Practic, întreaga secţie, cu personal medical, pacienţi şi aparatură, se mută în Centrul de Diagnostic, clădire aflată vizavi de Secţia de Pneumologie şi TBC a Spitalului de Copii.
În mometul evacuării, erau internaţi în saloane 12 micuţi pe secţia de pneumologie şi 8 pe TBC.
„Am început să ne mutăm de ieri, au mai rămas în clădire lucruri pe care nu le putem depozita, şi anume nişte dulapuri de lemn pe care nu le putem muta aşa, care trebuie desfăcute”, a declarat Maria Nicoară, asistentă şefă în cadrul Secţiei de Pneumologie.
„I-am anunţat cu şase luni înainte că trebuie să elibereze clădirea. Nu s-au opus, eliberează clădirea şi gata. Spitalul datorează o sumă mai mare în ceea ce priveşte chiria restantă, iar banii îi vom recupera de la ei. Au distrus clădirea, au tăiat caloriferele, trebuie să o renovăm”, a declarat Vladimir Cârpaci, proprietarul imobilului.
Secţia evacuată datează în acest loc încă din 1947.
UPDATE: Primarul Nicolae Robu a aflat abia după evacuare de această acţiune a clanului Cârpaci. El susţine că va căuta o soluţie pentru micuţii evacuaţi din secţie.
„Ştiu că s-a prezentat proprietarul cu solicitarea de a i se preda clădirea. Juriştii noştri încearcă să vadă ce pot face. (…) Noi am continuat să sperăm că vom avea câştig de cauză. Dacă am fi avut spaţii unde să îi mutăm (pe micuţii evacuaţi astăzi – n.r.), i-am fi mutat”, a declarat primarul Nicolae Robu.
UPDATE 2: Medicii şi asistentele, ca şi întreg personalul spitalului, erau mai degrabă resemnaţi decât nervoşi ori surprinşi că se mută. „Ştiam din 2006, dar ce să facem?”, spune o asistentă în timp ce păzeşte o bancă scoasă deja afară, pe trotuar.
La uşă este postat deja un om de la o firmă de pază, care dialoghează relaxat cu asistenta şi cu cei care împing câte un dulap, câte un pat, ce mai găsesc pe acolo. Nu tot mobilierul va părăsi incinta, dar, pe rând, salvatorii de copii se vor muta. Câte o asistentă-două, împing pe strada ce duce de la clădirea revendicată spre cea în care se vor muta, lucrurile. Încet, fără grabă şi fără prea mare ajutor. O salvare e folosită pe post de vehicul cărăuş, se înghesuie în ea mese, obiecte mai mici şi dosare.
Nici clădirea „nouă” nu arată excepţional. Tencuiala căzută, igrasia s-a instalat de mult. Se simte în aer multă, multă tristeţe. Parcă aceşti oamenii nu mai au nicio putere să plângă sau să strige. S-au resemnat. Vladimir Cârpaci iese din clădire cu actul care-i dă dreptul să preia imobilul în mână. Îl prezintă, dar nu face paradă cu el. Medicii rămân în clădirea nouă, care e de fapt veche.
„Mai aveţi bani pentru analize? Vin şi eu cu fetiţa”, întreabă o mămică băgând capul pe uşă. „Mai avem, veniţi”, i se răspunde. Totul reintră în normal. Încă o clădire cu destiaţia de spital e evacuată. Nu e prima. Oare va fi ultima?
Citiți principiile noastre de moderare aici!