de ce a mai fost nevoie de o vizită a unei comisii CNI în Timiș, dacă decizia ar fi fost luată deja. El a prezentat un răspuns dat de mai-marii de la București cu privire la viitoarea sală polivalentă a Timișoarei.
„Ne spune că s-au depus cele două proiecte și că «în urma analizei depuse de cele două entități a reieșit faptul că documentația depusă de CJ Timiș întrunește condițiile legate de realizare de investiției. În ceea ce privește amplasamentele propuse de unitatea administrativ-teritorială Timișoara, acestea prezentau mai multe probleme privind dreptul de proprietate (fiind obiectul unor acțiuni intermediare de clarificare și soluționare. La această dată, a fost transmis PUZ-ul din partea CJ Timiș și urmează promovarea indicatorilor tehnico-economici». Ni se spune și că a fost transmis PUZ din partea CJ și că urmează întocmirea documentației pentru studiu de prefezabilitate și pentru studiu de fezabilitate”, a explicat Pavel Popescu.
Deputatul PNL de Timiș susține că a fost surprins că a mai venit o comisie din partea CNI la Timișoara și că, în viziunea lui, sala polivalentă ar trebui ridicată în Timișoara, nu la Giroc.
„Am constatat cu surprindere că în aceste zile doamna director a fost în Timiș, la negocieri, am înțeles că primăria cu CJ negociază și nu îmi explic, în acest context, acest răspuns. După părerea mea, este o prostie că sala polivalentă nu va fi construită în Timișoara. Mă întreb de ce încă se poartă negocieri”, a completat Popescu, care s-a declarat dezamăgit de faptul că după doi ani de guvernare PSD nu există nici măcar o certitudine a unui studiu de prefezabilitate sau de fezabilitate.
Stadionul, abia după 2020
Același răspuns l-a primit și senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, care a vrut să afle și el în ce stadiu se află proiectele CNI pentru Timișoara. I s-a răspuns că atât proiectul pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri, cât și cel pentru construirea unui stadion se află pe lista sinteză din cadrul subprogramului „Săli de sport”, respectiv „Complexuri sportive” din cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social.
În adresa semnată de ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se spune că la nivelul CNI au fost înregistrate două solicitări de la autoritățile locale și județene: de la CJT în 9 ianuarie 2015, pentru o sală de sport și pentru un stadion de 42.000 de locuri, și de la primărie în 16 iulie 2017, pentru o sală de sport.
Răspunsul este identic cu cel dat lui Pavel Popescu și se spune inclusiv faptul că CJ Timiș a transmis PUZ și că urmează promovarea indicatorilor tehnico-economici la faza studiului de fezabilitate.
În 2017, mai-marii din CJ Timiș au mai transmis o solicitare pentru construirea unui stadion, de 30.000 de locuri, pe actualul amplasament al Stadionului „Dan Păltinișanu”, stadion de categoria IV UEFA. Până în prezent a fost parcursă doar prima etapă, aceea de introducere a obiectivului pe „Lista sinteză”.
„În prezent urmează să finalizăm, potrivit angajamentelor asumate de România pentru organizarea la București în 2020, a patru partide din cadrul celei de-a 16-a ediții a Campionatului European de Fotbal, obiectivele de investiții aferente acestui eveniment. Ulterior se vor demara procedurile pentru promovarea unor noi obiective de investiții, similare, din cadrul subprogramului Complexuri Sportive”, se mai arată în adresa semnată de ministrul Paul Stănescu.
În consecință, mai-marii de la București se joacă atât cu viitoarea sală polivalentă a Timișoarei, cât și cu viitorul stadion promis de CNI, despre care aparent se poate vorbi abia după 2020.
Se discută de mulți ani despre investiția Companiei Naționale de Investiții privind ridicarea unei săli polivalente cu 16.000 de locuri la Timișoara. Primarul Timișoarei și președintele CJ Timiș au ajuns să se contrazică în privința locului unde să fie construită această sală. Dacă CNI ar fi ales un teren mai repede, atunci Timișoara avea toate șansele ca în anul în care este Capitală Culturală Europeană, în 2021, să aibă o sală polivalentă pentru evenimente de mare amploare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!